YSK teklifi Alt Komisyon’a gönderildi

Sandık kurulu başkanları ve müşahitlerle ilgili tartışmalı düzenlemeler içeren YSK Teşkilat Kanun Teklifi Alt Komisyon'a gönderildi CHP'li Muharrem Erkek, "Sandık kurulu başkanlarının atanmasında siyasi partilerin devre dışı bırakılması seçime duyulan güveni, demokrasiyi temelden sarsacak" derken CHP'li Murat Emir, "Erken seçimin taşları mı döşeniyor" diye sordu. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Anayasa Komisyonu, Yüksek Seçim Kurulunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifini görüşmek üzere toplandı.  AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından sunulan 14 maddelik teklifle ilgili ön bilgi veren Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, teklifin alt komisyon kurulup burada ele alınması eğilimi ortaya çıktığını söyledi.

Alt Komisyon öncesi kısa bir değerlendirme yapmak istediklerini söyleyen CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, “Bu haliyle yürürlüğe girmesi durumunda anayasaya aykırılık ortaya çıkacaktır” diyerek şu itirazlarda bulundu:

  • Seçim güvenliği sağlanamazsa milli iradenin tecelli ettiğini söyleyemeyiz. YSK teşkilat yasası tabii ki olmalı. Amacımız özerk bağımsız YSK ise burada ciddi eksiklikler var. Müstakil bütçe öngörülmemiş olması sorun.
  • Seçmen kütüklerinin doğruluğu güvenliği ve denetimi konusunda yeterli hüküm yok. Seçmen bilgileri İçişleri Bakanlığından alındıktan sonra seçmen kütüklerinin oluşturulduğu süreçte en azından TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerden temsilciler de katılmalı.
  • Mükerrer oy kullananların tespiti ile ilgili maddeye bu şekilde oy kullanılmasının önlenmesi de eklenmeli.
  • YSK’nın bağımsız, güçlü olunması isteniyorsa, başkanın istediği yöneticileri Adalet Bakanlığına gönderme hakkı verilen düzenleme ile personel baskı altında kalır. Bu olmamalı.
  • Teklifte sandık kurulu başkanlarının atanmasında siyasi partilerin devre dışı bırakılması seçime duyulan güveni, demokrasiyi temelden sarsacak bu uygulama tekliften çıkarılmalı.
  • Müşahitler konusunda sınırlama getirilmemeli, tersine bu arttırılmalı. Gözlemciler konusunda sakıncalar doğuracak hükümler geri çekilmeli.
  • Teklife göre YSK Başkan ve üyeleri göreve devam edecek. 6 yıl çalışanlarla ilgili rotasyon imkanı var. Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra uygulanmalı. YSK’da görev yapanların ciddi tecrübeleri var.
  • Yapılacak açıktan atamanın sözlü sınav sonucuna göre yapılabilir düzenlemesi kaldırılmalı. Bu suistimallere yol açar. Bu keyfilik getirebilir.

İKTİDARA AVANTAJ SAĞLAYACAK İDDİASI

Komisyon’un HDP’li Üyesi Mithat Sancar, siyasi partilerin sandık başında yer almasının seçimin sağlıklı işleyişinde önemli rol oynadığını belirterek, yeni tartışmalar ve şaibe iddialarının artmasına yol açacak düzenlemelerin seçime gölge düşüreceğini söyledi. Zor zamanlara karşın 60 yıldır iyi işleyen bir seçim sistemi olduğunu belirten Sancar, “ciddi şaibelere yol açacak değişikliğin nedeni ne olabilir” diye sordu. Sancar, “amaç iktidara önümüzdeki seçimlerde avantaj sağlayacak” iddiası güçlü temellere sahiptir. Şaibeli bir seçimin ne iktidara ne muhalefete yararı olur” dedi.

ERKEN SEÇİMİN TAŞLARI MI DÖŞENİYOR?

CHP Milletvekili Murat Emir de teklifin getiriliş şeklini ve acele edilmesini eleştirdi. Emir, “Süreç eksik işletilmiştir. Acele, tartışılmadan Komisyon’a getirildi. Aralık başında yasalaşması hedefleniyor. Bu acelenin nedenini sormak gerek. Seçim güvenliğinin tartışıldığı ortamda YSK ile ilgili bir düzenleme geniş ve ayrıntılı olarak çeşitli platformlarda tartışılmış olması gerekirdi. YSK ana yapısını belirleyen bir teklife sandıkla ilgili bazı maddeler sokuşturularak erken seçimin taşları mı döşenmektedir?” dedi.

EKSİKLİKLER ALT KOMİSYON'DA DÜZELTİLEBİLİR

MHP Milletvekili Oktay Öztürk, bazı teknik düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi, Alt Komisyon kurulmasına destek verdiklerini söyledi. Objektif olarak mükemmel bir yasanın çıkmasında gerekli hassasiyetin gösterilmesini beklediklerini ifade etti. MHP Milletvekili Mehmet Parsak da, "Seçim demokrasinin en önemli unsuru. Güvenli seçim için de teşkilat, kadrolar önemli. Eksiklikler varsa alt komisyonda düzeltilebilir. İktidarı güçlendirme amacı taşıyor seçime hazırlanılıyor gibi siyasi mülahazalardan ayrı değerlendirilmesi gereken önemli bir kanun" dedi.

ŞAİBESİZ SEÇİMLER DEMOKRASİNİN KAZANIMI, KORUNMALI

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "YSK'nın müstakil bir kanunu olmaması böyle bir anayasal kuruma yakışmıyor. Türk demokrasinin en önemli kazanımı seçimlerin şaibesiz, dürüst yapılmasıdır. Her seçimde kimi itirazlar olmuştur ama tüm seçimler dürüst, milli iradenin yansıdığı şekilde gerçekleşmiştir. Bunu hepimizin koruması gerekli" dedi.

9 KİŞİLİK ALT KOMİSYON KURULDU

Konuşmaların ardından 5'i AK Parti, 2'si CHP, 1'i HDP ve 1'i MHP toplam 9 kişiden oluşacak Alt Komisyon belirlendi. Alt Komisyon Pazartesi toplanacak.

TEKLİFTEKİ 2 KRİTİK DÜZENLEME

YSK Teşkilat Kanunu Teklifinde sandık kurulu başkanlarının belirlenmesi ve müşahitlerle ilgili 2 kritik düzenleme yer alıyor. Siyasi partilerin de aday gösterme hakkı bulunan sandık kurulu başkanlarının, kamu görevlileri arasından ilçe seçim kurulu başkanlarınca belirlenmesi öngörülüyor. Müşahitler için de fotoğraflı kimlik belgelerinin doldurulup İlçe Seçim Kurullarına verilip onaylanması öngörülüyor.