HDP 5'inci kuruluş yıldönümünü kutladı

HDP 5'inci kuruluş yıldönümünü kutladı. törende konuşan Ahmet Türk, "Türkiye halkı Kürt halkının ve demokrasi mücadelesi yürütenlerin haklılığını görmeye başladı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP, 5'inci kuruluş yıl dönümünü İstanbul Akatlar Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde  kutladı. HDP’nin kurucuları, bileşen parti temsilcileri, milletvekilleri, parti yöneticileri ile çok sayıda kurum ve siyasi parti temsilcisinin katıldığı kutlamama HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in sunumu eşliğinde gerçekleşti.

Önder’in, Adnan Yücel’in kaleme aldığı 'Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek' şiirini okumasıyla başlayan törende HDP’nin 5 yılını özetleyen kısa film gösterimi de yapıldı.

Sanatçılar Mikail Aslan, Nurcan Değirmenci, Yasemin Göksu ve Mem Ararat’ın da sahne aldığı törenin sonunda HDP’nin cezaevinde tutulan eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın mesajları okundu. Şölende görevden alınan Mardin belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ile HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay da birer konuşma yaptı.

'BU NEYİN ŞENLİĞİ DİYENLERE SÖYLEYELİM'

Sözlerine "Tarihi bilmeden, yaşadıklarımızı hesaplamadan yapacağımız mücadelenin sonuç almayacağını görmemiz gerekiyor" diye başlayan Ahmet Türk şöyle devam etti:

"90’lara gittiğimizde Kürt halkının özgürlük ve demokrasi talebini Türkiye toplumuna taşımak için yola koyulduk. O dönemde çok büyük bedeller ödedik. Ama bugün görüyoruz ki bu mücadele daha güçlü bir hale gelerek halkların geleceğini belirleyecek noktaya geldi. Bu mücadele kararlıydı çünkü halkımız her zaman bizim yanımızda oldu. Bize güç verdi. İşte eş genel başkanlar, belediye başkanları cezaevinde. Burada, 5. yıl dönümünde aslında bir çok insan var. Eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, parti yöneticilerimiz zindanda. Peki bu neyin şenliği diyenlere söyleyelim: Biz inatla varız, var olacağız."

Demirtaş: HDP 7 yaşına gelince Türkiye’yi yönetmeye aday olacakDemirtaş: HDP 7 yaşına gelince Türkiye’yi yönetmeye aday olacak

'BİR DAYANIŞMA RUHU GELİŞTİ'

Türkiye siyasetinin çok iyi okunması gerektiğini belirten Türk, şöyle dedi: "Yıllarca Türkiye demokrasi güçleriyle bizi karşı karşıya getirmek için çok uğraştılar. Yalnızlaştırma politikası yürüttüler. Ama Türkiye halkı Kürt halkının ve demokrasi mücadelesi yürütenlerin haklılığını görmeye başladı. Bir dayanışma ruhu gelişti. Biz halkların ortak demokratik geleceği için mücadele ediyoruz. Ortadoğu’da tüm halkların eşit yaşaması için mücadele ediyoruz. Sayın Öcalan demokratik konfederalizmi gündeme getirirken halkların ortaklaşmasını tarif etmişti. Bugün de aslında değişim ve dönüşümün başladığı süreçte hükümet Türk halkı ve Türkiye demokrasi güçlerinin ortaklaşmasını engellemeye çalışıyor. Bugün birçok gazeteci, aydın, akademisyenin cezaevinde olmasının sebebi de budur."

'BÜTÜN OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN AYAKTAYIZ'

Ahmet Türk, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün demokrasi isteyenleri zindanlara tıkarak bir süreci başlatmak istiyorlar. Çok da politize olmamış bir kısım Türkiye halkının uyanmasını istemiyorlar. Kürtlerin özgürlüklerini ve özgürlük mücadelesini farklı bir şekilde Türkiye gündemine getirerek Türk halkının gerçeği görmesini engellemeye çalışıyorlar. Bugün medya üzerindeki baskının nedeni budur. Türkiye halkı Kürtlerin düşmanları olmadığını gördükleri zaman bu anlayış, bu iktidar çökecek, yerle bir olacak. Biz Türkiye halklarının düşmanı değiliz. Ama bizim de özgür bir gelecek hakkımızı elimizden almayın. Kürtler özgürleşmeden Türkler asla özgürleşmez. Bugün bütün olumsuzluklara, haksızlıklara, zulme rağmen ayaktayız, direneceğiz."

KEMALBAY: 4 KASIM'DA YOLDAŞLARIMIZI SELAMLAYACAĞIZ

HDP Eşbaşkanı Serpil Kemalbay ise HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklandığı 4 Kasım 2016 tarihinin yıldönümünün yaklaştığını hatırlatarak şunları söyledi:

"4 Kasım’da partimize yönelik darbe ve onun öncesinde dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla gerçekleşenler birlikte aşılacak. 4 Kasım yaklaşıyor ve biz 4 Kasım’da kitlesel olarak bütün illerde dayanışma içerisinde yoldaşlarımızı selamlayacağız. Onların özgürlükleri için bugüne kadar bedel ödeyen bütün yoldaşlarımızın kazanımı için mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz. (HABER MERKEZİ)