Duvar Arkası: Soylu ile hesaplaşmanın kazananı Kurtulmuş oldu

CHP, Süleyman Soylu’ya yüklenince Numan Kurtulmuş ve bakanlığı ile ilgili eleştiri getirilmedi. MHP 'Cumhur İttifakı'na Saadet Partisi'ni nasıl ikna etmeye çalışacak? Meclis'te Kürtçe tartışması bitmiyor... MHP'de yeni af ihtimali neden zayıf? Meclis camisine minare mi geliyor? TBMM gündeminden hiç düşmeyen iki başlıkta son durum... Özgür Özel'e yazın 'kilo aldın' diyenler şimdi neden 'daha fazla zayıflama' diyor... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

SOYLU İLE HESAPLAŞMANIN KAZANANI KURTULMUŞ OLDU

CHP’nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile “hesaplaşma” olarak gördüğü bütçe görüşmesi tamamlandı. CHP’nin 80 dakikalık konuşma süresi planlandığı gibi “fiili gensoru” görüşmesi olarak geçti. Kürsüye çıkan tüm parti yöneticileri Soylu’ya yüklendi. Ancak aynı gün İçişleri Bakanlığının yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi de vardı. HAS Parti’nin genel başkanlığını yaptığı dönemde AK Parti için “Firavunlaşma” eleştirisi getiren Kurtulmuş’a bugün içinde yer aldığı AK Parti iktidarındaki yolsuzluk iddiaları, yine ABD’de yargılanan Rıza Sarraf’a verdiği ödülle ilgili eleştiriler getirilmesi sürpriz olmayacaktı. Ancak CHP, Soylu’ya yüklenince Kurtulmuş ve bakanlığı ile ilgili eleştiri getirilmedi. Böyle olunca hem iktidar hem de muhalefet kulisinde yapılan yorumlarda “Bütçenin kazananı Kurtulmuş oldu. Herhalde Süleyman Soylu’ya teşekkür etmiştir” denildi.

MHP'NİN 'CUMHUR İTTİFAKI'NDA SAADET HESABI!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2019 seçimi için gündeme getirdiği “baraj” ve ittifak” önerilerine iktidar kanadından yanıt bekliyor. MHP, yüzde 3-5 ya da 7 olarak tartışılabileceğini düşündüğü baraj önerisinin Saadet Partisi’ni de ikna edebileceği düşüncesinde. Bu ikna sürecinde itici güç “Hazine yardımı” olarak görülüyor. Haciz kıskacı altında olan, ciddi ekonomik zorluklar çeken Saadet Partisi’nin barajı aşmasına, dolayısıyla Hazine yardımı almasına hak kazanacak bir seçim sistemi değişikliğine “evet” diyebileceği konuşuluyor. Peki referandumdaki duruşuyla “hayır”ı güçlendirdiği konuşulan Saadet Partisi bundan nasıl dönüş yapabilir? MHP kulislerinde bunun için de formül hazır! Buna göre Saadet Partisi’nin, “Referandumda halk ne istediğini ortaya koydu. Bu sistemi halk istedi. Bizim de halkın isteği doğrultusunda hareket etmemiz gerek” demesi yeterli. Hesaplar böyle ama bunlar muhalefetini giderek yükselten Saadet Partisi cephesinde nasıl bir karşılık bulur bekleyip görmek gerecek...

HDP'Lİ VEKİLE KÜRTÇE YANITI: 'GİT EVİNDE KONUŞ' 

Bütçe görüşmelerinin yapıldığı Meclis’te geçen haftanın en dikkat çeken olaylarından biri HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir’e “Kürdistan” sözü nedeniyle verilen Genel Kurul’dan çıkarma ve para cezasıydı. Tartışma yaratan uygulama sonraki günlerde de konuşuldu. HDP Van Milletvekili Adem Geveri Meclis kürsüsünden kararı eleştirirken, “Burada Kürtçe konuşmam gerekirdi. Çünkü Türkçe anadilim olmadığı için sizin gibi rahat konuşamıyorum. Bu kadar basit, bunu isterseniz cezalandırın…” dedi. Geveri’nin sözlerine MHP Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul, “Git evinde kullan” diye karşılık verdi. Bir başka MHP milletvekili ise “Vatandaş Türkçe konuşuyor” diye seslendi.

MHP'DE VURAL VE KAYA’YA AF MÜMKÜN MÜ?

MHP, 18 Mart Büyük Kongresi için hazırlıklarını sürdürüyor. Bahçeli’nin rakipsiz gireceği kongrede parti yönetiminde bir değişiklik olup olmayacağı konuşuluyor. Cumhurbaşkanlığı sistemi tartışmalarında parti yönetiminden ayrılan iki isim, eski Grup Başkanvekili Oktay Vural ve eski Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya’nın yeniden yönetime girip giremeyeceği merak konusu. MHP kulislerine göre, bir 'af' kesinlikle mümkün değil. Bugün İYİ Parti yöneticileri olan Koray Aydın ve Ümit Özdağ’ın Bahçeli tarafından affedilip parti yönetimine alındıktan sonra yaşanan süreçleri hatırlatanlar bu örneklerin ardından bir benzerine izin verilmeyeceği görüşünde.

MECLİS CAMİSİNE MİNARE Mİ GELİYOR?

Meclis camisinin yıkılacağı tartışmaları devam ediyor. “Minaresiz camii mi olur” diyen Meclis Başkanı İsmail Kahraman Plan Bütçe Komisyonu’nda caminin yıkılacağı iddiaları için, “Bizler camii yıkmaz camii yaparız” demişti. Konu Meclis’in faaliyet raporunda da yer aldı. TBMM Camisi’nin “kültür varlığı” olmadığı yönünde mahkeme kararına yer verilen bölümde “TBMM camisinin teknik incelemeler sonucunda tespit edilecek eksiklikleri giderilerek ibadete açılması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır” denildi. Mahkemenin “Kültür varlığı değil” kararına yapılan vurgu, camii yapısında bir değişiklik planlandığı yorumlarına yol açtı. Caminin genişletileceği ve bir de minare yapılacağı iddiaları konuşuluyor.

GÜNDEMDEN DÜŞMEYEN İKİ BAŞLIK: BİR KABİNE BİR BEDELLİ

Gündemden hiç düşmeyen iki başlık sıralasak biri “bedelli askerlik” diğeri “kabine değişikliği” deriz. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli bedelli askerlik için “şu an gündemimizde yok” dedi ama kabine için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Enerji Bakanı Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında gerilim olduğu iddiası çokça dile getirildi. Buna Albayrak’ın Başbakan Binali Yıldırım’ı dışlayan bazı bakanlıklara yönelik müdahalelerinin yarattığı rahatsızlık iddiaları da eklendi. Başbakan Binali Yıldırım’ın İstanbul adaylığı için görevi bırakabileceği, toplamda da 5-6 bakanın değişebileceği iddiaları konuşuluyor. Kongre sürecindeki AK Parti’de bu tartışmalar için erken denilse de hiç kimse “olmaz” demiyor, diyemiyor.

5 AYDA DİYETSİZ 17 KİLO VERDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’i geçtiğimiz yaz gerçekleşen Adalet Yürüyüşü’nde görenler şaşırmıştı. Hızla kilo alan Özel göbeği saklanamaz hale gelince bir mücadele de giderek artan kilolarına karşı vermeye başladı. Kilo vermenin en sağlıklı yolu diyetisyenden geçiyor. Özel de zayıflamak için bir uzmana, partisinin eski milletvekili olan Muharrem Işık’a başvurdu. Doktor Işık, Özel’e beslenmeyle ilgili bazı tavsiyelerde bulundu, o da bu tavsiyeleri yerine getirdi. “Bir şeyi kafama takınca yaparım” diyen Özel, karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durarak 5 ayda 92 kilodan 75 kiloya inmeyi başardı. 17 kilo veren Özel’i görenler şimdi çok zayıfladığını söyleyerek 'daha fazla kilo vermemesi' uyarısında bulunuyor.