AK Parti-MHP ittifak düzenlemesi: 'Geçersiz oy' tanımı değişiyor

AK Parti ile MHP'nin mutabakat sağladığı ittifak düzenlemesine göre seçim ittifakı yapan partilerin bulunduğu sütunlara birden fazla mühür basılsa da oy geçerli sayılacak. Bir parti aynı anda farklı partilerle ortak ya da ayrı listeler üzerinden ittifak yapabilecek. İttifaka dahil olan partiye yüzde 10 barajı da kalkıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceki günkü görüşmelerinde son şekli verilen seçim ittifakına ilişkin düzenlemenin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Düzenleme AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla yarın Meclis’e sunulacak. Teklif Meclis’te hızla yasalaştırılmasının hedeflendiği belirtiliyor.

BİRDEN FAZLA PARTİYLE AYRI AYRI İTTİFAK

Hürriyet'te yer alan habere göre ittifak için parti sayısında sınırlama olmayacak. Bir parti aynı anda birden fazla partiyle ittifak yapabilecek. İttifak ortak listeyle yapılabileceği gibi ayrı listelerle de olabilecek. Düzenleme yasalaşınca AK Parti örneğin MHP ile ayrı, BBP ile ortak liste üzerinden  yapabilecek.

İsteyen partiler yan yana iki sütunda ortak logo ve adla blok liste halinde ittifak oluşturabilecek, isteyen ise ayrı sütunlarda yer alabilecek. Buna göre her parti bağımsız olarak seçime girmiş gibi görünecek ancak oyları ortak sayılacak.

Partiler tercih ettikleri modeli imzalayacakları “ittifak deklarasyonu” ya da “protokolü” ile YSK’ya (Yüksek Seçim Kurulu) bildirecek. İsteyenler, seçime dönük vaatleri içeren ayrı bir seçim beyannamesi hazırlayabilecek.

İSİM KONUSU HENÜZ NETLEŞMEDİ

Kuracakları ittifak için AK Parti ‘Cumhur’ ve ‘Milli Mutabakat’, MHP ise ‘Ay Yıldız’ önerisinde bulundu. İsim Erdoğan ile Bahçeli arasındaki son görüşmede de gündeme geldi, ancak bir sonuca varılmadı.

BİRDEN FAZLA MÜHÜR OLURSA HANGİ PARTİYE YAZILACAK?

Oy pusulalarında seçim ittifakı yapan partilerin bulunduğu sütunlara birden fazla mühür basılırsa, o oy iptal olmayacak. Bugünkü uygulamada parti sütununun dışına taşmayan birden fazla mühür geçerli sayılıyor. Bu uygulamada, tüm ittifak tek sütun sayılacağı için örneğin hem AK Parti, hem de MHP’ye oy verilmiş bile olsa, bu oy geçerli tek oy sayılacak ve ittifaka yazılacak. Ancak, hangi partinin hanesine yazılacağı ise partilerin o oyun kullanıldığı ilde aldıkları oy oranlarına göre, kararsız seçmenin dağıtılma yönteminde olduğu gibi paylaştırılacak.

PARTİLER İÇİN AYRI BARAJ HESABI YAPILMAYACAK

Baraj için ittifakın toplam oyu dikkate alınacak, partiler için tek tek baraj hesabı yapılmayacak.

Teklifte 'seçim güvenliğini tehdit gerekçesiyle sandık başkanı ve üyelerine tanınan polis çağırma yetkisi seçmenlere de tanınıyor. Düzenlemede seçmen sandıklarının güvenlik gerekçesiyle başka bölgelere taşınmasını öngören hüküm de yer alıyor.

Daha önce Meclis’e getirilen ancak muhalefetin tepkisiyle vazgeçilen, sandık başkanlıklarına kamu görevlilerinin atanabilmesinin de önü açılıyor.

MUHTAR SEÇİLME YAŞI 18'E İNİYOR

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için aranan 100 bin imzayı da daha önce gündeme geldiği gibi noterler değil YSK toplayacak.

Milletvekilliğinde olduğu gibi belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri ile muhtar seçilme yaşı da 18’e çekiliyor.

Haberin tamamı