Pervin Buldan kimdir?

HDP’nin ikinci kez eş genel başkan olarak seçtiği Pervin Buldan, faili meçhul cinayete kurban giden eşini yıllarca Cumartesi Anneleri ile birlikte arayan bir isim. Buldan, Şubat 2018'de başladığı HDP Eş Genel Başkanlığı görevine bu kez Mithat Sancar'la birlikte devam edecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pervin Buldan, bir kez daha Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanlığına seçildi. HDP 4. Kongresi'nde seçilen Buldan, eş başkanlık görevini Mithat Sancar'la birlikte yürütecek.

Buldan, Şubat 2018'de gerçekleştirilen HDP 3. Olağan Kongresi'nde seçilmişti. O dönemde Figen Yüksekdağ’a siyaset yasağı getirilmiş, yerine seçilen Serpil Kemalbay ise 3. Olağan Kongre’de aday olmamıştı.

Hakkari doğumlu Pervin Buldan, kısa bir süre Iğdır İl Özel İdaresi’nde memurluk yaptı. Eşi Savaş Buldan, 2 Haziran 1994 yılında kaçırılarak 2 gün sonra öldürüldü. Buldan, Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin başkanlığını yaptı. 1995 yılında “Cumartesi Anneleri”ne katılan Buldan, 4 yıl boyunca Taksim’de Galatasaray Lisesi önündeki eylemlerde yer aldı. HADEP'te iki dönem Parti Meclisi üyeliği yapan Buldan, 2005'te Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen bin kadın arasındaydı. 2007'de Iğdır’dan bağımsız aday olarak katıldığı seçimi kazandı ve Iğdır'ın ilk kadın milletvekili olarak Meclis’e girdi. Daha sonra Demokratik Toplum Partisi'ne geçen Buldan, DTP’nin kapatılması üzerine de Barış ve Demokrasi Partisi'ne geçti.

HDP'de yeni eş başkanlar Buldan ve SancarHDP'de yeni eş başkanlar Buldan ve Sancar

2013 yılında başlayan “çözüm süreci”nde “İmralı heyeti”nde yer alan Pervin Buldan, Abdullah Öcalan’ın Newroz mesajını, Diyarbakır’da, yüz binlerce kişinin katıldığı kutlamada, Sırrı Süreyya Önder ile birlikte okuyan isimdi. Öcalan’ın “Silahlı mücadeleden siyasi mücadeleye geçiş yapıyoruz. Türk halkı ve Kürt halkının akan kanı duracak. Silah değil siyaset işleyecek” dediği o mesajını Buldan Kürtçe, Önder Türkçe okudu.

23 ve 24’üncü Dönem Iğdır, 25 ve 26'ncı Dönemde İstanbul Milletvekili olan Pervin Buldan, Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu’nda görev aldı. 23. Dönemde TBMM Çevre Komisyonu Üyeliği yaptı. 24 ve 25. Dönemde HDP Grup Başkanvekilliği ve TBMM Başkanvekilliği yapan Buldan, HDP 4. Olağan Kongresi'nde yeniden Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı seçildi.

(HABER MERKEZİ)