AK Parti önergesi işleme alınmadı, Meclis birleşimi kapandı

Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, AK Parti grubunun söz sürelerinin kısaltılmasıyla ilgili önergesini işleme koymadı. AK Parti'nin tepkisini çeken karar üzerine hükümet ve komisyon üyeleri yerlerine oturmayınca Meclis kapandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti grubu uluslararası sözleşmelerin görüşmelerinde, genel üzerindeki konuşmaların 5 dakikaya, diğer konuşmaların 3 dakikaya düşürülmesi için Meclis Genel Kurulu'na önerge sundu. CHP grubu önergeye sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, oturuma ara verdi.

SIRA KAPAKLARINA VURMA CEZASI İSTENDİ

Aradan sonra AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sıra kapaklarına vurmanın cezalandırılması gerektiğini belirterek, "Gürültü kavgaya fırsat verecek konulara izin verirseniz burada yaşanacaklardan siz sorumlu olursunuz" dedi.

CHP ve HDP teklife karşı çıkarken Meclis Başkanvekili Sancar, "Meclis oturumlarda ceza hükümlerinin fiili, fiziki kavgalara uygulanması gerektiği fikrindeyim. Meclisi yöneten başkanvekilinin yorumlama yetkisi vardır. Sıra vurma da geçmişten bu yana en yaygın uygulama. Ceza örneği yoktur" diyerek talebi işleme koymadı.

SANCAR, ÖNERGEYİ İŞLEME KOYMADI

Bu tartışmanın ardından konuşma sürelerinin kısaltılmasıyla ilgili AK Parti'nin önergesi okutuldu. Sancar, bu grup önerisinin de İçtüzük hükümlerine aykırı olduğunu belirterek, gerekçelerini sıraladı.

Sancar, "Meclis'i var eden söz hakkıdır. Sürelerin grup önerileriyle sınırlandığı bir uygulama mevcut değildir. Bu süreler alt sınırdır. Aşağı değil üzerine çıkarılması teklifi getirilebilir. Bu öneriyi işleme koyarsam İçtüzüğün grup önerisi ile değiştirilmesi gibi bir işleme imza atmış olacağım. İçtüzük değiştirilmek isteniyorsa AYM içtihatlarının gösterdiği usulün takip edilmesi gerekiyor. AK Parti'nin önergesini işlemden kaldırıyorum" dedi.

'İLK DEFA BÖYLE BİR TUTUMLA KARŞILAŞIYORUZ'

Sancar'ın tutumu üzerine usul tartışması açıldı. AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, ilk defa böyle bir başkanlık tutumu ile karşılaştıklarını belirterek, "Başkan Genel Kurulun karar alma yetkisini önlemiş oluyor. 30 sözleşmenin tümü üzerindeki konuşma sürelerinin, bunu siyaseten beğenmeyebiliriz, doğru bulmayabiliriz ama 'Böyle bir hukuki olanağınız yok' demek bu İçtüzüğe ve Anayasa hükümlerine aykırıdır" diye konuştu.

USUL TARTIŞMASI YAPILDI, SANCAR VAZGEÇMEDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Sancar'ın "Anayasa'ya, İçtüzüğe aykırı" olarak gördüğü konuda "eylemli bir İçtüzük ihdası" yaptığını söyledi.

Elitaş, "Meclis Başkanının gönderdiği Başkanlık tezkeresini buraya almamak, gündeme almamak sizin hakkınız değildir. Meclis Başkanının verdiği görevi ihlal etmektesiniz. Meclis Başkanının aldığı iradenin önüne geçmektesiniz ve eylemli İçtüzük ihdas etmektesiniz. Bu konuyu tekrar değerlendirmenizi, eğer kararınızda ısrar ediyorsanız 63'üncü maddenin ikinci fıkrasına göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun takdirine başvurmanızı tavsiye ediyorum" dedi.

Sancar usul tartışması sonrasında da tutumunu değiştirmedi. Usul tartışması sonrası oylamanın da başkanın takdir yetkisinde olduğunu söyleyen Sancar, tutumumu değiştirecek bir gerekçe görmediğini söyledi.

Sancar'ın bu sözlerine üzerine Elitaş, "Yani şu anda AK Parti grubunun önerisini almıyorsunuz gündeme" diye sordu, Sancar "Evet" yanıtı verdi. Bunun üzerine Elitaş, "Eylemli bir İçtüzük ihdası ve Meclis Başkanlığının size verdiği görevi de ihlal ediyorsunuz, haddinizi aşıyorsunuz. Kusura bakmayın, yanlış yapıyorsunuz, yetkisiz davranıyorsunuz" diye konuştu.

'HÜKÜMET MECLİS'İ BOYKOT EDİYOR'

Meclis Başkanvekili Sancar tartışmanın ardından uluslararası sözleşmelerin görüşmelerine geçmek istedi. Ancak Elitaş, "Sayın Başkan, eylemli İçtüzük ihdas ederek yetkinizi aştığınızdan dolayı, sizinle beraber TBMM çalışmasının sağlıklı bir şekilde devam etmeyeceği kanaatiyle hükümet oraya, komisyon oraya oturmamaya karar vermiştir" dedi. Hükümet ve Komisyon sıraları boşalınca kanun görüşmesi yapılamadı, Meclis kapandı.

AK Parti grubunun bu tavrı üzerine HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Hükümet, Meclis'i boykot ediyor. Hükümet sözcüsü olmuş, haberimiz yok" dedi. (DUVAR)