İbrahim Kalın: ABD yönetimi bu vahim hatadan dönmelidir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın basın toplantısı düzenledi. Kalın "ABD'nin Kudüs'ü tanıması vahim bir hata olur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısı düzenledi. ABD'nin Kudüs'ü başkent ilan edeceği iddialarına ilişkin konuşan Kalın, "Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesi BM kararına aykırı vahim bir hata olacaktır" dedi. Kalın 'bu hatadan dönülmeli' çağrısı yaptı.

'AÇIKLAMALAR ORTADA'

ABD'de devam eden ve Reza Razzab'ın tanık olarak ifade verdiği davaya ilişkin soruya yanıt veren Kalın "Şu ana kadar davanın seyrine, medyadaki yansıtılma biçimine baktığınızda Türkiye'ye karşı bunun siyasi dava haline getirildiği görülmektedir. Mahkemede dünden beri Zarrab'ın açıklamaları ortadadır. Ne tür anlaşma yaptığı, ne tür yalanlar söylemeye hazır olduğu da kendisi tarafından dile getirilmiştir. Biz hukuki olarak Halkbank üzerinden gerekli desteği verdik, vermeye devam edeceğiz" dedi.

'HENÜZ BİR ÇALIŞMA YOK'

İbrahim Kalın'a aynı zamanda 2019 seçimleri için ittifak hazırlıkları gündemde mi sorusu yöneltildi. Kalın "15 Temmuz darbe girişiminden sonra MHP son derece milli, yerli, parti çıkarlarından önce ülkenin çıkarlarını önceleyen tutum içerisinde oldu. Benim genel merkezden aldığım bilgi çerçevesinde şu anda yürüyen teknik bir çalışma yok" dedi.

Kalın'ın konuşmasından satır başları şöyle; 

YUNANİSTAN'DA İKİLİ İLİŞKİLER ELE ALINACAK: Cumhurbaşkanımızın yarın Yunanistan'a ziyareti olacak. Önce Atina'ya daha sonra da Batı Trakya'ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Burada ikili ilişkiler, ekonomik konular, turizm, kültür gibi başlıklar altında ikili ilişkilerimiz ele alınacak. Yunanistan'la derin ilişkilerimiz var.  Ne vadedilen finansmanın temini, ne de yeni fasılların açılması konusunda verilen vaatler yerine getirilmedi. Yunanistan'ın Türkiye'nin AB üyeliğine desteği memnuniyet vericidir.

ABD GÖRÜŞMELER YAPIYOR: Kudüs konusu ile ilgili Amerikan yönetiminin tanıması yönünde hazırladığı haberler birkaç gündür gündemimizi teşkil ediyor. Bizim de temaslarımızın neticesinde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı haberlerini almış bulunmaktayız. Bu sabah, Malezya, İran, Katar, Endozenye devlet başkanları ile telefon görüşmeleri yaptı, yapmaya da devam ediyor. Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesi BM kararına aykırı vahim bir hata olacaktır. BM kararlarının hiçbirisinde Kudüs'ün işgal ya da ilhak edilmesi ne kabul edilmiş ne tanınmıştır.

CUMHURBAŞKANI BUGÜN BİR ÇAĞRI MEKTUBU YAYIMLAYACAK: İslam devletleri arasında ortak hareket etmeye dönük olarak sayın Cumhurbaşkanımız, İİT'yi olağanüstü zirveye davet etmektedir. İİT 13 Aralık Çarşamba günü toplanacak. Kendisinin bu sabahten beri ve gün boyunca yapacağı telefon görüşmelerinin amacı da koordinasyonu sağlamaktır. Cumhurbaşkanımız, din adamlarına, akademisyenlere dömnük olarak bir çağrıda bulunacaktır. Bununla ilgili çağrı mektubunu da sizlerle paylaşacağız.

ŞANTAJ HALİNE GETİRİLDİ: Trump'ın iş başına gelmesinden sonra ABD yönetimi içinde çatlaklıkların oluştuğu aşikar. Trump da kendi istihbarat birimleri içinde, medya ile yargı ile bir mücadele içinde. Türk-Amerikan ilişkilerine yansımasına baktığınız zaman sorun ortada. YPG'ye silah verilmeyecek dedikten sonra Pentagon'un hayır devam edecek açıklaması... Bu konuda kendi aralarında bir netliğin ortaya çıkması gerekir diye düşünüyoruz. New York'ta görülen davanın, yargı bağımsızlığına saygımız var, bunun bir siyasi şantaj aracı haline getirildiğini hepimiz görüyoruz.

KİMSEYE DANIŞMADAN ADIM ATARIZ: İdlib'de 3 gözlem noktası oluşturduk. Afrin'le ilgili Türkiye'ye dönük tehditler olduğunda zaten TSK anında cevap vermektedir. Bunun dışında bir tehdit değerlendirmesi yaptığımızda gerekli adımları kimseye danışmadan atarız.