İttifak yapan partilerin baraj hesabında toplam oy 'dikkate' değil 'esasa' alınacak

26 maddelik seçim ittifakı teklifinin 20. maddesinde değişiklik yapıldı. Seçim ittifakı yapan partilerin yüzde 10 barajı hesabında ittifakın toplam oylarının geçerli olmasıyla ilgili maddedeki “dikkate alınır” ifadesi, “esas alınır” şeklinde değiştirildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşülen 26 maddelik seçim ittifakı teklifi görüşmeleri 3'üncü güne girdi. Bir günde yaklaşık 10 saat çalışan komisyonda, maddeler üzerinde uzun konuşmalar yapılsa da teklifin içeriğini etkileyecek bir değişiklik olmadı.

Teklifteki ilk küçük değişiklik seçim ittifakını düzenleyen “siyasi partiler, ittifak yaparak seçime katılabilir” maddesinde yapıldı. Bu maddenin girişindeki “siyasi partiler” ifadesine “seçime girme yeterliliğine sahip” ifadesi eklendi.

AK Parti ve MHP milletvekillerinin önergesiyle yapılan bu değişikliğin gerekçesinde, “Yüksek Seçim Kurulu'nun tespit ve ilan ettiği siyasi partiler dışındaki partilerin seçime katılamayacağı muhakkak ise de önergeyle, uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütlerin önüne geçilmesi amacıyla seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partilerin seçim ittifakı yapabilecekleri, sarih bir şekilde düzenlenmektedir” denildi.

'DİKKATE ALINIR', 'ESAS ALINIR' OLDU

Teklifteki 2'nci değişiklik 20'nci maddede yapıldı. AK Parti ve MHP’li komisyon üyelerinin verdiği ortak önergede, “Seçim ittifakı yapılması halinde, yüzde onluk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı dikkate alınır” ifadesinin sonundaki “dikkate alınır” bölümü “esas alınır” şeklinde değiştirildi.

Bu değişikliğe gerekçe olarak ise “ifade ve anlam bütünlüğü ile hukuki terim kullanılması” gösterildi. 20'nci madde yapılan oylamanın ardından, önerge doğrultusunda değişiklik yapılarak, kabul edildi.

5 MADDE DAHA KABUL EDİLDİ

Anayasa Komisyonu toplantısında 5 madde daha kabul edildi. Teklifin son 3 maddesi, 8 Mart perşembe günü görüşülecek. (DUVAR)