'Topbaş'ı Kanal İstanbul koltuğundan etti' iddiası

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, Kanal İstanbul Projesi'ne karşı çıktığı için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından üzerinin çizildiği öne sürüldü. Mehmet Bostan'ın da Kanal İstanbul'a finansman sağlayamadığı için Varlık Fonu Başkanlığı'ndan alındığı ifade ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Partili belediye meclis üyeleriyle yaşadığı 5 imar dosyası krizinin ardından istifasını veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yerine geçecek isim perşembe günü belli olacak. Topbaş, istifasının gerekçesini açıklamazken, kulislerde çeşitli iddialar dillendiriliyor. Topbaş'ın isminin, 5 dosya krizinin çok öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından çizildiği belirtiliyor. Erdoğan'ın 2011 yılında 'çılgın proje' diye duyurduğu Kanal İstanbul Projesi'ne Topbaş'ın karşı çıktığı, bu nedenle de günümüze kadar adım atılmadığı ifade ediliyor. Bir diğer iddia ise Topbaş'ın, 15 Temmuz'da hayatını kaybeden İlhan Varank'ın cenazesine geç gelmesi ve Erdoğan'ın tepkisini çekmesi.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, CHP'li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, Topbaş'ın istifasıyla ilgili yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Ataman, AK Parti kulislerinde Topbaş'ın İstanbul'un kuzey yakasını imara açacak olan Kanal İstanbul ve çevresinde kurulacak yeni şehir projesine karşı çıktığının konuşulduğunu aktardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Aralık 2016 tarihli 'Yenişehir ve Kanal İstanbul Projesi' planlarının hâlâ gündeme alınmadığına dikkat çeken Ataman, “Topbaş'ın bu plana muhalefet ettiği, direnç gösterdiği, bu nedenle hükümet ve özellikle Cumhurbaşkanı'yla ters düştüğü, istifa etmesinin istendiği söyleniyor. Hakkındaki FETÖ iddialarına Kanal İstanbul'la ilgili menfaat çatışması da eklenince Topbaş koltuğundan oldu” dedi.

EKİBİ DE TASFİYE EDİLECEK

Projeye yeterli kaynak sağlamayan eski Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan'ın da 8 Eylül'de bu nedenle görevden alındığı iddialar arasında. Ataman, İBB'deki Topbaş ekibinin de tasfiye edileceğinin konuşulduğuna dikkat çekti.

'CENAZEYE GEÇ KALDI, ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERDİ'

Cumhuriyet'ten Aykut Küçükkaya'nın kulis haberine göre ise, Erdoğan ile Topbaş arasındaki ilk kriz, İlhan Varank'ın cenazesinde yaşandı. 15 Temmuz'da yaşamını yitiren Varank'ın İstanbul Fatih Camii'ndeki cenaze törenine Topbaş'ın geç geldiği, Erdoğan'ın da bunun üzerine, "Ooo nihayet başkan da gelmiş, gözlerimiz sizi aradı” diyerek tepkisini gösterdiği belirtiliyor. Bu tepkinin ardından da Erdoğan ve Topbaş'ın arasına soğukluk girdiği ifade ediliyor.

NE DEMİŞTİ?

Kadir Topbaş, istifasını duyurduğu basın açıklamasında, "İnsan her şeyi affeder, adam yerine konmamayı asla" diyerek, duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti.

(HABER MERKEZİ)