Yiğitalp: Muhtara silah eğitimi iç savaş hazırlığıdır

HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp: Muhtarlara silah eğitimi vermek iç savaş hazırlığıdır.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Meclis Genel Kurulu'nda söz olarak gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de 'insanların muhbirleştirildiğini' belirten Yiğitalp, Osmangazi Üniversitesi'nde 4 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırıyı hatırlatarak şunları söyledi:

"Bakın, Osmangazi'de akademisyen kılığında olan bir insan… İnsancık diyeceğim çünkü yapmış olduğu pratik, insanın tabiatına uymayan şeyler. Muhbirlik faaliyetleri var, yüzlerce insanın hayatını söndürmüş, yüzlerce defa şikayet edilmiş, her koşulda sorun olduğu tartışılmış ama ona dair bir yaptırım uygulanmamış. Neden? Muhbirleşen bir toplum yaratıldığı için. Neden? Çürütülen bir toplum yaratıldığı için. Toplum çürütülüyor ve bu çürüme nerelere kadar geldi? Akademik alana kadar sıçradıysa burada herkesin bir tedirgin olup, bir kaygı duyup 'Bu iş niye bu noktaya geldi? Artık tuz koktu' demesi gerekir."

Osmangazi Üniversitesi'nde saldırı: 4 kişi hayatını kaybettiOsmangazi Üniversitesi'nde saldırı: 4 kişi hayatını kaybetti

'ANORMAL BİR SİLAHLANMA VAR'

Son yıllarda Türkiye'deki silahlanmada büyük artış yaşandığını belirten Yiğitalp, şöyle dedi: "Herkeste anormal bir silahlanma var. Umut Vakfı'nın bir araştırması var. 2015'e göre silahlanma yüzde 65 oranında artmış. İnsanlar internetten çok rahat alabiliyor silahını ve öyle bir silahlanma var ki herkes eline çok rahat silah alabiliyor. Bakın, akademisyen elinde silahla üniversiteye gitti, orada çalışan 4 akademisyeni öldürdü.

Bursa'da Emniyette görevli bir polis memuru okul müdürüne ve okul müdür yardımcısına gitti, yine tehdit etti, darp etti, silahla orayı taradı ve çıktı; hiçbir şey olmadı. Bu polis cinayetlerini bence bir durun dinleyin."

'23 KİŞİ ZIRHI ARAÇ CİNAYETLERİNE KURBAN GİTTİ'

Zırhlı araçların neden olduğu ölümlere de değinen Yiğitalp, şu ifadeleri kullandı: "Şırnak, Lice başta olmak üzere 2017 yılında 23 kişi zırhlı araç cinayetinde hayatını kaybetti, bunun 8'i çocuk. Ve öyle bir noktaya gelindi ki zırhlı araç cinayetlerini biz burada tartışmaya açtığımızda AKP sıralarından şöyle bir talihsiz cümle çıktı -aslında talihsiz değil, doğanıza yakın bir cümledir de- 'O ev niye orada?' Furkan ve Muhammet kardeşler, küçük çocuklar zırhlı araç cinayetinde hayatını kaybetti, yanımda şunu söylüyor: "Aslında o evin orada olmaması gerekirdi." Yani zırhlı aracın oradan geçmesi problem değil, o eve girmesi problem değil ama o evin orada olması problem. Biraz gerçekçi olmakta fayda var. Bakın, bu Osmangazi cinayeti bazı şeylerin ne aşamaya geldiğini gösteren somut bir örnektir, pratik bir sonuçtur. Buradan bir sonuç çıkarın, zırhlı araç cinayetlerinden bir sonuç çıkarın. İnsanlar birbirini etnik kimliğinden dolayı öldürüyor, bundan bir sonuç çıkarın."

Muhtarlara, 'Polis Haftası' kapsamında atış eğitimiMuhtarlara, 'Polis Haftası' kapsamında atış eğitimi

'NEFRET SİYASETİ İZLENDİĞİ İÇİN BU YAPILIYOR'

Polisin muhtarlara silah eğitimi vermesini de eleştiren HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, şunları kaydetti: "Muhtarlara uzun namlulu silahlarla eğitim vermenin bir iç savaş hazırlığı olduğunu hepimiz görüyoruz. Bir nefret siyaseti izlendiği için bu yapılıyor. Bunların hepsi bir bütün olarak çok ciddi, tehlikeli ve önümüzü göremeyecek düzeyde korkutucu bir döneme işaret eder ki bu herkesin sorumluluk almasını gerektiren bir dönemdir. Muhtarlara eğer siz uzun namlulu silahlarla eğitim veriyor iseniz kendi polisinize güvenmiyorsunuzdur, kendi askerinize güvenmiyorsunuzdur. Hiç postal yarışına girmeyin. O zaman siz kendi paramiliter gücünüzü yaratıyorsunuz anlamına gelir ki bu ülke açısından çok kötü bir anlama gelir." (HABER MERKEZİ)