Bülent Tezcan: Sopalı seçimin önü açılıyor!

İttifak teklifi ile birlikte sandıkların birleştirilerek taşınması, mühürsüz zarfların geçerli sayılması, sandıklara güvenlik güçlerinin müdahalesi ve seyyar sandık da yasalaşacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, sandıkların birleştirilmesi ve güvenlik güçlerinin sanıklara müdahalesinin önünü açan düzenlemelerin polis-jandarma denetiminde bir seçim anlamına geldiğini belirterek, “Bütün bunlar Türkiye’de yeni bir sopalı seçimin önünü açar” dedi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ve MHP imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan 26 maddelik 'ittifak teklifinde' Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da bir dizi değişiklik öngörülüyor. Bu değişiklikler içinde 16 Nisan Referandumu'nda tartışma konusu olan mühür bulunmayan zarfların geçerli sayılması, yatağa bağlı vatandaşlar için seyyar sandık kurulu oluşturulması, seçim güvenliği açısından sorun olabilecek yerlerde sandıkların birleştirilerek taşınması, sandık kurulu başkanlarının sadece kamu görevlileri arasından kura ile belirlenmesi, farklı oy pusulalarının tamamının aynı zarfa konulması ve seçmenin talebi ile sandık başına güvenlik gücü çağrılabilmesi maddeleri önem taşıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, siyasi partilerin ittifakına yasal zemin sağlayan düzenleme için, “Bu barajlı siyaset, bu barajdan kurtulma ittifakı. MHP için yüzde 10 Meclis barajından, Erdoğan içinse yüzde 50+1 Cumhurbaşkanlığı barajından kurtulma ittifakı” yorumu yaptı. Tezcan, getirilen teklifte özellikle oy kullanma sürecine dair maddelerin tamamına yakınının seçim güvenliğini ortadan kaldırmaya dönük çok problemli maddeler olduğunu söyledi. Seçimle, sandık güvenliği ile ilgili getirilen hükümlerin hiçbirinin daha güvenli oy kullanmaya dönük hükümler olmadığını söyleyen Tezcan, itirazlarını şöyle sıraladı:

SANDIĞA GÜVENLİK MÜDAHALESİ: Sandık başkanlarının talimatı olmadan güvenlik güçlerinin sandığa müdahalesinin önü açılıyor. Seçmen gidecek, “ben bu sandıkta usulsüzlük gördüm”diyecek ve bunun üzerine güvenlik gücü sandık başına gidecek. Bu jandarma, polis denetiminde bir seçim demektir. Bütün bunlar Türkiye’de yeni bir sopalı seçimin önünü açar.

BİRLEŞTİRME VE TAŞIMA: Sandıkların birleştirilmesi, taşınması seçmenin sandığa gitmesini ortadan kaldıracak. Sandık güvenliğini, güvenli oy kullanmayı ortadan kaldıracak bir düzenleme.

Bülent Tezcan'dan Deniz Yücel açıklaması: Tutuklanması yanlıştır, tahliye şekli rezalettirBülent Tezcan'dan Deniz Yücel açıklaması: Tutuklanması yanlıştır, tahliye şekli rezalettir

SANDIK BAŞKANLARININ KAMU GÖREVLİSİ OLMASI: Siyasi partilerin sandık başkanı önerme hakkı kaldırılıyor. Siyasi partilerin başkan düzeyinde temsili sınırlı hale getiriliyor. Bunlar seçim güvenliğini ciddi probleme sokar.

MÜHÜRSÜZ ZARF: Mühürsüz seçim geçerli hale geliyor. Bu açıkça dışarıda üretilen oyların -dışarıda sahte basılması gerekmiyor- filigranlı YSK oylarının dışarıda mühürlenip sandığa sokulmasının önünü açacak bir düzenlemedir. Bu da esaslı biçimde sandık güvenliğini tehlikeye atar.