Merkel: Deniz Yücel konusu çok büyük önem taşımaktadır

Başbakan Binali Yıldırım'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesi sonlandı. Merkel, Deniz Yücel'in tutukluluk haline vurgu yaptı.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Almanya'ya çalışma ziyaretinde bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık binasında Alman mevkidaşı Angela Merkel tarafından karşılandı.  Binali Yıldırım ve Angela Merkel tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi.

Yıldırım, Berlin'deki temaslarını tamamlamasının ardından küresel ve bölgesel güvenlik konularının ele alındığı dünyanın en önemli platformları arasında gösterilen Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere Münih'e geçecek.

Basına yapılan görüşmenin ardından ikili basın açıklamasında bulundu.  Merkel açıklamasında, "Tutuklu gazeteci Deniz Yücel davasının önemini vurguladım" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Belarus ziyaretinin ardından Almanya'ya geçti. Yıldırım, Berlin'e hareketi sırasında, uçakta aralarında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, Türkiye-Almanya ilişkileriyle ilgili olarak, "Türkiye ile Almanya'nın normal hayata dönme vakti geldi diye düşünüyoruz" ifadesini kullanmıştı.

'YÜCEL İDDİANAME HAZIRLANMADAN TUTUKLU'

Merkel şöyle konuştu; "Deniz Yücel konusu çok büyük önem taşımaktadır. İddianame hazırlanmamış olmasına rağmen tutuklu bulunuyor. Hukuk devleti ilkelerini görüştük. Konunun aydınlarılması açısından hukuk devleti ilkelerine saygı duyulması gerektiğini ifade ettik.  3 milyon Türk kökenli insan Almaya'da yaşıyor. Köprü görevi görüyorlar. Bu açıdan çıkarlarımızı ilerletmek açısından güven dolu ilişkimizi yürütmek önem taşımaktadır. Türkiye kendi çıkarlarını gözetmelidir. ABD ile ilişkilerde kaygılarımız var."

Merkel'den sonra söz alan Yıldırım "Deniz Yücel ve diğer zanlılar tabii ki belirli suçlamalara maruz olarak tutuklu durumdalar. Bunlar mahkemelerin kendi kapasitesinde görülüyor ve bunlardan geçmişte birkaç tanesinin mahkemesi görüldü ve gereği yapıldı. Ümit ediyorum ki hukuk devleti kuralları içinde gereği yapılacaktır. Bize düşen mahkemenin işini kolaylaştırmak ve onların önünü açmak" dedi.

Bir gazeteci Merkel'e 'Deniz Yücel konusunda ne kadar ümitli misiniz?' sorusu yöneltti. Merkel ise "Görüşmemizde bu konuya işaret ettim. 1 yıl sonrasında artık bir iddianamenin hazırlanmasına ilişkin umut taşıyoruz. Bunu da ifade ettim" diye konuştu.

'NATO MÜTTEFİKLERİ OLARAK SAVUNMA SANAYİNDE OLAN KONULARI ELE ALIYORUZ'

Yıldırım ise "Türkiye büyük bir darbeye maruz kaldı. Mahkemeler çok yoğun. Dolayısıyla iş yükünden kaynaklı gecikmeler olabilir. Türk yargısının bu konuları kanunlar çerçevesinde ele alıp gereğini yaptığını bilmenizi isterim. Umut ederim kısa sürede duruşması yapılır ve bir sonuç elde edilir. Her duruşma bir umuttur. " dedi.

'Almanya Türkiye ilişkinleri nasıl olacak?' sorusunu yanıtlayan Merkel şu ifadeleri kullandı; "Bir Alman vatandaşı söz konusu olduğu zaman, elimizden gelen her şeyi yapmak yükümlülüğüne sahibiz. Fakat biz farklı konular arasında bir bağlantı kurmuyoruz. Elbette ki farklı konular üzerine konuşuyoruz. Mesela NATO müttefikleri olarak savunma sanayinde ilgili konuları da ele alıyoruz. Her bir bağımsız olarak ve kendi başına ele alınır. Deniz Yücel üzerine de elbette konuşuyoruz."

BAŞBAKAN YILDIRIM'A FOTOĞRAFLAR GÖSTERİLDİ

Basın açıklaması sırasında bir muhabir Afrin'de çekildiği iddia edilen fotoğrafları Başbakan Yıldırım'a gösterdi. Bunun üzerine Yıldırım "O fotoğraflar sahte. Gerçeği görmek istiyorsan oraya gelirsin. Bize yalan yanlış resim gösteren arkadaş bu gerçeği görsün. Ne yaptığımızı biliyoruz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla çalışıyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)