HDP Milletvekili Altan Tan: İki kişinin münasebeti kurcalanmamalı

HDP Milletvekili Tan, zina tartışmalarına tepki gösterdi. İYİ Partili Çıray'dan da eleştiri var.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, çocuklara yönelik cinsel istismar vakaları için yasa hazırlandığını belirterek, zina ile ilgili de bu kapsamda düzenleme yapılmasını istemesi ve hadım önerisi, Meclis’te düzenlenen basın toplantılarının da ana gündemi oldu.

'RIZAYA DAYALI İLİŞKİLERE DEVLET MÜDAHALE ETMEMELİ'

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, “Zina meselesi inanca, kültüre, geleneklere göre değişen bir kavramdır. 2 insanın kendi istekleriyle yapacağı ilişkiler, münasebetler bence çok fazla kurcalanmamalıdır” dedi. Tan şunları, şunları söyledi:

“Tekrar söylüyorum, bu iş inanca göre, fikre göre, dine göre, mezhebe, ahlaki anlayışa göre değişen bir konudur. Ama 'Ben senin gibi dini inanca sahip değilim, senin gibi bir ahlaki inanca da sahip değilim' diyen insanların kendi rızalarına dayalı ilişkilerine devlet müdahale etmemelidir. Düşüncem bu. Ama kendi inanç sistemi, dini, mezhebi içerisinde de belli kuralları uygulamak da o şahıslar için serbest olmalıdır.”

Tan, çocuk istismarını tartışmalarıyla birlikte  gündeme getirilen kimyasal hadımla ilgili dünyada örnekler bulunduğunu hatırlatarak bunlardan ders çıkararak yeni düzenlemeler yapılabileceğini söyledi. HDP'li "Ama bu çalakalem değil, Meclis’e getirip uzmanlarla soğukkanlı olarak ele alınmalıdır" dedi.

'BU ÜLKENİN İNSANLARI KOBAY MI?'

Kimyasal hadım ve zina konusu İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray’a da soruldu. Çıray, “Türk milleti Afrin’de şehitler verirken, vücut bütünlüğünü kaybetmiş gaziler ülkemize dönerken ittifak tartışmalarını ve bu tartışmaları ayıplıyorum. Burası yap-boz tahtası mı? Bir süre önce başka bir kanun çıkaracaksınız, daha sonra başka bir kanun. Kandırıldık, aldatıldık… Bu ülkenin insanları kobay mı?” dedi.

'HADIMDAN ÖNCE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME'

CHP Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında kimyasal hadım uygulamasıyla ilgili, bu seçenekten önce toplumun eğitimi ve bilinçlenmesi konusunun ele alınması gerektiği söyledi.