Kılıçdaroğlu: Kazanacağımız seçimi niye boykot edelim

Kılıçdaroğlu, seçimleri boykot çağrılarına “Kazanacağımız seçimleri neden boykot edelim? Biz seçimleri kazanacağız. Bu yasa kaybettiklerini gösteriyor" diye yanıt verdi. CHP lideri, hem milletvekili hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ittifaka açık olduklarını da söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin milletvekillerinden gelen 'seçimleri boykot' çağrısına “Kazanacağımız seçimi neden boykot edelim?” diyerek kapıyı kapattı. Kılıçdaroğlu, TBMM'de kabul edilen seçimle ilgili düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini hatırlatırken, ittifakla ilgili maddelere itiraz etmeyeceklerini söyledi.

ÇAM'IN SÖZLERİNE TEPKİ: OLMAMASI GEREKİRDİ

Kılıçdaroğlu, CHP Milletvekili Musa Çam’ın, Meclis'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce MHP lideri Devlet Bahçeli’ye yönelik sözlerini hatırlatmasının ardından Meclis'te çıkan kavgaya ilişkin soruyu da yanıtladı. Çam'ın söylediklerine “Olmaması gerekirdi" diye tepki gösteren Kılıçdaroğlu, daha sonra şunları söyledi:

"Devlet Bey’in kişiliğine yönelik bir söylemi asla doğru bulmuyorum. Nitekim grup başkan vekilimiz Özgür (Özel) Bey de Meclis kürsüsünden CHP’nin duyarlılığını ifade etti. Siyaseten farklı dünyalarımız, görüşlerimiz olabilir ama insanlar yine de saygıyı elden bırakmamalı.”

'NEYİ KURTARABİLSEK KARDIR ANLAYIŞI İLE YOLA ÇIKIYORLAR'

Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan'a konuşan Kılıçdaroğlu, Meclis'te AK Parti ve MHP’li vekillerin Çam’a saldırması konusunu değerlendirirken ittifak teklifinin Meclis'te sabaha kadar süren müzakereler sonunda, 20 saatlik görüşmeyle kabul edilmesine atıf yaparak, şunları söyledi:

“Aslında normalde bu teklifin salı, çarşamba, perşembe görüşülmesi lazımdı. Pazartesiye denk getirmek, kamuoyunun gözünden kaçırmak, sabaha kadar bunu parlamentodan çıkarmak gibi bir anlayış, biraz kaptı-kaçtı anlayışı. Doğru değil bu. Siz seçim sistemini değiştiriyorsunuz, yeni kurallar getiriyorsunuz ama halktan gizliyorsunuz bunu. Bu kaybetmenin işaretleri. Bunlar kaybedeceklerini biliyorlar artık, neyi kurtarabilirsek kardır anlayışıyla yola çıkıyorlar.”

'HALKIMIZA GÜVENİYORUZ VE KAZANACAĞIZ'

CHP lideri, partisinin milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Selin Sayek Böke’nin Twitter’dan, “Bu yasaya göre ya çekilmeyi tartışmamız lazım ya da boykot etmeyi” mesajını paylaşması konusunda ise şöyle konuştu: “Kazanacağımız seçimleri neden boykot edelim? Biz seçimleri kazanacağız. Bu yasa kaybettiklerini gösteriyor. Kaybediyoruz, nasıl kazanabiliriz, onun arayışı içindeler. Biz de halkımıza güveniyoruz ve kazanacağız” yanıtını verdi.

'İNANDIĞIM DOĞRULARI SÖYLEDİM'

Kurultayda, “İzinsiz televizyona çıkan vekili kovarım” yönündeki söylemlerinin antidemokratik ve despotik bulunduğu, üslubunun değiştiği eleştirilerinin yapıldığı anımsatılınca Kılıçdaroğlu, “Nasıl yorumlandı bilmiyordum ama ben inandığım doğruları söyledim” dedi.

CHP lideri, tüzük değişikliğiyle ittifaklara kapı açılmasının CHP’nin de ittifakı gündemine aldığını gösterip göstermediği sorusuna “İttifaka karşı değiliz biz. Biz yüzde 10 seçim barajına karşıyız, siyasi partiler ittifak yapabilirler. Bu konuda herhangi bir şekilde ittifak olmasın, ittifakları yasaklayalım diye bir düşüncemiz yok zaten” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İÇİN DE İTTİFAK KAPISI AÇIK

Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir ittifak olmayacak herhalde?” sorusunu, “Bunu zaman gösterecek” diye yanıtlarken, “Kapıyı kapatmıyorsunuz, olmaz demiyorsunuz” vurgumuz üzerine, “Tabii tabii” demekle yetindi.

“Daha önce CHP olarak ‘biz aday çıkartacağız’ noktasındaydınız, o tutumunuzdan daha yumuşak bir seviyeye mi geçtiniz?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Bir yasa çıktı, bu yasanın izdüşümünü tüzüğümüze koymamız gerekiyordu. Bu çerçevede bir düzenleme yaptık. Halbuki öteki zaten il başkanlarının teklifidir. Bizim değil, il başkanlarının teklifi ve en yüksek oyla kabul edildi” yanıtını verdi.

CHP genel başkanı, “Olası ittifak AK Parti ile BBP arasında düşünüldüğü gibi listeye başka parti adayını koyarak mı olacak, sütun mu liste ittifakı mı olacak? Yan yana sütun ittifakı yapar mısınız yoksa listenizden mi başka bir partinin girmesini istersiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Düzenleme bütün ittifak türlerine izin veren türden bir düzenleme. Onu bilmiyorum, zaman gösterecek. Bugünden şunu veya bunu yapacağız deme durumunda değilim.”

'DİĞER PARTİLERLE TEMAS YAPILIYOR'

CHP lideri, “Yol haritanız nedir, diğer partilerle siz temas yapacak mısınız?” sorusuna, “Yapılıyor zaten” yanıtını verirken, “Doğrudan siz yapacak mısınız?” sorusu üzerine, “Gerekirse yaparım. Hedefimiz bundan sonra 2019 seçimidir, olası erken seçimdir” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, ittifak düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını ancak yasanın ittifak bölümünün değil, temsilde adaletle ilgili kısmının iptalini isteyeceklerini de vurguladı.