CHP'den ittifak teklifine Putin'li eleştiri

Meclis Anayasa Komisyonundan AK Parti-MHP oylarıyla geçen Seçim İttifakı teklifine CHP ve HDP şerh düştü. Yüzde 10 seçim barajının korunması eleştirilen CHP şerhinde, “Putin Rusya’sında dahi yüzde 7’lik baraj yüzde 5’e düşürüldü” denildi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ile MHP’nin ortaklaşa hazırladığı, Anayasa Komisyonu’ndan oy çokluğuyla geçirdiği Seçim İttifakı teklifine CHP ve HDP muhalefet şerhi düştü.

CHP’li Anayasa Komisyonu üyelerince hazırlanan muhalefet şerhinde, “Seçmen iradesini sakatlayacak herhangi bir detay, süte düşmüş bir leke gibidir ki bu da oluşan yönetimin gayrı meşruluğuna işaret eder. Dolayısıyla herkesin, şüpheye düşmeksizin adaletli bir seçim yapıldığına inanması, seçimlerin yapılması kadar önemlidir” denildi.

BARAJA PUTİN ÖRNEĞİ

Yüzde 10 seçim barajının eleştirildiği muhalefet şerhinde Putin Rusya’sı ve AB ülkeleri örneği verilerek şöyle denildi; “Putin Rusya’sında dahi yüzde 7’lik barajın yüzde 5’e düşürüldüğü, Batı ülkelerinde barajın hiç olmadığı ülkelerin bulunduğu ve baraj konusundaki eğilimin genel olarak yüzde 2-5 arasında gerçekleştiği düşünüldüğünde, yüzde 10’luk seçim barajı istikrardan ziyade, bizzat “milli irade” söylemini dilinden düşürmeyen AK Parti’nin, siyasal irade gaspına aracı haline dönüşmüştür. Barajı kimin getirdiği değil, kaldırılması yönünde bir girişimde bulunup bulunulmadığı demokrasiye olan bakış açısının göstergesidir.”

MHP'NİN BARAJI GEÇECEĞİ FORMÜLASYON

Baraj korunarak getirilen siyasi partilere ittifak düzenlemesinin sağlıklı olmadığı belirtilen muhalefet şerhinde, “Seçim barajının demokrasiye uydurulması yerine, baraj korunarak tüm seçim sistemi MHP’nin barajı geçeceği bir formülasyona uydurulmuştur. Üstelik baraj bir şantaj aracı olarak ele alınmış, yüzde 50+1 oyun sağlanması karşılığında, iktidara destek partilerin barajı bypass edebileceği sistem teklif edilmiştir” denildi.

Muhalefet şerhinde CHP’nin adaletli olması durumunda seçim ittifaklarına karşı olmadığı belirtildi, Avrupa’da ülkelerinden ittifak yapan partilerin tek listeyle seçimlere girdiği örneği verildi.

İTTİFAK EDEN PARTİLERE ADALETSİZ AYRICALIK

HDP’nin muhalefet şerhinde de yüzde 10 seçim barajı için “son derece anti-demokratik bir uygulama olup temsilde adalet ilkesine zarar vermekle kalmayıp adeta ortadan kaldırmaktadır” denildi, şöyle devam edildi:

“İttifak eden siyasi partilere son derece adaletsiz bir ayrıcalık tanınarak seçim barajından muaf tutulmaları doğrudan bir adaletsizliğe ve eşitsizliğe yol açmaktadır. Teklifte halihazırda zaten siyasi partiler arasında ve yurttaş iradesi bağlamında önemli bir haksızlığın sürüp gitmesine neden olmaya devam eden yüzde 10’luk seçim barajına dokunulmuyor oluşu, bu yasa teklifinin demokratik ve çoğulcu bir siyasi yapıyı hedeflemediğini açıkça ortaya koymaktadır.”

Seçim mevzuatında anlamlı bir değişikliğe gidilmek isteniyorsa, işe seçim barajının kaldırılmasıyla başlanması istenen şerhte, “HDP siyasi partiler arasında demokratik bir uzlaşı temelinde yapılan seçim ittifakları kurulmasını desteklemektedir” denildi. İttifakla ilgili şu öneri getirildi; “Seçim ittifakları bir açıklama yoluyla seçimler öncesi ve sonrasında beraber çalışacağını deklare etme, ortak bir platform zemininde seçimlere katılma ya da ortak bir liste altında adaylarını belirleme şeklinde tezahür edebilir. Bunun yanı sıra, siyasi partilerin seçimde iş birliği yapacaklarını açıklamaları, seçim sonrasında hükûmeti birlikte kuracaklarını duyurmaları ya da bu iş birliğini yasalaştıracak tek bir liste altında seçime katılmalarıyla da mümkün olabilir.”