Kılıçdaroğlu: Şeker fabrikası kurmayan tek başbakanı herkes biliyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Çorum'da yapılan şeker mitinginde konuştu: Atatürk’ten başlıyor, İnönü, Menderes, Erbakan’a, Özal’a, Demirel’e kadar. Bugüne kadar her Başbakan şeker fabrikası kurdu. Bu ülkede şeker fabrikası kurmayan tek başbakan var. Onu da herkes biliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Çorum'da düzenlediği "Şeker Vatandır Vatan Satılamaz" mitinginde konuştu. Mitinge CHP'nin yanı sıra İYİ Parti ve Saadet Partisi sağ da yer alan muhalefet partileri de destek verdi.

Sadece Türk bayraklarının taşındığı mitingde Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

.

MİLLİYETÇİLİK SÖZLE OLMAZ: Bu miting bir parti mitingi değildir. Cumhuriyet mitingidir, vatan mitingidir, şeker mitingidir. Bu miting şekere fabrikaya alın terine sahip çıkma mitingidir. O nedenle diyoruz ki "Şeker Vatandır Vatan Satılmaz." İlk kez bu topraklarda kendi paramızı kendi bankalarımızda bastık. Milliyetçilik sözle olmaz, çalışmayla olur. Şeker fabrikalarını yumurta satarak, tavuk satarak, toprak bağışlayarak kurduk. Bugünlere böyle gelindi. Atatürk’ten başlıyor, İnönü, Menderes, Erbakan’a, Özal’a, Demirel’e kadar. Bugüne kadar her Başbakan şeker fabrikası kurdu. Bu ülkede şeker fabrikası kurmayan tek başbakan var. Onu da herkes biliyor.

ŞEKER KİLO ALDIRIYORMUŞ... Şeker üretiminde dünyada 5'inciyiz. Elin ülkesinde yetişmez. Bizim hemen hemen her bölgemizde yetişiyor. Yemde yüzde 50 dışarıya bağlıyız. Şeker fabrikalarını da kapatırsak tamamen dışa bağımlı olacağız. Şeker fabrikaları stratejiktir satılamaz. Her evde şeker var. Ama birilerinin sarayında şeker yok. Efendim şeker kilo aldırıyormuş, bal kullanıyorlarmış.

VATANI VATAN YAPAN KLARNETLE ANMAK DEĞİL: Benim kitabımda, siyasetimde söz konusu yandaş değil vatandaştır. Vatanı vatan yapan Rize’nin çayıdır, Zonguldak’ın kömürüdür, Karadeniz'in fındığıdır, Çorum’un şeker fabrikasıdır, kimse unutmasın. Vatanı vatan yapan gidip kendi ülkesinde askerliğini yapandır. Ankara'daki beylerin çocuğu askere gitmeyecek, garibanın çocuğu gidecek. Vatanı vatan yapan şehidi klarnetle anmak değildir, davul zurna çalmak değildir, acıyı paylaşmaktır acıyı. Şimdi çağrı yapıyorum Ankara'daki beylere, son 15 yılda Londra ağırlıklı tefecilere 150 milyar dolar faiz ödediniz. Yalansa çıkıp söylesinler. Bu fabrikaları niçin satıyorlar. Borcu kapamak için.

SİZİ KANDIRIYORLAR: Çorumlular sizin inandığınız her şeye ben de inanıyorum .Vallahi, Billahi, tillahi sizi kandırıyorlar. Bu fabrikalar zarar etmiyor. Ankara’daki beyler bekliyorlar. Birinin yanında belki doktoru da bekliyordur. Son 4 yıldır üretim yaptırılmıyor. Kim yaptırmıyor Ankara’daki beyler. Benim milletim artık yalana doydu. Bu bir parti değil vatan ve millet toplantısıdır. Kapatıyorsun 4 fabrikayı, yöneticiler var, işçiler var, geçici işçiler var. Bunların maaşlarını ödüyorsun? Sonra bunlar zarar ediyor diyorsun? Etmiyor, ettiriyorsun. Sana vallahi sattırmayacağız bu fabrikaları. Türk şeker dünyadaki tüm şeker üretenler arasında 14’üncüsü. Tepe kuruluşta Rürk şeker var. Senin kaç fabrikan var 14’üncü olan. Dünyada 14’üncü sırada şeker fabrikası zarar ediyor diyorsun

TARIM BAKANI FRANSA’DAN MADALYA ALDI: Mercimek, kuru fasulye, pamuk, ayçiçeği ithal ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin nüfusu 81 milyon. Egemen güçler diyor ki üretmeyin. Bizden satın alın, biz size vereceğiz. Onlar döviz ödesinler bizden satın alsınlar istiyorlar. Bizim bir tarım bakanımız Fransa’da şövalye madalyası aldı. Fransız tarımına katkıdan aldı bu madalyayı. Dışarıdan ithal ettiniz, Fransa, Almanya, Hollanda çiftçisi için çalışıyorsunuz. Biz sizden ihraç ettik, o madalyayı verin. Alın o madalyayı bir yere koyun. Biz istemiyoruz öyle madalya.

TÜRKİYE ŞİMDİ O LİSTEDE YOK: Türk Şeker’in başkanı beni ziyarete geldi. "Biz Türk Şeker fabrikası çalışanları olarak her türlü fedakarlığa hazırız. Ücretimizden de fedakarlık yapalım. Şeker vatandır, vatan satılmaz" dedi. Şeker fabrikasında çalışan işçi alışveriş yapmayacak mı? Hangi parayla yapacak bunları, çalışıp kazandığı parayla. Birinci sorun işsizlik ortaya çıkacak. Esnaf kardeşim sizin içinde sorun ortaya çıkacak. Hangi partiden olursanız olun, önceliğimiz vatan, önceliğimiz üretim. Dünyada kendi kendine yeten 7 ülke var denirdi. 15 yıl önce olan Türkiye şimdi o listede yok. Yakında portakal dışarıdan gelirse şaşırmayın. Bu ülkenin insanı ne olacak? Büyük kentlerde taşeron işçisi olacaksın ya da yer altına inecek suçlu hale geleceksiniz diyorlar.

SUDAN’DA TOPRAK KİRALAMAK NE DEMEK: TRT haberden bir haber okuyacağım. Türkiye, Sudan’da tarım arazisi kiraladı. Burada kiralanan toprakta üretilen ürünler Türkiye’ye daha ucuz getirilecek. Türkiye’de toprak mı kalmadı? Özellikle AK Partili kardeşlerime sesleniyorum. Oy verdiniz, iktidara getirdiniz başımın üstüne. Bir parti önce kendisine oy verene ihanet ediyorsa dur diyeceksiniz. Sudan’da toprak kiralamak ne demek. 780 bin dönüm araziyi Sudan’da kiraladın mı, kiralamadın mı? Dünyada hangi ülke kendi çiftçisi ile rekabet eder?

Etiketler CHP Çorum şeker