Matruşkadan, Süleyman Soylu çıktı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Grup Başkanvekilleri, TBMM'de yapılan bütçe görüşmeleri sırasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yüklendi: Bu 3. sınıf mafya ağzını kullanan kişinin emrinde 500 bin silahlı güç var. Bu Çevre Şehircilik Bakanı değil. Özgür Özel ise kürsüye bir matruşka getirdi. Özel, matruşkaları tek tek açarken, son matruşkadan Soylu'nun fotoğrafı çıktı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Genel Kurulu bütçe görüşmeleri beşinci turda İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçeleri ele alındı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na dönük, “Sen bittin” sözleri nedeniyle bütçe görüşmesini “fiili gensoru” görüşmesine çevireceğini açıklayan CHP’nin konuşmacıları da buna göre belirlendi. CHP grubuna düşen 80 dakika CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Grup Başkanvekilleri Engin Özkoç, Özgür Özel ve Engin Altay arasında dağıtıldı.

Kürsüye çıkan ilk isim CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan oldu. İçişleri Bakanlığı'nın, huzuru, güvenliği ve düzeni sağlamakla görevli bir bakanlık olduğuna dikkat çeken Tezcan, bu bütçenin de Türkiye’nin huzur ve güvenliği aradığı bir süreçte görüşüldüğüne dikkat çekti, uyuşturucu, fuhuş, kadına şiddet, çocuk tacizi suçlarında artış oranlarını verdi.

'BAKAN ERGEN ÇOCUK GİBİ'

Bakanlığın bir vizyonu olması gerektiğini söyleyen Tezcan, “Bakanlığın vizyonu olması için Bakanın vizyonu olması lazım. Ama bakanın vizyonu tehdit, şantaj ve hakaretten ibaret. Huzuru, güveni bozan, güvenlik endişesi yaratan birinci dereceden sorumlu kişi haline gelmiş. Ergen çocuk gibi. Nerede bir polemik varsa atlıyor üstüne. İçişleri Bakanlığı koltuğunda ergen bir çocuk tavrı sergileyen kişi var” dedi.

İçişleri Bakanı Soylu’nun CHP lideri Kılıçdaroğlu hakkındaki, “Sen bittin” sözlerini hatırlatan Tezcan, “Bu dil İçişleri Bakanı'na yakışmaz. 3. sınıf mafya babalarının kullandığı bir dil. Elinde yarım milyon silahlı gücü emanet ettiğiniz birisine 49 milyar bütçe teslim ediyorsunuz. Bu 3. sınıf mafya ağzını kullanan kişinin emrinde bin milyon silahlı güç var. Bu Çevre Şehircilik Bakanı değil. Bu makam arkasına sağa sola tehdit savuracağı bir makam değil. O tehdit bir gün size de yönelir” dedi.

Soylu’nun sözleri için, “Bu devletin bakanlarının üslubu olamaz” diyen Tezcan, “Bu mafyanın üslubu olur. Devletin tepesinde kriminal siyaset inşa etmek, mafyatik iktidar arayışıdır. Bundan sonra sadece kirli siyasetle mücadele etmeyeceğiz. Bundan sonra bu kriminal dil ve mafya ağzından sonra artık mafyatik dille de mücadele edeceğiz. Böyle bir kriminal siyaset böyle bir mafyatik iktidar arayışı sizi de boğar” dedi.

Süleyman Soylu: Antalya Emniyeti'ndeki intihar için müfettiş görevlendirildiSüleyman Soylu: Antalya Emniyeti'ndeki intihar için müfettiş görevlendirildi

Belediyelere de aynı anlayış üzerinden operasyon başlatıldığını söyleyen Tezcan, “Ya istifa et ya da İçişleri Bakanlığı soruşturma açar” önerisinin kirli bir pazarlık olduğunu, bunu CHP’ye de yapmak istediklerini söyledi. Bunun şantaj olduğunu belirten Tezcan, “Biz çiğ yemedik karnımız ağrımıyor” dedi.

'SANDIKSIZ İKTİDAR ARAYIŞI'

Bakan Soylu’nun 2008 yılında “Paçalarından yolsuzluk akıyor” yönünde sözler sarf ettiğini söyleyen Tezcan, “Sayın bakana soruyorum. Şimdi eline aldığın haksız kılıçla bu anlayışın taşeronluğunu mu yapıyorsun” dedi. Belediyelere operasyonun halkın iradesine darbe olduğunu söyleyen Tezcan, “Şantajınızı kabul etmeyen CHP’lilere saldırı yapılması halkın iradesine darbedir. Buna pabuç bırakmayacağız. Bu sandıksız iktidar arayışıdır. Türkiye’yi sandıksız iktidarla götürmek istiyorsunuz” dedi.

'ZANGOÇLARA GELECEK YOK'

Soylu’nun yine 2008’de Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı hakkında, “gündüz imamı gece papazı oynuyor” dediğini söyleyen Tezcan, “Sayın bakan kilisenin papazını söylüyorsun da zangoç kim? Zangoçluk görevi sana düştüyse sayın bakan bu hakkı yerine getiriyorsun ama zangoçlara da gelecek yok. Bu bütçe zangoçların bütçesidir. Bu bütçeye hayır diyeceğiz” dedi.

ESAYAN: KINIYOR ÖZÜR DİLENMESİNİ BEKLİYORUM

Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Meclis’te Hıristiyan milletvekilleri bulunduğunu, bu aşağılama içeren benzetmenin kabul edilemeyeceğini söyledi. AK Parti’nin Ermeni Milletvekili Markar Esayan da söz alarak, “Şiddetle kınıyor, özür dilenmesini istiyorum” dedi. Bülent Tezcan ise, Hıristiyan vatandaşlara hakaret ettiği iddiasının doğru olmadığını belirtti, “ 'Gündüz imamı gece papazı oynuyor' sözleri Soylu’nun sözleridir. Burada hakaret arıyorsa Soylu’ya soracak. Aşağılama arıyorsa 'afedersiniz Ermeni' sözünü hatırlasın” dedi.

Merkez sağdan hiper sağa Süleyman SoyluMerkez sağdan hiper sağa Süleyman Soylu

ÖZEL: SOYLU, ERDOĞAN SONRASI FETÖ’NÜN GENEL BAŞKAN PROJESİDİR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal'ın Man Adası belgeleriyle ilgili konuşmayacakları açıklamasına sadece İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun uymadığını söyledi. Özel, “Süleyman Soylu RTE sonrası AKP için genel başkan projesidir. Ama bu bugünün projesi değildir. Kendi projesi de değildir. Bu 9-10 yıllık bir FETÖ projesidir” dedi.

Soylu’nun Demokrat Parti döneminde yanında bulunan Vedat Demir’in de Soylu’dan sorumlu "abi" olduğunu iddia eden Özel, Demir’in FETÖ tarafından Soylu’nun yanına verilen isim olduğunu savundu.

Soylu’nun Abant toplantısına katıldığını daha sonra 2010 referandumunda yanına Vedat Demir’i alarak “evet”i savunan 50 ilde demokrasi buluşmaları gerçekleştirdiğini söyleyen Özel, bunun Demokrat Parti tarafından finanse edilmediğini, parayı Vedat Demir’in bulduğunu öne sürdü.

Partisinin kurumsal duruşuna karşın “Evet”i savunduğu için Soylu’nun ihraç edildikten sonra "AK Parti’ye monte edildi"ğini savunan Özel, Soylu’nun bu süreçte Vedat Demir ile birlikte Pensilvanya’ya da gittiğini söyledi. Özel bu doğru değilse Soylu’nun söylediği tarihte nerede olduğunu ispatlamasını istedi.

Vedat Demir’in, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklandığını hatırlatan Özel, “sonra ne oldu?” diye sordu Sabah gazetesinin “Skandal tahliye” başlıklı haberini göstererek, Soylu, İçişleri Bakanı olduktan sonra cezaevinden çıkarıldığını söyledi. Aynı dönem bir gazetede “FETÖ'cü nasıl tahliye edilir? Bunları koruyan el kim?” diye sorduğunu hatırlattı.

MATRUŞKADAN SOYLU'NUN FOTOĞRAFI ÇIKTI

Soylu’nun "FETÖ’nün tam anlamıyla bittiğini söyleyenler yanılmaktadır. Bir matruşka gibi açıyorsunuz içinden çıkıyorlar, açıyorsunuz içinden çıkıyorlar" sözlerini hatırlatan Özel, kürsüye getirdiği matruşkayı açmaya başladı. Matruşkayı tek tek açan Özel, son matruşkanın içerisinden Soylu’nun fotoğrafını çıkardı, “İçinden çıkacak son isim siz olmayın” dedi.

ELİTAŞ: FETÖ SİZİ KRİPTO OLARAK MI SOKTU?

Özel’in ardından kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Bir şey söylerken kendinizde problem olmamalı. CHP parti harcaması çıktı. Sakız, sucuk, iç çamaşırı gibi nedenlerle cezalandırıldı” dedi. Özel’in içinden resim çıkardığı matruşkaya gönderme yapan Elitaş 5 milletvekilinin, aralarında Tezcan ve Özkoç’un bulunduğu vekillerin, ABD’de katıldığı bir toplantıyı hatırlattı, “Acaba FETÖ sizi oraya kripto olarak mı soktu?” diye sordu.

Elitaş’ın sözlerine yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Özkoç, "Bahsedilen o toplantıda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, AK Parti milletvekilleri var mıydı? Gelin burada açıklayın” dedi.