MHP: BBP ve Saadet, AK Parti listesinden katılabilir

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Cumhur ittifakının yüzde 70'e seslendiğini, bugün seçim olsa yüzde 60 oy alacağını iddia etti. Erken seçimle ilgili, "Bu ülkede Cumhurbaşkanı ve MHP lideri birlikte erken seçim var, demedikçe olmaz" diyen Yalçın, ittifakta sadece AK Parti ile MHP'nin olacağını söyledi, Yalçın BBP ve Saadet Partisi'nin ise 'ittifakın değil, bir partinin listesinden' seçime katılabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, partisinin 18 Mart’ta yapılacak 12'inci Olağan Kongresi ile ilgili Meclis’te sohbet toplantısı düzenledi. Yalçın, MHP’nin her Kurultay’ında özel bir tema belirlendiğini bu kurultayın temasının “Milli Duruş, Şühedaya Vefa, Millete Beka” olacağını söyledi.

1 Kasım seçimleri sonrasında FETÖ destekli bir grubun partiyi ele geçirme sonra yok etmek adına ciddi bir çalışma içine girdiği iddiasını ortaya atan Yalçın, bu girişimin ortadan kaldırıldığını söyledi. 18 Mart Kongresinin bundan sonraya ışık tutacak bir kongre olacağını savunan Yalçın, “2019-2023,2053-20171 vizyonları tekrar hatırlatılacak” dedi. Kurultay’n öncülük edilen hükümet sistemi için çıkış noktası olacağını söyleyen Yalçın, “Hükümet sisteminin yerli yerine oturması önemli. Bu yerli yerine oturmazsa yeni kaoslar yaşanabilir. Bunun önüne geçmek için de ay-yıldız dediği sistemin 2019’da dört başı mağdur şekilde uygulamaya girmesi gerekiyor” dedi.

YÜZDE 70’E HİTAP EDİLİYOR, BUNUN ÇOK ALTINA DÜŞMEZ

MHP tabanının ittifak kararını olumlu karşılayıp destek verdiğini savunan Yalçın, “Bizde hiç itiraz yok. AKP’de de durumun böyle olduğunu biliyoruz. Seçimlere uzun zaman olmasına karşın milletin cumhur ittifakı konusunda iki partinin de önünde olduğunu söyleyebilirim. Cumhur ittifakı yüzde 100 seçmen kitlesine ulaşma çabasında olacaktır ama yüzde 65-70’lik kesime sosyolojik açıdan bakıldığında sevimli gelir, ulaşır hitap eder. Bu oy böyle çıkar anlamına gelmez. İki parti sahaya çıktığında olumlu karşılayan kesimi gösterir. Sahadaki randıman alınacak oyu ortaya koyar. Bu 60 olur, 65 olur, bilemiyoruz. Yüzde 70’e sevimli geliyorsanız çok fazla aşağı düşeceği kanaatinde değilim” dedi.

Yalçın, ittifakın bugün seçim olsa ne kadar oy alacağıyla ilgili soru üzerine, "Yüzde 60'lar civarında alacağı kanaatindeyim. Bu giderek daha da artabilir" dedi

BBP, AK PARTİ LİSTELERİNDEN GÖSTERİLEBİLİR

Yalçın, BBP’nin ittifaka verdiği destekle ilgili de, “Bu ittifakın başka partilere kapalı olduğunu söylemedik. Dahil olmak isteyenler talepte bulunabilir. BBP talebini iletti. Bu bünye içinde olabilir ama şekil farklı olabilir. Aynı sütunda değil de bir partinin listesinden gözükmek suretiyle bir bir oluşum olabilir. İttifak ne BBP’ye ne de Saadet Partisi’ne kapalı değildir. Daha uzun süre var” dedi.

'CHP İLKE, CUMHUR İTTİFAKI ÜLKE PEŞİNDE'

Yalçın, CHP’nin “seçim güvenliği” adı altında yaptığı parti ziyaretlerini “ittifak alıştırması” olarak nitelendirdi. Yalçın, “Kimse kimseyi kandırmasın. Bu turlar ileride oluşturulacak ittifaklar için bir zemindir. İttifak görüşmesi yapıyorlar. Biz bunu açık yaptık. Bunlar gizli gizli, 'ittifak değil, seçim ittifakı değil seçim güvenliği' diyor. Hayır bunlar ittifak alıştırmalarıdır. Biz cumhur dedik. Karşımızdaki siyasi partiler ilkeden bahsetti, ilkenin önünde de bir şey yok. Ne ilkesi? Ana muhalefet etrafında şekillenmeye çalışanlar ilke peşinde, cumhur ittifakı ülke peşinde. Bu kadar açık. Aradaki fark bu” dedi.

Yalçın, AK Parti listelerinden kaç BBP’li milletvekili gösterileceğiyle ilgili MHP’nin müdahil olup olmayacağıyla ilgili soruya, “AK Parti listesine müdahil olmayız. Söz konusu değil, yakışık almaz” yanıtı verdi.

'İTTİFAK TEKLİF DEĞİŞMEDEN ÇIKAR'

İttifakın sinerji yaratacağını, kendi oy oranlarının toplamı üstünde oy alacağını düşündüklerini savunan Yalçın, komisyonda görüşülen teklifle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Yalçın 2 partinin uzlaştığı 26 maddelik teklifin genel kuruldan da böyle çıkacağını söyledi.

'ERKEN SEÇİME GİDİLMEMESİNDE MUTABIKIZ'

Yalçın’a erken seçim tartışmaları da soruldu. İki liderin görüşmelerinde erken seçime gidilmemesi konusunda mutabık kalındığını belirten Yalçın, "Görüşmelerde arka planda şartlı veya şartsız ele alınmadı. Erken seçim şu şartlarda ülke menfaatine uygun bulmuyoruz. Ülke normalleşmedi. OHAL devam ediyor. Afrin operasyonunun nereye gidecek meçhul. Uyum yasaları arzu edilen anlamda çıkmadı. Bunlar yapılmadan erken seçimin ülkeye zarar vereceğini düşünüyoruz" dedi.

Yalçın AK Parti Genel Başkanı Hayati Yazıcı'nın AK Parti kongresinin sonbahara bırakılmayacağı yönündeki açıklamasının erken seçim sinyali olup olmayacağıyla ilgili soruya, "Bu ülkede Cumhurbaşkanı ve MHP lideri Bahçeli birlikte erken seçim var demedikçe olmaz. İki lider de erken seçim yok diyor. Zorlamaya gerek yok" dedi.

BAZI PARTİLERE KONGRE DAVETİ GİTMEYECEK

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, kongreyle ilgili son MYK toplantısında Bahçeli'nin "50. yılımı da bu makamda idrak etmek istiyorum" diyerek adaylığını açıkladı. Genel Başkanın etrafında kenetlendik. Tek aday olarak 12. Olağan Kuruultaya gideceğiz. Oradan da ciddi destekle çıkacak" dedi. Yalçın Kongreye davet edilecek siyasi partilerle ilgili, "Davet etmeyeceğimiz partiler olacak" dedi, isim vermedi.

Etiketler MHP AK Parti BBP saadet