KHK demeden KHK geliyor!

Taşeron çalışanların kadroya geçişini sağlayacak düzenleme tam bir muamma oldu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 3 ayrı açıklamasında "KHK ile mi yapılacak?" sorusuna yanıt vermezken, yıl bitmeden düzenlemenin hayata geçirileceğini söyledi. KHK hazırlığı konusunda resmi bir açıklama gelmezken Meclis'in 22 Aralık Cuma gününden itibaren yaklaşık 18 gün tatil edilme planı KHK iddiasını güçlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Taşeron çalışanlara kadro verilmesiyle ilgili düzenlemenin KHK ile yapılacağı yönünde tek bir resmi açıklama yapılmadı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, ısrarlı sorulara karşın düzenlemenin sadece yıl bitmeden hayata geçirileceğini söylerken KHK’nın işareti Meclis’in çalışma takviminden çıktı! AK Parti’nin hazırladığı çalışma takvimine göre Meclis 9 Ocak’a kadar tatil edilecek.

Taşeron düzenlemesinin KHK ile yapılacağı AK Parti’ye dayandırılan ancak isim verilmeyen haberlerle gündeme geldi. Söz konusu haberler bütçe görüşmelerinin yapıldığı Meclis’te tartışma konusu oldu. CHP, HDP ve MHP adına yapılan konuşmalarda Maliye Bakanı Naci Ağbal’a taşeron düzenlemesinin KHK ile yapılıp yapılmayacağı soruldu, eğer böyle yapılacaksa yaşanacak risklere dikkat çekildi.

Israrlı sorular üzerine yanıt veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaklaşık 1 milyon çalışanın bu düzenlemenin yılbaşından önce çıkarılmasını beklediklerini söyledi, “Çalışma Bakanlığımızla birlikte iki bakanlık yoğun bir şekilde çalışıyor. Hemen hemen çalışmalar teknik olarak tamamlandı, ana parametrelerle ilgili kararlar da oluşturuldu. İnşallah, bütün taşeron firma yanında çalışan vatandaşlarımızın bekledikleri ve bir an önce de hayata geçmesini istedikleri bu düzenlemeyi yılbaşından önce hayata geçireceğiz” dedi.

1-2 GÜNDE HAYATA GEÇECEK

Ağbal’ın bu açıklamasında, “Taşeron düzenlemesi KHK ile mi yapılacak” sorusuna yanıt yoktu. Bunun üzerine milletvekilleri tekrar bu soruya yanıt istedi. Bakan Ağbal ısrarlı sorular üzerine yaptığı ikinci açıklamada da 'KHK' ifadesine yer vermedi, “Beklentileri karşılayacak bir çalışma yapıyoruz. İnşallah bir iki gün içerisinde, geniş toplum kesimlerini memnun edecek, onların haklarını bugünden daha da ileriye götürecek ve kamuda, kamunun genelinde bu meselede çalışanlarımızı son derece mutlu edecek bir düzenlemeyi de hayata geçireceğiz” dedi.

BU HAFTA İÇİNDE ÇALIŞMALAR TAMAMLANACAK

Taşeron tartışması bütçenin bugünkü görüşmelerinde de gündeme geldi. Bakan bu açıklamasında da 'KHK' sözünü kullanmadan şunları söyledi, “Gerekli çalışmalar tamamlandı, temel kararlar oluşturuldu. Çalışma Bakanlığı'yla Maliye Bakanlığı şu anda çalışmayla ilgili artık son anlamda birtakım detay hususlarla ilgili değerlendirmelerini ve çalışmalarını yapıyorlar, inşallah bu hafta içerisinde bu çalışmalar tamamlanmış olacak.”

YA OHAL KHK’SI YA DA ERTELEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptığı 3 açıklamada da 'KHK' ifadesini kullanmazken, bunun işareti Meclis Danışma Kurulu toplantı taslağından çıktı. Toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in yaptığı açıklamaya göre AK Parti grubu 22 Aralık Cuma günü tamamlanacak bütçe görüşmelerinin ardından 9 Ocak’a kadar Meclis’i tatil etmek istiyor. Özel, bunu kabul etmedikleri için AK Parti’nin teklifini grup önerisi olarak Meclis’e getireceğini belirterek şunları söyledi, “Bu şu demek. 1 Ocak’a kadar bu düzenleme geçmezse taşeronla ilgili bazı teknik sıkıntılar olabilir diyen iktidar partisinin 9 Ocak’a kadar Meclis’i çalıştırmama konusunda ortaya koyduğu irade düzenlemenin OHAL KHK’sı ile yapılacağını bir anlamda Meclis’ten çıkmayacağını ortaya koymaktadır. Ya da bu düzenlemeyi tamamen ertelemektedirler.”

'YILBAŞI GECESİ DAHİ ÇALIŞIP ÇIKARALIM'

Meclis’in tatile girmesine karşı çıktıklarını belirterek, "1 milyon kişi umutla bu Meclis’ten çözüm beklerken, bu kimin, neyin tatilidir. OHAL KHK’sı ile bunu düzenleyeceğiz, işçinin hakkını aramasına engel koyacağız, muhalefetin önerilerini almayacağız, işçileri dinlemeden bunu yapacağız diyenlere itiraz ediyoruz" dedi. "31 Aralık gecesi, yılbaşı gecesi dahil bu Meclis çalışarak düzenlemeyi çıkarmalı" diyen Özel, tüm işçi sendikalarını da Meclis’i çalışmaya davet etmeye çağırdı.

Etiketler CHP TBMM hükümet KHK