Bülent Tezcan: Demokrasi güçleri bir araya gelecektir

Basın toplantısı düzenleyen CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, "demokrasi birlikteliği" kurulabileceğini söyledi. Tezcan, "Tek adam rejimine karşı panzehir demokrasi birlikteliğidir. Demokrasi güçleri bir araya gelecektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

16 Nisan 2016'da yapılan anayasa değişikliği referandumunun yıl dönümü olduğunu söyleyen Bülent Tezcan, "1 yıl geçmesine rağmen mühürsüz anayasanın referandumun meşruiyet sorunu hala devam ediyor, bitmemiştir. Gayri meşrudur yürürlüğe girmiş olabilir ama meşruiyet sorunu devam edecektir ta ki Türkiye kuvvetler ayrılığına dayalı demokratik bir düzen kuruncaya kadar" dedi.

"Tek adam rejimi 2019'a tek adam koalisyonu ile gitmeye çalışmaktadır" diyen Tezcan, "Tek adam rejimine karşı panzehir demokrasi birlikteliğidir. Demokrasi güçleri bir araya gelecektir. Özgürlükleri, demokrasiyi, güvenli bir Türkiye isteyenler bir araya gelecektir. Önümüzdeki temel çözüm budur" ifadelerini kullandı.

'OHAL GÜVENSİZLİKTİR, PİYASALAR GÜVEN İSTER'

Türkiye ekonomisinin sıkıntılı bir süreç yaşadığını belirten Tezcan, "Bu işin gerçek sorumlusu olan AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, bir başka düşman yaratarak bu işten paçayı sıyırmaya çalışıyor. Yalancı pehlivanlığı soyunmuş kurdaki meseleyi dolar ve eurodaki artışı çıkıp, 'Türkiye'ye kur savaşı ilan ettiler' diye yeni komplo teorisi ile kutuplaşma adımı ile buradan sıyrılmanın peşinde" şeklinde konuştu.

OHAL'in piyasalarda güvensizlik oluşturduğunu ifade eden Bülent Tezcan, "'Komplo kuruluyor' diyerek bu teorilere sığınacağınıza ekonomi güven ister. OHAL şartlarında güven olmaz ekonomik istikrarı sağlayamazsınız. Bu işin çözümü yalancı pehlivanlıktan geçmiyor. OHAL'i  kaldırmaktan geçiyor. OHAL güvensizliktir, piyasalar güven ister" dedi.

'SURİYE MÜDAHALESİ YANLIŞTIR'

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye düzenlediği füze saldırısına değinen Tezcan, şunları söyledi:

"Orta Doğu'da petrolü ve doğal gazı, enerji kaynaklarını paylaşmak için, halkların kanını akıtanlara lanet okuyoruz. Bu güvensizlik terör olarak hem Orta Doğu'yu hem Türkiye'yi hem de dünyanın başka bölgelerini vuruyor. Bu bataklığı sizin bölgede enerji kaynaklarını kontrol etme hırsınız ve yarattığınız çatışma düzeni ortaya çıkardı. Rusya ve ABD bölgede bilek güreştirirken olan Suriye halkına oluyor. Türkiye bu çerçeve içerisinde dış politikadaki sapmalar nedeniyle AK Parti hükümeti bu bataklığın içine Türkiye'yi bodoslama soktu. Şimdi debelenmeye başlıyor. Suriye müdahalesi yanlıştır. Kimyasal silah kullanımı insanlık suçudur kabul edilemez. Kimyasal silah kullanımı ne kadar insanlık suçu ise, kimyasal silah kullanıldı iddialarını temellendirmeden dün Irak'ta bugün Suriye'de bu oyunların malzemesi haline getirmek de o kadar insanlık suçudur."

'TÜRKİYE'NİN ÖNCÜ OLMASI GEREKİR'

Hükümetin Suriye harekatına destek vermesini eleştiren Tezcan, "Bölgede 4 önemli devlet vardır: Türkiye, İran, Irak, Suriye. Bu 4 devletin bir araya gelip, örgütler üzerinden bölgede güç dengelerini dizayn etmeden, devletler üzerinden çözüm üretmesi gerekir. Yapılması gereken şey budur. Türkiye'nin de buna öncü olması gerekir. Dönemsel dalgalanmalara göre pozisyon almak değil" dedi.

'HAKSIZ VE İFTİRA DOLU BİR TARİH ANLAYIŞI İLE MECLİS BAŞKANLIĞI YAPILMAZ'

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın metro açılışında yaptığı konuşmayı eleştiren Tezcan, şöyle devam etti:

"Osmanlı döneminde de Cumhuriyet döneminde de bir karış demiryolu yapmış olan herkesten Allah razı olsun. Ama Abdülhamit'i hatırlayıp 7 bin kilometre demiryolunu sağlayan Atatürk'ü yok sayan unutturmaya çalışan anlayıştan da Allah razı olmasın. Haksız ve iftira dolu bir tarih anlayışı ile milletin geçmişi ve değerleri ile alay ederek bu memlekette Meclis Başkanlığı yapılmaz. Bulunduğu makamın vakarını bilmeyenlere itaf olunur."

'BOZDAĞ'DAN ALACAĞIMIZ BİR AKIL YOKTUR'

CHP'nin OHAL karşıtı protestolarının hükümet tarafından eleştirilmesine ilişkin bir soru üzerine Tezcan, "Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ kendinden olmayanları terörist ilan eden bir anlayışa sahip. Sokakta demokratik hak arayışlarını teröristlik diye tarif edenlerden bir terör devleti yaratma tehlikesi her zaman vardır. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini temsil edenlerin pozisyonlarını dikkate alarak dillerini dikkatle seçmeleri gerekir" diye konuştu.

Bozdağ'ın CHP'nin Suriye açıklamasına yönelik eleştirilerine de yanıt veren Tezcan, "Türkiye'yi Suriye bataklığına sokan, sayısını dahi bilmediğimiz örgütler ile çeşitli şekillerde ilişki içerisine sokan bir hükümetin sözcüsü CHP'ye ve CHP'nin Genel Başkanına söyleyecek hiçbir sözü yoktur. Ondan da bu konuda alacağımız bir akıl yoktur" dedi.

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Kılıçdaroğlu, 'Sen insanlıktan nasibini aldın mı, almadın mı? Aldıysan, yaptığın bu katliamlar, zulümler nasıl oluyor' diye aynı kükremeyi Esad'a karşı yapsaydı. Adeta Esad'a üstü kapalı bir destek veriyor" demişti. (ANKARA/DHA)