MHP'li Kalaycı, BBP'nin ittifakta yer almasına karşı çıktı

MHP'de AK Parti ile ittifak görüşmelerini yürüten komisyonun başkanı Mustafa Kalaycı, ittifakın iki parti arasında olması gerektiğini söyledi. BBP'nin ittifakta yer almasına karşı çıkan Kalaycı, seçim barajının düşürülmesini de istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İttifak komisyonunda MHP’li heyetin başkanlığını yürüten Mustafa Kalaycı, AK Parti ile yapacakları ittifaka BBP'nin katılmasına karşı olduklarını söyledi. Kalaycı, seçim barajının da düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Habertürk'ten Kübra Par'a konuşan Mustafa Kalaycı, MHP'nin AK Parti ile kurduğu ittifaka BBP'nin katılmasına soğuk baktıkları yönündeki haberler hatırlatılınca, şöyle dedi:

"Şu an AK Parti ile MHP arasında bir ittifak söz konusu. Sayın Cumhurbaşkanı da buna katılacak başka partilerin her iki siyasi partinin aday listelerinden girebileceğini söyledi. Kanun, her partiye aynı imkânları sunuyor. Ama Büyük Birlik Partisi’nin bu ittifaka ayrı kurumsal kimliğiyle katılmasının MHP olarak çok uygun olmayacağını düşünüyoruz. BBP zaten bizden ayrılarak kurulmuş bir parti. İki parti arasında olmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz. 5-6 partili bir ittifak doğru olmaz. İki parti özelinde kalması bizce daha doğru olur."

'KİMSE 'BAHÇELİ DOĞRU SÖYLÜYOR' DEMEDİ'

İttifak komisyonunun hazırladığı düzenlemede yüzde 10'luk seçim barajının neden kaldırılmadığı sorulunca Kalaycı, şu yanıtı verdi:

"Sayın Genel Başkanım Devlet Bahçeli Bey, yüzde 10 barajının ağır olduğunu, temsilde adalet açısından bunun gözden geçirilmesi gerektiğini önermişti. Ertesi gün, başta anamuhalefet partisinden olmak üzere, 'Baraj korkusu var da o yüzden bunları söylüyor' eleştirileri gelmişti. Bir kişi de o zaman 'Sayın Bahçeli doğru söylüyor' demedi.

Şu anda ülkemizin içinde bulunduğu şartlar dikkate alınarak böyle bir karar alındı. 'Bu ortamda değil de Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu’nun tümüyle masaya yatırıldığı bir dönemde, barajla ilgili konular o zaman değerlendirilsin' denildi."

'BARAJ YÜZDE 5-7 OLMALI'

Siyası partiler uzlaşırsa baraj konusunda değişiklik olacağını belirten  Kalaycı, "Siz MHP olarak barajın yüzde kaç olmasını daha adil ve hakkaniyetli buluyorsunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Dünyadaki uygulamalara da baktığımız zaman, yüzde 10’la en yüksek baraj oranına sahip ülkelerden biri olduğumuzu görüyoruz. Bu anlamda düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama burada çok radikal uçların da önünü açacak bir düzenleme olmamasına dikkat edilmeli. Avrupa’ya baktığımız zaman 5-7 civarında. Türkiye’de de böyle olabilir."

'CHP İLE HDP AÇIKÇA İTTİFAK YAPSIN'

MHP'li Kalaycı, "Bu düzenleme, partileri ittifak yapmaya iten bir düzenleme. Siz bir yandan da CHP-HDP ittifakını mecbur kılacak bir düzenleme yapmaya mı çalıştınız?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Zaten ittifak yapıyorlar. Adına platform veya başka bir şey diyerek işbirliği yapıyorlar. Bunu açıkça da yapsınlar. Bu ittifak müessesesi, siyaset ikliminde ihtiyacımız olan o yumuşamayı da sağlayacak. O cepheleşmenin de önüne geçilecek. Partilerin uzlaşma arayışı daha da artacak."