Duvar Arkası: Yüzde 51'e niyet yüzde 44'e kısmet!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamadığı anket sonuçları nasıl? HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu davanın son duruşmasında savunmasını neden erken bitirdi? Meclis’e açılacak büyük bir sığınak neden ertelendi? Bir dönem içinde 20’ye yakın personel değiştiren milletvekili kim? Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

AK PARTİ’NİN ANKETİNDEN ERDOĞAN’A YÜZDE 44 OY ÇIKTI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunarak, “Şu araştırma sonuçlarını açıkla kardeşim. Yani çekmecende bulunan araştırma sonuçlarını, kamuoyu yoklamalarını açıkla” diyor ya, o anketi öğrendik. Erdoğan’ın 'anket yaptırmayın' talimatından sonraki ilk kamuoyu yoklamasının iktidar partisinde hayal kırıklığı yarattığı konuşuluyor. O ankete göre 'Afrin Harekâtı'nın, 'Cumhur İttifakı'na katkısı yüzde 1 civarında kaldı.

Erdoğan’ın özellikle hedef almaktan kaçındığı, adeta yok saydığı Meral Akşener’in geçtiğimiz günlerde 'Saadet Partisi ile ittifak yapmayı isteriz' şeklindeki açıklamasının da iktidar partisinde rahatsızlık yarattığı konuşuluyor. Çünkü AK Parti’nin o anketinde, “İYİ Parti-Saadet Partisi ittifakına oy verir misiniz?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı yüzde 32 çıktı.

AK Parti, 'Şu anda bir Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa olası adaylar yüzde kaç oy alır?' diye de sordu. Sonuçlar çarpıcı. Ankete göre 'Cumhur İttifakı'nın adayı Erdoğan’ın oy oranı yüzde 44’te kaldı… Yani yüzde 'Cumhur İttifakı', birinci turu geçmek için ihtiyacı olan 50+1’i yakalamak için başka yol ve yöntemler bulmak zorunda.

Yine aynı kamuoyu yoklamasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in oy oranı yüzde 26 çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı ise yüzde 20.2 olarak tespit edildi.  CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’nin de sorulduğu ankette, seçmenin yüzde 21’i Kesici’ye oy vereceğini söyledi. Ankette, CHP’nin İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’un Cumhurbaşkanlığına aday olması halinde yüzde kaç oy alacağı da soruldu, cevap: yüzde 18…. Anketin bir sürpriz ismi de var: İlker Başbuğ… 'Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u Cumhurbaşkanı olarak görmek' isteriz diyenlerin oranı yüzde 22 çıktı. Meral Akşener’in bildiği ve Erdoğan’ı da açıklamaya zorladığı bu anket siyasi kulisleri epey hareketlendirmişe benziyor.

DEMİRTAŞ SAVUNMASINDA BALUKEN YORGUNLUĞU!

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu davanın son duruşmasında 3 gün boyunca savunma yaptı. Demirtaş’ın savunmasında en zor zamanları duruşmanın 2. günüydü. Demirtaş, saatlerce süren savunmasının ardından bitap düşünce hakime, “Devam etmek istiyorum, ama dün neredeyse hiç uyumadım. Eğer sizin açınızdan da sorun olmazsa bugün ara verilmesini rica ediyorum” dedi. Demirtaş’ın isteği üzerine davanın 2. gün oturumu erken tamamlandı.  Demirtaş’ı savunmasına ara vermeye mecbur kılan yorgunluğun gerekçesini ise duruşmanın bir sonraki günü öğrendik. Edirne’den duruşma için Ankara’ya getirilen Demirtaş, duruşma boyunca partisinin Grup Başkanvekili olan İdris Baluken’in de tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi’nde kalmıştı. Daha önceki duruşmada 10-15 dakika gibi kısa bir süre Baluken ile görüşme şansı yakalayan Demirtaş bu gelişinde ise arkadaşıyla aynı koğuşu paylaşma olanağı buldu. Bir daha nerede ne zaman bir araya geleceğini bilmeyen iki dostun bu imkanı sabaha kadar konuşarak değerlendirdiği anlaşılıyor.

MECLİS’E YENİ BİNA DA 2019’A TAKILDI

Meclis’te 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan onarım çalışması sırasında yıktırılan eski halkla ilişkiler binasının yerine, altında büyük bir sığınak da yer alacak yeni bir bina yapması planlanıyordu. Bu binanın yapımı için yatırım bütçesi de hazırdı. Ancak yeni bina için ilkbaharla birlikte temel atılması beklenirken alanın düzeltilip parka dönüştürülmeye başlandığı görüldü. Kulislerde Kahraman’ın yeni bina hayalinin Beştepe’den döndüğü konuşuluyor. Bu vetonun bir nedeni olarak ekonomik sıkıntılar nedeniyle tasarruf ihtiyacı, bir başka nedeni olarak ise 2019 seçimleri sonrası yaşanacak tabloya göre hareket edileceği gösteriliyor. Öyle ki iktidar partisi milletvekillerinin, “Seçimleri kazanırsak Külliye’ye taşınırız” dediği konuşuluyor. Yeni binanın akıbeti şimdilik belirsizliğini korurken minaresiz olduğu için tartışma konusu olan camiiyle ilgili plandan ise vazgeçilmedi. Onarımı yapılacak Meclis Camisi'ne ayrıca 2 minare eklenmesi bekleniyor.

20’YE YAKIN DANIŞMAN DEĞİŞTİREN VEKİL KİM?

Milletvekillerine yasama faaliyetlerinde yardımcı olmak üzere 3 danışman hakkı tanınıyor. Sözleşmeli olarak görev yapan danışmanların ücretleri yüksek ama sözleşme ücreti dışında kıdem tazminatı, işsizlik tazminatı gibi mali, sosyal hakları bulunmuyor. Bir anlamda danışmanların kaderi birlikte çalıştığı milletvekilinin iki dudağı arasında yer alıyor. CHP Milletvekilli Atilla Sertel bu durumu Meclis Başkanlığı'na sordu. Gelen cevapta ilginç bir veri vardı. Meclis’te grup yönetimleri ve milletvekilleri olmak üzere 2 bine yakın danışmanın görev yaptığının belirtildiği cevapta “bir dönem içinde 20’ye yakın personel değiştiren milletvekili bulunmaktadır” denildi. Bir yasama döneminde 20’ye yakın danışman değiştiren milletvekilinin kim olduğu merak konusu oldu. Edindiğimiz bilgiye göre bu milletvekili CHP’nin İstanbul’dan seçilen hukukçu milletvekillerinden biri.