DTK'den Kürt Ulusal Kongresi çağrısı

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Rojava'daki Komün Seçimleri ile Irak Kürdistanı'ndaki seçimlere desteğini açıkladı. Referanduma ortak karar alınmadan gidilmiş olmasına da değinilen açıklamada, ortaya çıkan sonucun doğru okunması ve Kürt Ulusal Kongresi'nin gerçekleştirilmesi çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Rojava ve Irak Kürdistan Federe Bölgesi'nde gerçekleşen seçimlerle ilgili açıklama yaptı. Her iki seçimde Kürt halkının iradesini ortaya koyduğu belirtilerek, Kürt Ulusal Kongresi'nin bir an önce gerçekleşmesi talebi yinelendi.

DTK'nin yaptığı açıklama şöyle:

"Rojava ve Başûrê (Güney) Kürdistan’daki halkımız son bir hafta içerisinde önce Rojava, daha sonra Güney'de sandık başına giderek kendi iradesini ortaya koydu. Rojava’da yapılan Komün Seçimleri halkların özgürlüğüne öncülük edecek ve dünya haklarına model olacak demokratik seçimi başarıyla gerçekleştirdi. Halkın iradesiyle seçilen tüm komün yönetimine başarılar diliyoruz.

Aylardır dünya gündeminde olan Güney Kürdistan’daki Bağımsızlık Referandumu, halkın katılımıyla gerçekleşti. Resmi sonuçlara göre referandumdan yüzde 92.73 gibi 'evet' çıkması, halkımızın iradesini ortaya koymaktadır.

EKSİKLİKLERDEN DERS ÇIKARILMALI

Referandum kararının alınması ve seçim gününe kadarki süreçte yaşanan eksikliklerden ders çıkarılması gerekmektedir. Her ne kadar referandum kararı alması sürecinde başta Güney Kürdistan’daki tüm kurumların ve Kürdistan’ın dört parçasındaki halkımızın ortak kararı alınmasa da, Güney halkımızın ortaya çıkardığı irade uluslararası evrensel hukuk çerçevesinde halkların kendi kaderlerini tayin etme noktasında meşrudur ve saygı duyulması gerekmektedir.

Halkımızın iradesini doğru okumak ve ortaya çıkan iradeye sahip çıkmak, tüm Kürdistani siyasi partiler, demokratik kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere herkesin görevi olduğu bilinmelidir. Halkımızın iradesini kendi çıkarlarına kurban etmemek ve bunu tüm Kürdistan’a mal etmek tarihi bir görev olarak önümüzde durmaktadır. Bunun yolu da hiç vakit kaybetmeden Kürt Ulusal Kongresi'ni gerçekleştirmekten geçiyor."

(DUVAR)