Meral Akşener'in partisinin programı belli oldu

Meral Akşener öncülüğünde kurulacak partinin programı belli oldu. Programda seçim barajının yüzde 5'e düşürüleceği ve yolsuzluk suçunda zaman aşımının kaldırılması gibi hedefler yer aldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adının "Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı" olarak değiştirileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meral Akşener liderliğinde kurulacak ve adının "Türkiye’m Partisi" olacağı belirtilen partinin programı ortaya çıktı. “Türkiye iyi olacak sloganıyla yola çıkan parti amaçlarını, “Cumhuriyet’in kuruluş felsefesini, değerlerini ve üniter yapıyı korumak. Çağdaş medeniyeti yakalamak. Sevgi saygı dilini hakim kılmak. Parlamenter sistemi yaşatmak. Denge ve kontrol ilkesi üzerine kurulu kuvvetler ayrılığını kurmak. Fırsat eşitliğini sağlamak. Mülkiyet hakkını korumak. İnançlara saygı ve ifade özgürlüğünü sağlamak. Bağımsız tarafsız ve adil yargıya kavuşmak” olarak açıkladı.

Parlamenter sisteme dönüş, seçim barajının yüzde 5’e düşürülmesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adının "Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı" olarak değiştirilmesi gibi çok sayıda başlık bulunan parti programında dikkat çeken bölümler şunlar oldu:

YENİ ANAYASA YAPACAĞIZ: Adil tarafsız bağımsız, çağdaş hukuk düzenini, hukukun üstünlüğünü ve bireyin haklarını esas alan, demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü yeni bir anayasa yapacağız. Parlamenter sisteme geri dönecek, kuvvetler ayrılığı, kontrol ve denge sistemini güçlendireceğiz.

KHK İLE YÖNETİME SON VERİLECEK: Kanuni idare gereğince KHK ile yönetime derhal son vereceğiz. Toplumsal ihtiyacın zorunlu kıldığı haller ile ekonomik, doğal afet, salgın hastalık, durumlarının haricinde KHK çıkarma yoluna gitmeyeceğiz.

BARAJ YÜZDE 5 İLE SINIRLANACAK: Yeni Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu yapılacak. Sandık güvenliği sağlanacak, sandığa giren oy devletin onuru olarak korunacak. Dış Türkler seçmen sayısına göre seçim bölgeleri oluşturulacak. Milletvekili seçiminde kontenjan oranı yüzde 5 ile sınırlanacak. Milletvekili adayları üyelerin oyları ile doğrudan seçilecek. Kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlık kaldırılacak. Genel seçim barajı yüzde 5’e düşürülecek.

BARAJSIZ 100 TÜRKİYE MİLLETVEKİLİ SEÇİLECEK: Anayasa değişikliği ile partiler arasında aldıkları oy oranlarına göre, baraj şartı aranmaksızın, nisbi olarak paylaştırılacak şekilde 100 kişilik Türkiye Milletvekilliği ihdas edilecek.

Akşener ekibiyle HDP arasında görüş alışverişiAkşener ekibiyle HDP arasında görüş alışverişi

YOLSUZLUKLA MÜCADELE: Öncelikle Yolsuzlukla Mücadele Kurulu oluşturulmasına dair yasa çıkarılarak, rüşvet, irtikap, zimmet ve kamu ihalelerinde yapılanlar başta olmak üzere her türlü yolsuzlukla mücadele etkin bir şekilde yürütülecektir. Bu çerçevede Türk Ceza Kanunu ile diğer kanunlarda hangi suçların yolsuzluk fiili olarak kabul edileceği yasa çıkarılarak tespit edilecek, sonrasında ise bu suçlarda zaman aşımı kaldırılarak yargılamanın ihtisas mahkemelerinde yapılması sağlanacaktır.

DOĞU GÜNEYDOĞU SORUNU: Partimizin Doğu Güneydoğu sorununa ilişkin öncelikle tüm ülkede eşit vatandaşlık zeminine oturan sağlam bir demokrasi ve özgürlük ortamını geliştirecektir. Çıkış noktamız demokrasi, bireysel hak ve özgürlük taleplerinin karşılanması, demokrasinin tabana yayılması, ülkenin ve bölgenin ekonomik kalkınmasının sağlanması, bölgeler arası gelişmişlik farkının kapatılması ve refah toplumunun yaratılmasıdır.

Partimiz Doğu ve Güneydoğu meselesinin kalıcı çözümü için; Güvenlik kuvvetlerimizin hiçbir taviz vermeden terör örgütüne karşı silahlı mücadelesini devam ettirmesini, terör örgütünün askeri bakımdan mutlaka yenilerek psikolojik üstünlüğün sivil anlayışa geçmesini, toplumsal alana pozitif müdahalelerle hukuki, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel projelerle bir yandan bölge halkıyla kucaklaşılmasını, diğer yandan terör örgütünün elindeki istismar alanlarının ortadan kaldırılmasını, temel politika olarak benimsemektedir.

Akşener'in partisinin adı 'Türkiye'm' mi?Akşener'in partisinin adı 'Türkiye'm' mi?

TERÖRLE MÜCADELE: Şiddet eylemleri ile başta yaşam hakkı olmak üzere insan hak ve hürriyetlerini ortadan kaldıran, ülkemizi eylem alanı haline getiren ve sınırlarımızı tehdit eden küresel bağlantılı terör unsurları, devleti ele geçirmeye çalışan darbeci yapılanmalar ve milletimizin başına musallat olan başta PKK, FETÖ, Selefi Cihatçı Örgütler olmak üzere tüm terör örgütleriyle askeri, siyasi, ekonomik, sosyal ve psikolojik tüm araçlar kullanılarak kararlı bir mücadele yürütülecektir.

FETÖ benzeri bir kalkışmanın bir daha yaşanmaması için her türlü tedbir alınacak ve en önemli iç düşman olan FETÖ ile gerçek ve uzun vadeli bir mücadele başlatacaktır.

YENİ PARTİNİN 15 HEDEFİ: Parti programının hedefler bölümünde 15 madde sıralandı. Buna göre ana hedef dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmek olacak. Diğer hedefler, "Milli gelir ilk 5 yıl sonunda 14.500 dolar, eğitim yaş ortalaması 11 yıl, 40 yaş kadınlarda okur yazarlık oranı 5 yılda yüzde 100, Küresel Refah Endeksi'nde ilk 5 yıl sonunda 40 ülke arasında yer almak, yılda ortalama bin dolar harcayan 50 milyon turist ağırlamak, ilk 1 yıl içinde yene anayasa ile parlamenter sisteme dönmek, ilk 1 yıl içinde demokratik bir siyasi partiler kanunu çıkarmak, yılda 150 bin hektar ağaçlandırma yapmak, PISA'da ilk 20'ye girmek, ilk 5 yılda işsizliği yüzde 8'in altına düşürmek, teknolojide 4.0 devrimini gerçekleştirmek, gençliğin kadının pozitif enerjisini hayatın tüm alanlarına hissettirmek, basın özgürlüğünde AB standartlarını hemen uygulamak ve TC pasaportunu hak ettiği itibara kavuşturmak" olarak sıralandı.

YÖK KALKACAK TYÖK GELECEK: Öğretmen akademileri açılarak öğretmen yetiştirmede yeni bir başlangıç yapılacak. Eğitim Planlama ve Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Okullarda kadın yönetici sayısında yüzde 50 hedeflenecek. Türkiye Yükseköğretim Kurulu tesis edilecek. Kuru standart belirleme, planlama ve koordinasyondan sorumlu olacak. Üniversiteler akademik ve idari bakımdan özerk ve özgür bir yapıya kavuşturulacak.

AİLE BAKANLIĞININ ADI DEĞİŞTİRİLECEK: Siyasette, devlet kurumlarında ve yerel yönetim kadrolarında kadın taban kotası getirilerek kadınların karar mekanizmalarında temsili arttırılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adı Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yeniden düzenlenecek.

ALEVİ KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULACAK: Diyanet İşleri Başkanlığı'nın mevzuatı yeniden gözden geçirilecek. Sosyal devlet olgusu çerçevesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında Alevilik ile ilgili verilen bilgiler, ve cemevi konusu dahil Alevilerin bütün sorunlarıyla ilgilenecek ve dini ihtiyaçları karşılayacak. Alevi kültürünün inanış ve uygulamalarını, sözlü yazılı kaynakları esas alarak çalışacak bağımsız bir Araştırma Merkezi kurulacaktır. Ülkemizde ve ülke sınırları dışında bulunan Alevi kültür mirasının envanteri çıkarılacak, tahrip olan eserler restore edilecektir. Alevi inanç önderlerine dönük hizmet içi eğitimler düzenlenecektir.

FUTBOL FEDERASYONU YENİDEN YAPILANDIRILACAK: Futbol Federasyonu’nun teşkilat yapısı yeniden yapılandırılacak, seçim sistemi ve delege yapısı değiştirilecek. Kulüpler Birliği tüm futbol kulüplerini kapsayacak yapıya kavuşturulacak.

BAŞKOMUTANLIK MECLİS UHDESİNDE OLACAK: Genelkurmay Başkanlığı Milli Savunma Bakanlığına, Kuvvet Komutanlıkları Genelkurmay'a bağlanacaktır. Başkomutanlık Meclis uhdesinde olacak. Barış döneminde Başkomutanlık Cumhurbaşkanı tarafından edilecek, savaş döneminde Başkomutanlık görevini fiilen Genelkurmay Başkanı yürütecektir. Askeri uyuşmazlıklarla ilgili mevcut yargı sistemi içinde ihtisas mahkemeleri kurulacak. GATA yeniden yapılandırılacak, TSK'nın askeri sağlık sistemi içinde yer alması sağlanacaktır. (DUVAR)