Bekir Bozdağ: Irak ordusunun Sincar'da ilerlediği bilgisi teyit edildi

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Irak ordusunun Sincar bölgesinden ilerlediği haberlerinin doğrulandığını söyledi. Bozdağ, "Terör örgütünün çekildiği izlenimi uyandırmak için başka bir isim altına gizlenerek varlığını devam ettirmesi kabul edilebilir değildir. Eğer böyle bir şey olursa Türkiye gereğini yapmakta tereddüt etmez. Bizim burada beklentimiz teröristlerin tamamen Sincar'ı terk etmesidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasındaki görüşmede, Rusya'dan alınacak S-400 füze sisteminin gündeme geldiğini belirten Bozdağ, "Trump, 'Biz size Patriot verebiliriz' deyince, biz de eğer ABD, Patriot füze savunma sistemini verirse Türkiye olarak almaya hazır olduğumuzu ifade ettik" dedi.

Çiftlik Bank konusunun toplantının gündemine geldiğini belirten Bozdağ, "6 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Ayrıca Osman Nuri Kaya isimli şahıs Türkiye'nin talebi üzerine Uruguay'da, iade edilmek üzere tutuklanmıştır" şeklinde konuştu.

Zeytin Dalı Harekatı'na değinen Bekir Bozdağ, "Harekatın başladığı günden bugüne kadar toplan 49 kahraman Mehmetçiğimiz şehit olmuş, 228 kahraman Mehmetçiğimiz yaralanmıştır. Teröristler tarafından Afrin bölgesinden Türkiye sınırları içine gerçekleştirilen saldırılarda,  7 sivil vatandaşımız şehit olmuş, 125 sivil vatandaşımız da yaralanmıştır. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3 bin 755 olmuştur" dedi.

'PLANLI ÇEKİLME SÖZ KONUSU DEĞİL'

"Kontrol altına alınan alan yaklaşık 2 bin kilometredir" diyen Bozdağ, "Teröristler direnmeyeceğini anlayınca kaçmışlardır. Planlı bir çekilme söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

TSK'nin siviller konusunda dikkatli olduğunu söyleyen Bozdağ, "Harekat boyunca herhangi bir sivilin ölmesi veya öldürülmesi bir yana burnunun kanaması dahi söz konusu olmamıştır. Bu TSK için büyük bir başarıdır. Ordumuzun başarısı diğer ordular için örnek olan bir başarıdır" dedi.

'KURZ, TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİ ANLAYAMAMIŞ'

Açıklamanın ardından Bekir Bozdağ, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bozdağ'a, Avusturya Başbakanı Kurz'un Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin durdurulması ve Sincar'dan PKK'nin çekildiği iddiası soruldu.

Bozdağ, "Türkiye AB tam üyelik sürecine büyük önem vermektedir. İlk müracaatın yapıldığı günden bu güne kadar, Türkiye'ye uygulanan çifte standarda ve haksızlıklara rağmen Türkiye bu hedefi devam etmektedir. Umarız Varna zirvesi yeni bir kapı aralar. Kurz, sanırım Avrupa ve Avusturya için Türkiye'nin önemini anlayamamış" diye konuştu.

'İSTİHBARAT ÖRGÜTÜMÜZ TEYİT EDİLDİ'

Bozdağ, Sincar'la ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Sincar'ın kuzeyinden Falkrin'e kadar Irak ordusunun ilerlediği, bugün de Irak-Suriye sınırında Musul Rabia'dan Sincar batısına kadar olan bölgeyi kontrol altına aldığına dair bilgiler var. Bu bilgiler istihbarat örgütümüz tarafından da teyit edildi. Irak'tan yapılan açıklamalar ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Beyanlar ve sahadaki hareketler uyumluysa bizim için sorun yok.

Terör örgütünün çekildiği izlenimi uyandırmak için farklı üniforma, flama veya bayrak adı altında bez parçalarının altında başka bir isim altına gizlenerek varlığını devam ettirmesi kabul edilebilir değildir. Eğer böyle bir şey olursa Türkiye gereğini yapmakta tereddüt etmez. Bizim burada beklentimiz teröristlerin tamamen Sincar'ı terk etmesidir."

ABD'yle yapılan görüşmeler ve Patriot füze bataryası alabileceği haberleri sorulan Bozdağ, yeni ABD Dışişleri Bakanı göreve başlayana kadar iki ülke müsteşarlarının görüşeceğini söyledi.

'FÜZE KONUSU TRUMP GÖRÜŞMESİNDE GÜNDEME GELDİ'

Bozdağ, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede füze konusunun da gündeme geldiği belirtti. Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti:

"Görüşmede S-400 konusu da gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanımız da görüşlerini aktardı, Trump'a bizim daha önce füze savunma sistemimizi kurmak için Amerika'dan talepte bulunduğumuzu, Amerika'nın bunu vermediğini, bizim de kendi ihtiyacımızı başka yerden temin ettiğimizi çok net ifade etti. Sayın Trump, 'Biz size Patriot verebiliriz' deyince, biz de füze savunma sistemimizi çeşitlendirebiliriz, Patriot sistemini alabiliriz diye bir görüşme oldu. Eğer ABD bize Patriot füze savunma sistemini verirse Türkiye olarak almaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Ancak görüşmeden sonra bu konuda herhangi bir görüşme gerçekleşmedi."

'6 KİŞİ İÇİN KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILDI'

Çiftlik Bank konusunun gündeme gelip gelmediği sorulan Bekir Bozdağ, "Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci bu konuda değerlendirme ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi sunumunda bulunmuştur. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 06.10.2017 tarihinde gelen ihbar ve şikayetler üzerine Çiftlik Bank konusunu soruşturmuştur ve soruşturma raporları suç duyurusu olarak savcılığa gönderilmiştir" dedi.

6 kişinin yakalanması için kırmızı bülten çıkarıldığını belirten Bozdağ, "Ayrıca Osman Nuri Kaya isimli şahıs Türkiye'nin talebi üzerine Uruguay'da, iade edilmek üzere tutuklanmıştır" diye konuştu.

'RUSYA'YA KARŞI KARAR ALMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ'

Eski çifte ajan Skripal'in zehirlenmesinden sonra Rusya ve Batı ülkeleri arasındaki kriz ve diplomatların sınır dışı edilmesiyle ilgili soru üzerine Bozdağ, şunları söyledi:

"İngiltere egemen ve bağımsız bir devlettir. Bizim İngitere'ye 'Neden böyle yaptınız' deme imkanımız olamaz. Rusya'ya karşı da aynı şekilde. Diğer ülkelerin de Rusya karşı böyle bir karar almaları o ülkelerin kendi takdirinde olan bir şeydir. Biz dış politikamızı Türkiye'nin çıkarlarını esas alarak yürütüyoruz. Dolayısyla ülkelerin kararlarını kendi çıkarlarımız ve uluslararası hukuk bakımından değerlendiriyoruz. Şu anda Türkiye ve Rusya arasında olumlu ve iyi bir ilişki vardır. Türkiye bu anlamda Rusyaya karşı herhangi bir karar almayı düşünmemektedir.

(HABER MERKEZİ)