Binali Yıldırım: Türkiye ve İran'ın bölgenin geleceğiyle ilgili hassasiyetleri aynı

Başbakan Binali Yıldırım, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Yıldırım, "Bölgenin geleceğiyle ilgili hassasiyetimiz, İran'ın da Türkiye'nin de aynıdır ve bu konuda işbirliğimiz kapsamlı şekilde devam edecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı öncesinde, İran ve Türkiye arasında ulusal para birimi ile ticaret yapılmasını sağlayacak anlaşma imzalandı.

'ULUSAL PARALARLA TİCARET ARAMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ANLAŞMA'

İki ülkenin ulusal para birimini kullanacak olmasına ilişkin İshak Cihangiri, "Ulusal para birimi kullanımı işadamları için çok önemli bir gelişme. Hem kültürel hem turizm paketlerini genişletmeliyiz. Enerji alanında ise aynı boru hattından doğalgaz ihracatımızı ve ham petrol ihracatımızı artırabiliriz. Bir sonraki müzakerelerde bu konuda ciddi adımlar atılacaktır. İnşallah biz hızlı bir şekilde 30 milyarlık ticaret hacmini yakalamış olacağız" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım da, "Ulusal paralarla ticaret yapılması aramızdaki en önemli anlaşma, iki ülkenin merkez bankası bu konuda mutabakata vardı. Böylece İran ve Türkiye arasında ulusal para ile ticaret teşvik edilmiş olacak. Bu da ticaret hacmimizin artmasını sağlayacak" dedi.

'STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ SADECE IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE TEHDİT DEĞİL'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin yaptığı bağımsızlık referandumu ve sonrasında yaşananlara değinen Yıldırım, şunları söyledi:

"Türkiye ve İran'ın bölgedeki önceliği ve hassasiyeti istikrarı bozacak, İran'ın ve Türkiye'nin sınırlarında yapay devlet oluşumu oluşturma gayretlerine, hiçbir şekilde yol açmayacak bir durumun elde edilmesi için birlikte çalışmaktır. Burada statü değişikliği sadece Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne tehdit olmayacak aynı zamanda İran ve Türkiye'nin de bölgedeki menfaatlerine ciddi şekilde mahsur teşkil edecektir. Bölgenin geleceğiyle ilgili hassasiyetimiz, İran'ın da Türkiye'nin de aynıdır ve bu konuda işbirliğimiz kapsamlı şekilde devam edecektir." (ANKARA/DHA)