Kahraman kayyımla ilgili önergeleri geri çevirdi: Zaman ve emek israfı!

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, kayyım atanan belediyelerle ilgili 93 ayrı soru önergesini, iade etti. İade gerekçesinde, “Bakanı ve konusu aynı olan soruların tek bir önergede düzenlenmesi zaman ve emek israfını da önleyecektir” denildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Van Milletvekili Adem Geveri, kayyım atanan 93 belediyedeki isim değişiklikleri ve işten çıkarma iddialarını her belediye için ayrı soru önergeleriyle Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergelerinde kayyım atanan her il, ilçe belediyesi için ayrı ayrı, isim değişikliklerinin nedenleri, bunların sayısı, kaldırılan, yıkılan anıtlar, kayyım sonrası ihraç edilenlerin sayısı, taşeron düzenlemesi sonrası işsiz kalanları sayısı gibi 6 soru yöneltildi.

10 GÜN SONRA MECLİS BAŞKANLIĞI'NDAN DÖNDÜ

Geveri’nin bu şekilde hazırlayıp sunduğu 93 ayrı soru önergesi 10 gün sonra Meclis Başkanlığından döndü. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın imzasıyla gönderilen iade yazısında, aynı soruların 93 belediye için farklı önergelerle yöneltildiğine dikkat çekildi.

TBMM İçtüzüğü'nün 96'ıncı maddesine göre soru önergesinin, kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin, kişisel ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile açık ve belli konular hakkında bilgi istemekten ibaret olduğu belirtilen yazıda, “Bilgi istenilecek belli bir konunun bir önerge ile sorulması gerekmektedir” denilerek şunlar ifade edildi:

“Soru önergelerinin 'Gelen Kağıtlar' listesine alındığı, Başbakanlık ve ilgili Bakanlıklarla yazışmaya konu olduğu göz önüne alındığında, ilgili bakanı ve konusu aynı olan soruların tek bir önergede düzenlenmesi zaman ve emek israfını da önleyecektir.”

Bu nedenlerle söz konusu 93 soru önergesinin işleme alınmayıp iade edildiğini açıklayan Meclis Başkanı Kahraman, önergenin uyarılar doğrultusunda yeniden düzenlenmesi durumunda işleme konulabileceğini söyledi.