Yıldırım'ın Erdoğan dışında takip ettiği tek lider Malta Cumhurbaşkanı Coleiro

Başbakan Binali Yıldırım, resmi Twitter hesabında, sadece 4 hesabı takip ediyor: 'T.C. Cumhurbaşkanlığı', 'Recep Tayyip Erdoğan', 'AK Parti' ve Malta Cumhurbaşkanı Marie-Louise Coleiro...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, 'T.C. Başbakanlık' adlı resmi Twitter hesabında 'T.C. Cumhurbaşkanlığı', 'Recep Tayyip Erdoğan' ve AKP'nin resmi hesapları dışında sadece Malta Cumhurbaşkanı Marie-Louise Coleiro'yu da takip ediyor.

Yıldırım'ın Marie-Louise Coleiro'yu takip ettiğinin fark edilmesi sosyal medyada gündem oldu. Zira Uluslararası gazetecilik organizasyonu ‘Paradise Papers’ (Cennet Belgeleri), politikacı ve işinsanlarının vergi cenneti olarak bilinen 19 ülke ve ‘hukuk bölgesi’ndeki yatırımlarını ifşa etmeye başlamıştı. Bu belgelerde Başbakan Yıldırım'ın iki oğlunun da Malta'da off-shore hesaplarının ve iki şirketinin olduğu bilgisi yar alıyordu.

Malta’da Binali Yıldırım’ın oğullarının 5, dayısının 2, yeğeninin yöneticisi olduğu 4 şirket bulunduğu belirtiliyor. Başbakan Yıldırım’ın oğulları Bülent ve Erkam Yıldırım'ın Malta’daki şirketleriin adlarının şöyle olduğu kaydedilmişti: Hawke Bay Marine Co Ltd., Black Eagle Marine Co Ltd., South Seas Shipping N.V., Dertel Shipping Limited ve Nova Warrior Limited.

126 politikacının offshore belgeleri açıklandı126 politikacının offshore belgeleri açıklandı

TÜRKİYE- MALTA İLİŞKİLERİ NE DÜZEYDE?

Başbakan Yıldırım'ın Malta Cumhurbaşkanı Marie-Louise Coleiro'yu takip ettiğinin ortaya çıkması üzerine Türkiye-Malta ilişkilerini araştıran Cumhuriyet, şu bilgilere ulaştığını aktırdı:

  • Türkiye'nin 2016’da Malta ile ikili ticaret hacmi 278 milyon dolar (ihracat: 238 milyon dolar, ithalat:39 milyon dolar)
  • 2002-2016 yılları arasında Türkiye'den Malta’ya yapılan doğrudan yatırım miktarı 1 milyar 257 milyon dolar. Malta’dan Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırım miktarı ise  219 milyon dolar oldu.
  • 30 Haziran 2016 tarihi itibariyle Türkiye'de faaliyet gösteren Maltalı firma sayısı 54, Malta’da faaliyet gösteren Türk firma sayısı 558.
  • 2016’da türkiye'yi ziyaret eden Maltalı turist sayısı 5.849.
  • Malta’da yaklaşık 90’ı çifte vatandaş olmak üzere, 700 civarında Türkiye vatandaşı yaşıyor.