Ahmet Aydın: İnciniyorum... Kürt Meclis Başkanvekili olarak söylüyorum

Meclis’te AK Parti, HDP, MHP arasındaki Afrin tartışmasına Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın da katıldı. Afrin harekatının Kürtlere karşı gibi gösterilmesinden incindiğini söyleyen Aydın, “Ben de inciniyorum. Sanki orada Kürtlere karşı bir mücadele yürütülüyormuş gibi bir algı yanlıştır. Tam tersine, Kürtlerin, bölgenin huzuru ve Türkiye'nin bekası için terörle ve terör unsurlarıyla verilen bir mücadeledir ve bunu bir Kürt Meclis Başkanvekili olarak ben burada ifade etmek istiyorum” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meclis Genel Kurulu’nda HDP’nin Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili araştırma önergesi görüşüldü. Önerge sahibi HDP adına söz alan Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Afrin’e Türk bayrağı dikildiğini hatırlattı.

Adıyaman, "Başka egemen bir devletin toprağına bayrak dikmenin hukuki ve siyasi sonuçları var. Bugün bol keseden atıyorsunuz ama yarın uluslararası hukuk ve uluslararası siyaset açısından bunun bedelleri çok ağırdır. Belki sizler iktidarda olmayacaksınız ama bu bedelleri Türkiye halkları ödeyecek, Türkiye Cumhuriyeti ödeyecek” dedi.

'ORADA YPG BAYRAĞINDAN RAHATSIZ OLMAYACAKSINIZ...'

Adıyaman’ın sözlerine MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta tepki gösterdi. Harekatın uluslararası sözleşmelerden doğan meşru müdafaa hakkı temelinde yapıldığını söyleyen Usta, şöyle devam etti:

“Siz orada PKK, YPG bayrağından rahatsız olmayacaksınız, o bayraklar orada asılıyken, buranın bir devlet olduğunu unutacaksınız, Türk bayrağından rahatsız olacaksınız; böyle bir şey olmaz. Bu, PKK ağzı. Afrin harekatı Kürtlere karşı değil, teröristlere karşıdır. Teröristlere karşı bu harekatın yapılmasından rahatsız olanlar varsa onlara diyecek bir şeyim yoktur.”

Tekrar söz alan HDP’li Adıyaman, egemen bir ülkenin topraklarında farklı bir ülkenin bayrak dalgalandırmasının uluslararası hukuk açısından sakıncalı sözlerini tekrarladı, “450 bin Kürt terörist miydi Afrin'i boşalttı. Bunun yerine kim gelecek? Afrin'in demografik yapısı değiştiriliyor. ÖSO ve cihatçı grupların aileleri yerleştirilecek” dedi.

'İNCİNİYORUM... KÜRT BAŞKANVEKİLİ OLARAK İFADE EDİYORUM...'

Tartışmaya Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın da katıldı. Afrin harekatının uluslararası meşruiyete dayandığını belirten Aydın, şunları söyledi:

“BM’nin 51'inci maddesi çok açık ortadadır. Yine, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararları var. Terörle mücadeledir ve burada özellikle yani ben de inciniyorum. Sanki orada Kürtlerle bir mücadele varmış gibi, Kürtlere karşı bir mücadele yürütülüyormuş gibi bir algı yanlış bir algıdır. Tam tersine, Kürtlerin de Kürt kardeşlerimizin de huzuru, bölgenin de huzuru ve Türkiye'nin de bekası için terörle ve terör unsurlarıyla verilen bir mücadeledir ve bunu bir Kürt Meclis Başkanvekili olarak ben burada ifade etmek istiyorum. Burada harekatı gerçekleştirenlerin tebrik edilmesi lazım. Tek bir sivilin burnu kanamadan 58 gün boyunca, onun için adeta iğneyle kuyu kazıyarak yapılan bir mücadeledir. Orada 10 bin kilometre, 11 bin kilometre öteden gelen, dalgalanan bayraklar var, başka ülkelerin bayrakları var, terör örgütlerinin bayrakları var ve emperyalist bir iddiayla değil, tamamen insancıl bir yaklaşımla… Hem oradan Türkiye'ye sızan teröristleri önlemek hem saldırıları önlemek, Türkiye'nin de bekası, bölgedeki tüm Kürt kardeşlerimizin de huzuru için bu harekat gerekliydi ve bu harekatı başarıyla sonuçlandıran tüm güvenlik güçlerini de bir kez daha ben de yürekten tebrik ediyorum, kutluyorum.”

'DEMİRCİ KAWA'NIN HEYKELİNİ İSTEMEDİĞİNİZİ DÜŞÜNMÜYORUM'

Aydın’ın sözlerine tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Afrin’de yıkılan Demirci Kawa heykelinin fotoğrafını gösterdi ve "Burada tarafsızlığını korumak durumunda olan bir kişisiniz. Burada giden şey Demirci Kawa'nın heykeli. Bunu istemeyenler olabilir ama sizin bunu istemediğinizi düşünmüyorum. O zaman lütfen buradan görüş belirtmeyin” dedi.

Aydın ise "Türkiye Cumhuriyeti yabancı unsurlarla, terör örgütleriyle mücadele ettiğinde çok açık ve net bir şekilde taraf olacağını" söyledi, herkesten de aynı şeyi beklediklerini ifade etti. (DUVAR)