HDP'den Cem Küçük ve Fuat Uğur başvurusu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yönelik sözleri nedeniyle Cem Küçük ve Fuat Uğur hakkında RTÜK'e başvuru yapıldı. HDP ayrıca suç duyurusunda da bulunacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, TGRT Haber televizyon kanalında yayınlanan Medya Haber isimli programda Cem Küçük ve Fuat Uğur'un Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş hakkındaki ifadeleri için RTÜK'e başvuruda bulundu. Söz konusu ifadeler hakkında partinin hukuk komisyonu tarafından da suç duyurusunda bulunulacak.

Beştaş'ın başvurusunda 27 Aralık'ta yayınlanan programda Demirtaş'a yönelik ağza alınmayacak ağır hakaret ve küfür içeren ifadelerin kullanıldığı ve 6112 Sayılı Kanun'un ihlal edildiği belirtildi.

Meral Danış Beştaş dilekçesinde, "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üçüncü büyük partisinin Eş Genel Başkanı hakkında bu denli hakaretlerin yapılması asla yayıncılık faaliyeti kapsamında ve meşru bir program olarak görülemez. Gerçek gazeteci, yazar ve yorumcular kişiler hakkında ağza alınmayacak küfür ve hakaretlerde bulunmazlar, mesleki etik kurallarına ve yayın ilkelerine uyarak eleştiri ve yorumlarını yaparlar. Adı geçen şahıslar ve yaptıkları programın yayıncılık faaliyeti kapsamında görülmesi mümkün değildir. Bu şahıslar hakaret ve küfürleriyle aynı zamanda bağımsız bir denetleyici otorite olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile bu kurulun yayın ilkelerini de hiçe sayma cesareti göstermektedir. Bu tür yayınlara RTÜK’ün müdahale etmesi, hak ettiği yaptırımları uygulaması kendi yayın ilkelerine ve hukuki mevzuatına sadakati açısından önem taşımaktadır" dedi.

AYRI AYRI CEZA TALEBİ

Dilekçede, TGRT Haber hakkında, 6112 Sayılı Yasanın 8/1 maddesinin “Hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz”, “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez”, “Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasî ve felsefî düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez”, “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır”, “Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz”, “Siyasî partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz” hükümlerinin ihlali nedeniyle ayrı ayrı yaptırım uygulanması istendi.

Programda ne söylendi?

Moderatörlüğünü Fuat Uğur ve Cem Küçük’ün yaptığı programda konuşan Küçük, cezaevlerinde tek tip elbise uygulamasını değerlendirirken Demirtaş’a yönelik olarak: “… Sen Selahattin Demirtaş isimli teröristsen o gri elbiseyi giyeceksin. Onu sen 53 kişiyi öldürürken düşünecektin. 17 yaşındaki çocuğu öldürürken düşünecektin... Adam 53 kişiyi katletmiş. Gri giymem. Giyeceksin. Eşşek gibi giyecek. Giyme de göreyim. Ona giydirecek gardiyanlarımız, savcılarımız, polislerimiz. Binlerce insanı öldürdü bunlar. Hem kendileri katil, hem kendileri insan öldürüyor hem de demokratik özgürlükçü hava estiriyorlar…” dedi. Programın diğer moderatörü Fuat Uğur da, "Tuncay Özkan utanmıyor onu ziyarete gidip aklamaktan utanmıyor. O, 53 kişinin katilini aklamaktan utanmıyor" şeklinde konuştu.