Delege itiraz etmezse çarşaf liste

CHP kurultayında 'Çarşaf mı, blok liste mi olacak?' sorusuna yanıt Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl'den geldi: "Olağan kurultayda, tüzüğümüz çarşaf listeyi öngörüyor. Genel başkanımızın da tüzüğe bağlı kalma durumu var. Ama kurultay delegeleri blok listeye yönelik önerge verirse ve yarıdan bir fazla oy çıkarsa blok liste olur."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP'nin 3-4 Şubat'ta yapılacak Olağan Kurultayı öncesi konuşan Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl tüzük gereği kurultayda çarşaf liste uygulanacağını ancak son kararı delegelerin vereceğini söyledi.

Bingöl, gazetecilerin "Kurultayda çarşaf mı blok liste mi olacak?" sorusuna, "Olağan kurultayda, tüzüğümüz çarşaf listeyi öngörüyor. Genel başkanımızın da tüzüğe bağlı kalma durumu var. Ancak ilçe ve il kongrelerinde olduğu gibi kurultayda da kurultay delegelerinin kararı farklı olursa bu karar geçerli olur. Bizim böyle bir talebimiz yok. Ama irade tamamen kurultay delegelerinin iradesi. Kurultay delegeleri blok listeye yönelik önerge verirse.... Kurultay delegelerinin oylamasıyla yarısından 1 fazla oyla blok liste olur" yanıtını verdi.

ÇARŞAF VE BLOK LİSTE NE DEMEK?

Çarşaf ve blok liste ifadeleri, PM üyeliklerinin seçiminde delegelerin oyladığı listeler için kullanılıyor. Seçimin 'çarşaf listeyle' yapılmasını kararlaştırırsa, delegelerin oylarıyla hem muhalefetin hem yönetimin hazırladığı listelerde yer alan isimlerden en çok oy alanlar PM üyeliğine seçiliyor. Böylece, yönetimin desteklediği adayların üzeri çizilebiliyor ve karma bir PM oluşuyor. Seçime blok listeyle gidilmesi halinde ise yönetimin yaptığı PM listesi ile muhalefetin hazırladığı PM listesi yarışıyor. En çok oyu alan listedeki isimler PM’yi oluşturuyor.

(Kaynak: Gerçekgündem)