Milletvekilleri 'hızlı konuşma kursu' arıyor!

İçtüzük değişti, milletvekillerinin konuşması 3 dakika ile sınırlandı. Yeni sisteme alışmakta zorlanan milletvekilleri Meclis Başkanvekili ile “geçiş aşaması” için ek 1 dakika pazarlığı yaptı. Geçiş aşaması bittikten sonraya hazırlık içinse 'hızlı konuşma kursu' aranıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis İçtüzük değişikliği ile partilerin grup önerisi üzerinde konuşma süresi 10 dakikadan 3 dakikaya indirildi. Böylece bir önerge üzerinde 40 dakika olan görüşme süresi 14 dakikaya çekildi.

Salı günü çalışmaya başlayan Meclis Genel Kurulu bu değişikliğe alışmaya çalışıyor. Uzun yıllardır kürsüye çıkıp uzun konuşmalar yapan milletvekilleri için sözlerini 3 dakikada toplamak kolay değil. Uygulama yeni olunca tartışmalar da kaçınılmaz oldu.

3 dakikalık süreye ilk tepki CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ten geldi. “Şu anda yaşadığımız, Meclisimiz açısından bir utanç vesilesidir, utanç” diyen Gök, bu değişikliğe imza atan AK Parti ve MHP’ye seslendi, bu uygulamadan vazgeçilmesi konusunda bir irade, tavır geliştirilmesini istedi.

1 DAKİKA PAZARLIĞI

Meclis’i yöneten AK Partili Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, milletvekillerinin yeni uygulamaya alışması için inisiyatif kullanarak her konuşmacıya 1 dakika süre verdi. Ancak bu süreye de riayet edilemedi. Bu durum Bahçekapılı ile CHP’li milletvekilleri arasında “alışma süreci” için ilginç bir pazarlığa yol açtı. Tutanaklardan aynen aktaralım:

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: “Kolay alışılacak bir şey değil, yavaş yavaş. Üç dakikalık konuşmaya kimse alışkın değil.

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı: Bir süre mi tanıyalım diyorsunuz Sayın Gök?

CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı: Geçiş aşaması.

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı: Bir alışma süreci.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: Üç dakikalık konuşmaya kimse alışkın değil Sayın Başkanım.

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı: Peki, öyle yapalım. Ben de öyle yapıyorum zaten, artı bir dakika daha veriyorum.

'DAKİKALAR İÇİN YALVARIYORUZ'

Yapılan pazarlığın sonuç verdiğini söylemek mümkün değil. Kürsüye çıkan milletvekillerinin birçoğu bu sürenin kısalığından şikayet etmeye devam etti. 3 dakikası dolduktan sonra 1 dakika daha süre isteyen CHP Milletvekili Selin Sayek Böke, “Dakikalar için yalvarıyoruz” diye tepki gösterdi. Bu sözlerin kendisini rencide ettiğini söyleyen Meclis Başkanvekili Bahçekapılı “Ben sadece İçtüzük kurallarını uyguluyorum. Sürenize göre konuşma hazırlarsanız böyle bir diyaloğa yer olmaz” dedi.

'KISALIK BİZE AİT DEĞİL'

Bahçekapılı ile yaşanan bu diyalogdan kısa bir süre sonra kürsüye çıkan AK Parti Milletvekili Hüseyin Şahin de konuşurken "Zaman çok kısa ama size bir şeyden bahsedeceğim" cümlesini kurunca muhalefet milletvekilleri fırsatı kaçırmadı, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Kısalığı bize ait değil ama..." diye seslendi.

BAŞKANDAN 'ÖZETLEYİN' ÖNERİSİ

Süre tartışması yeni yasama yılının 3'üncü oturumunda da devam etti. Kürsüye biraz geç gelen CHP Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu 1 dakika geç geldiğini belirterek bu sürenin eklenmesini istedi. Bahçekapılı, “Gelmeseydiniz” dedi ama istenen süreyi verdi.

İsmi okunduktan sonra kürsüye gitmesi zaman alan CHP Milletvekili Musatafa Akaydın ile Meclis Başkanvekili arasında da şu diyalog yaşandı:

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı: Buyurun Sayın Akaydın. Kürsüye gelene kadar süreyi başlatmıyoruz Sayın Akaydın, uzaktan geliyorsunuz epeyce.

CHP Milletvekili Akaydın: Zaten üç dakikaya inmiş Başkanım, kısaltsanız ne olur?

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı: İşte, o yüzden başlatmıyorum.

CHP Milletvekili Mustafa Akaydın: Otuz saniye konuşur ineriz aşağıya.

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı: Özetlersiniz.

CHP Milletvekili Kazım Arslan: Zaten hep özet geçiyoruz Sayın Başkan.

HIZLI KONUŞMA KURSU PLANI

Meclis’in ilk haftasında “geçiş aşaması” diyerek ek 1 dakika alan milletvekilleri gelecek haftadan sonra ne yapacağını düşünüyor. Kulislerde konuşulanlara bakılırsa İçtüzük yönetmeliğinde yakın zamanda bir değişiklik beklenmiyor. Bu durumda milletvekillerine hızlı konuşmak dışında seçenek kalmayacak. Hatta “hızlı konuşma kursu yok mu” diye soran milletvekilleri var.