'Bizden sonrası tufan, illa Kılıçdaroğlu aday olacak demiyoruz'

CHP, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri için tüm senaryoları masaya yatırdı. Bir araya gelenlerin iradelerine ipotek koymamak için isim konuşmayı doğru bulmadıklarını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Kılıçdaroğlu’nun muhtemel adaylığı için, “Bizden sonrası tufan, illa genel başkan olacak, o olmazsa olmaz kardeşim” demediklerini söyledi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ile MHP'nin cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerindeki ittifak kararı sonrası gözler diğer partilere çevrildi. “Kazanacak çözüm üretmemiz gerek” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, birinci turda ortak aday dahil tüm seçeneklerin masada olduğunu, “Bizden sonrası tufan, illa Kılıçdaroğlu aday olacak” şeklinde bir yaklaşım içinde olunmadığını söyledi.

SİVİL TOPLUMLA EL ELE SEÇİM GÜVENLİĞİ 

Parti yönetimini yenileyen, tüzükte kapsamlı bir değişiklik yapan CHP’de yaklaşık 1 ayı bulan kurultay süreci tamamlandı. İç tartışmalar bitmese de şimdilik bu tartışmaların rafa kaldırıldığı partide hedef 2019’da kurulacak 3 sandık olacak. Partinin tüm enerjisini artık seçimlere harcayacağını anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan’la partinin bundan sonraki yol haritasını konuştuk.

Seçim güvenliği ve seçimler olmak üzere iki boyutlu bir çalışma içinde olduklarını anlatan Tezcan seçim güvenliği ile ilgili şunları söyledi:

“Seçim güvenliği konusunda partinin güçlü bir teknik alt yapısı var. Yeni dönemin ihtiyaçlarına göre bu tekrar elden geçirilecek. Meclis’te yasalaşan son teklifin ardından toplumda da güvenli bir seçim hareketi başlayacak. Biz bütün alt yapımızı il ve ilçe örgütlerini, seçim güvenliği için çalışacak en geniş sivil toplum hareketine açık hale getiriyoruz. Süreci birlikte yöneteceğiz. İl-ilçe başkanlarımız bu konuda bölgelerinde ortak çalışma zeminleri hazırlıyorlar.”

YEREL SEÇİMLERDEN 6 AY ÖNCE ADAYLAR BELİRLENECEK

Erken seçim sürprizi olmazsa kurulacak ilk sandık yerel seçimler için olacak. Tezcan yerel seçimler için örgütlerle birlikte hızlı bir şekilde adayların belirleneceğini, bu süreci seçimlerden en az 6 ay önce tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Adaylara Parti Meclisi karar verecek ama aday adayları belirlenirken bölgede öne çıkan, toparlayıcı, geniş kesimleri bir araya getirebilecek isimler olmasına özen gösterilecek. Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere tüm belediyelerin yarısından fazlasını alacaklarını öne süren Tezcan, İstanbul, Ankara’nın yanı sıra Antalya, Adana, Mersin, Bursa, Balıkesir gibi birçok ilde iktidar olacaklarını söyledi.

YERELDE BULUŞMANIN ÖRNEĞİ REFERANDUM OLACAK

CHP’de Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleriyle ilgili çalışmalara da hız verildi. Bu iki seçimde de demokrasiyi isteyen güçlerin bir arada hareket etmesinin çok önemli olduğunu belirten Tezcan, “İlçe-il örgütlerimiz kendi bölgelerinde en geniş mutabakatın yollarını arayacak. Mesele tepede bir birleşme, ittifak meselesi değil. Yerellerde bir araya gelebilmenin koşullarını yaratmak gerek. Örgütlerimiz bulundukları yerlerdeki siyasi aktörler, sivil toplumun etkili isimleriyle birlikte süreci yönetme konusunda bir hazırlık yapıyor. Demokrasiyi isteyen tek adam koalisyonuna karşı duran güçlerin yerelde ortaklığını sağlayacak zeminler yaratmak hedefimiz. Referandumda örgütümüz bu çalışmayı tanıdı, öğrendi” dedi.

NİSAN AYI SERİ TOPLANTI AYI OLACAK

CHP’nin bu süreçteki önemli çalışmalarından biri de nisan ayı boyunca Parti Meclisi üyeleri, milletvekilleri ve il başkanlarıyla yapılacak seri toplantılar olacak. Tezcan bu toplantılarda ittifakların gerekli olup olmadığından muhtemel ittifak senaryolarına, seçimlerin organizasyonundan risklere her konunun ele alınacağını anlattı. Bu arada partinin yerel seçim ve genel seçim için başlatılan seçim bildirgesi hazırlığı da hızlanacak.

'ELİMİZ GENİŞ, BU FIRSATI HEBA ETMEK İSTEMİYORUZ'

AK Parti ve MHP’nin, “Cumhur ittifakı” ile seçimlere gideceği kesinleşirken ana muhalefet partisinin ittifak kurup kurmayacağı, adayının kim olacağı merak konusu. Bu konuda isim üzerinden bir tartışma yürütmediklerini, bunu doğru da bulmadıklarını söyleyen Tezcan, şu yorumda bulundu:

“Biz demokrasiyi isteyenlerin en güçlü siyasi hareketi, en büyük partisiyiz. İsim tartışması yapmak bunu bloke etmek olur. İlkeler tartışmasını daha çok önemsiyoruz. Bizim birlikteliğimiz ilkeler etrafında olacak. Bizim elimiz çok geniş. AK Parti, MHP ittifakında bir tane aday var, ona kilitlenmiş durumdalar. Bizde ise seçenek çok fazla çünkü, bloke eden bir anlayış içinde değiliz. Önemli olan Türkiye'de hukukun üstünlüğü, demokrasi, yoksullukla mücadele, adaletin hakim kılınması, toplumsal huzurun sağlanması, terör problemlerinin son bulması. Şimdi bu hedefi sağlayacak, kutuplaşmayı ortadan kaldıracak, her türlü seçeneği hayata geçirebilecek esneklikteyiz. Bizim için çok önemli bir fırsat ve zenginlik. Bu fırsatı heba etmek istemiyoruz.”

TÜM SEÇİM SENARYOLARI MASADA

Tezcan’a göre Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminde her seçenek masada. Bu seçeneklerin içinde, “Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turuna farklı adaylarla girip, ikinci turda bir araya gelmek; tablo tek adayla sonuç almaya götürüyorsa birinci turda tek adayın etrafında toplanmak; Meclis seçimlerine de cumhurbaşkanı adayıyla beraber ortak muhtelif ittifaklar içinde girmek veya Meclis seçimlerine ayrı girmek” var.

Tüm bu senaryoları ölçüp, tarttıklarını, şu an için kesinlikle bir seçeneğe saplanmadıklarını vurgulayan Tezcan, “Bu bizim fırsatımız, en büyük avantajımız” diyor.

BİZDEN SONRASI TUFAN DEMİYORUZ!

CHP’de Cumhurbaşkanlığı için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday gösterilmesi beklentisi yüksek. Tezcan’a bu beklentiyi hatırlatıp “Kılıçdaroğlu'nun aday olma ihtimalini de sorduk. Tezcan’ın yanıtı şöyle oldu:

“Benim gönlümden Kemal Bey'in aday olması geçer. CHP'nin genel başkanı ve onun etrafında toplanmak daha kolay olur. Genel başkanı, tutumu, duruşu nedeniyle buluşmayı en iyi sağlayabilecek hoşgörüye sahip lider olarak görüyorum. Ama bu şu demek değil: 'Bizden sonrası tufan, illa genel başkan olacak, o olmazsa olmaz kardeşim' değil. Diğer tarafta 'Tayyip Bey olmazsa olmaz kardeşim', diyorlar. Genel Başkan da, biz de, bir araya gelenlerin iradelerini bir yere ipotek etmelerini istemiyoruz. Öyle bir beklentimiz yok. O tabloya bakarız.”

İsimler üzerinden tartışmayı, yürütülecek çalışmaları zedeleyecek tutum olarak gördüklerini anlatan Tezcan, “Kişi ve kurum olarak hiç isim tartışması yapmıyoruz. İlkeler ortada, o ilkeler etrafında buluşmayı sağlamak Türkiye’nin mecburiyetidir” dedi.

ERKEN SEÇİM DE OLSA ABBAS YOLCU!

Tezcan’a gündemden düşmeyen “erken seçim” iddialarını da sorduk. Bunun mümkün olduğunu belirten Tezcan şu değerlendirmede bulundu: “Bir an önce paçayı kurtarmak istiyorlar. İşler kötü, 2019 yılında daha da kötüye gideceğini görüyorlar. Fırsatını görse seçim yapacak ama cesaret edemiyor. İşlerin daha kötüye gideceğini hissettiği an, ilk fırsatta, nefes alacağı bir anda seçim yapmak isteyebilirler. Ama erkene de alsa Abbas yolcu...”