AB Bakanı Çelik: Türkiye, Avrupa’nın demokrasisini ve siyasi kültürünü korudu

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, "aşırı sağ" partilerin mülteci konusunu kullanarak oy kazandığını söyledi. Türkiye'nin mültecileri kalmasına izin vermesinin "aşırı sağ"ın yükselmesini engellediğini belirten Çelik, "Bu sayede Türkiye aslında Avrupa’nın demokrasisini ve siyasi kültürünü korumuştur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, Avrupa Birliği zirvesi için, "Artık bugünkü zirveden Türkiye hakkında olumsuz bir şey duymak istemiyoruz" dedi. Avrupa'daki "aşırı sağ" partilerin göçmen konusunu kullanarak yükseldiğini belirten Çelik, "Türkiye’nin üç milyon mülteciyi misafir etti. Hepsi Avrupa’ya gitseydi, aşırı sağcılar bunu daha çok istismar edecek ve Avrupa demokrasisi, Avrupa siyasi haritası altüst olacaktı. Bu sayede Türkiye aslında Avrupa’nın demokrasisini ve siyasi kültürünü korumuştur" diye konuştu.

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ve Başmüzakereci Ömer Çelik, resmi temaslar için gittiği Estonya’da, Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin açıklamalar yaptı. Ekonomi, savunma, güvenlik gibi konuların Türkiye olmadan Avrupa çerçevesinde ele alınmasının mümkün söyleyen Çelik, "Bu çerçevede Estonya, Türkiye’nin öneminin ve büyüklüğünün farkında. Ukrayna geleneksel olarak da zaten Türkiye’nin AB’ye üyeliğini destekleyen bir ülke oldu” dedi.

'TÜRKİYE, AVRUPA DEMOKRASİLERİNİ KORUDU'

Brüksel’deki AB Zirvesi'nde konu başlıklarından birinin de Türkiye olacağını duyduklarını belirten Çelik, “Esasında Türkiye’ye teşekkür edilmesi gerekir" dedi. Avrupa ülkelerindeki seçimlerde "aşırı sağ"ın yükseltiğini belirten Çelik, şunları söyledi:

"Aşırı sağın yükselişinde önemli konulardan bir tanesi, göçmen meselesinin istismar edilmesidir. Türkiye’nin üç milyon mülteciyi insani sebeplerle ve vicdanen misafir etmesi Avrupa demokrasileri için de pozitif sonuç doğurmuştur. Eğer bunların hepsi Avrupa’ya gitseydi oradaki aşırı sağcılar bunu daha çok istismar edecek ve Avrupa demokrasisi, Avrupa siyasi haritası altüst olacaktı ve değişecekti. Bu sayede Türkiye aslında Avrupa’nın demokrasisini ve siyasi kültürünü korumuştur. Dolayısıyla Türkiye teşekkürü hak etmektedir. Üstelik Türkiye’ye karşı verilen sözlerin hiçbiri tutulmamıştır.”

'TÜRKİYE'YLE İLGİLİ OLUMSUZ BİR ŞEY DUYMAK İSTEMİYORUZ'

Almanya’daki seçimlere de değinen Çelik, "Seçimden sonra yeni bir başlangıç yapmak gerekir. Maalesef Alman politikacılar son derece 'irrasyonel' yaklaşım ortaya koydular” şeklinde konuştu. Almanya’nın Türkiye’ye verilen AB ödeneklerinin kısıtlanması teklifini eleştiren Çelik, "Bunun Türkiye-AB ilişkilerine hiçbir faydası olmaz" dedi.

AB’nin müzakereleri kesmek istemesi halinde durumunda Avrupa’nın moral üstünlüğünü kaybedeceğini savunan “Bugünkü zirveden beklentim Türkiye ile ilgili olumsuz bir cümle duymak istemiyoruz, duymayacağımızı umuyoruz” ifadelerini kullandı. (DHA)