Meclis'te tatil oylaması tartışma yarattı

Meclis, AK Parti’nin oylarıyla 9 Ocak tarihine kadar tatil edildi. Karara muhalefet partileri tepki gösterdi. Bunun üzerine yeni bir düzenleme için görüşme yapma kararı alındı. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti, 2018 yılı bütçe görüşmelerinin kapanış oturumu öncesi çalışma takvimiyle ilgili önerge sundu. Meclis’in 24 Aralık 2017-9 Ocak 2018 tarihleri arasında çalışmamasını teklif eden önerge muhalefet partilerinin tepkisine yol açtı.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, taşeron yasasının KHK ile yapılmasının gündeme geldiğini hatırlattı, “Meclis çalışmalarına verilecek ara taşeron işini KHK ile yapmaya bahane olmamalı. OHAL kapsamında terörle mücadele için hükümete yetki verilmiştir, bunun KHK ile yapılması doğru olmaz” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da KHK’lar ile kalıcı düzenlemeler yapılamayacağını söyledi, “Taşeron yasasının bütçe sonrası görüşülebileceği konuşuldu. Bunu kimseden kaçırmayın. Şimdi Meclis tatile giriyor. KHK ile çıkaracaklar. Her şeyi siz yapacaksanız partileri kapatın o zaman” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise hükümete 1 milyon kişiyi ilgilendiren taşerona kadro konusunu 1-2 saatte komisyondan, 1 saatte de Genel Kurul’dan geçirmeye hazır oldukları yönünde açıklamalarını hatırlattı, “İktidar evinize gidin, memleketinize dönün, biz Meclis’in yasa yapma yetkisini kullanarak bunu OHAL KHK’sı ile yapacağız, diyorsunuz. OHAL KHK’sı terörle mücadele içindir. Taşeron işçilerin umutlarını yok etmek için kullanılamaz” dedi.

AK Parti’nin kendi önergesi üzerinde söz almadığı görüşmede oylama yapıldı. MHP’nin çekimser kaldığı, CHP ve HDP’nin karşı çıktığı önerge AK Parti oylarıyla kabul edildi.

BAKANLARDAN 'TESLİM OLMA' GÖRÜNTÜSÜ

Oylama sırasında CHP grubu, 'karar yeter sayısı' olmadığını savundu, usul tartışması istedi. Meclis Başkanı usul tartışması açmazken açık oylama gerçekleştirdi. Oylama sırasında Bakanlar Kurulu sırasında oturan Başbakan Yardımcıları Fikri Işık ve Bekir Bozdağ, vekaletini aldıkları bakanlar için de oy kullandı. Bakanların iki ellerini kaldırdıkları bu görüntü, "teslim olma" görüntüsü olarak yorumlandı.

CHP'DEN KARAR YETER SAYISI YOK İTİRAZI

CHP oylama sonucunun Meclis'teki milletvekili sayısının 184’ün altında kaldığını gösterdiğini belirterek itiraz etti. Meclis Başkanı Kahraman ise karar için 139’un yeterli olduğunu savundu, “İçtüzüğü avucumun içi gibi biliyorum. İçtüzüğe, kanunlara aykırı bir durum yok” dedi.

Bu arada söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, tatil kararının yeniden değerlendirilebileceğini söyledi. Bunun üzerine Genel Kurul’a ara verildi, Grup Başkanvekilleri toplantısı başladı. Ancak bu toplantıda da Grup Başkanvekilleri oybirliğiyle karar alamayınca 9 Ocak tarihine kadar Meclis'in çalışmaması kararı geçmiş oldu.