Meclis'te olağanüstü referandum toplantısı

MGK ve Bakanlar Kurulu'nun ardından bu kez TBMM bağımsızlık referandumuna karşı tezkere için toplanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izleyeceği Olağanüstü Meclis Genel Kurulu toplantısında liderler de hazır bulunacak. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) bağımsızlık referandumundan 2 gün önce olağanüstü toplantıya çağrıldı. Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükumete verilen yetkinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresinin görüşmelerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da izleyecek.

Meclis Başkanlığına bir gün önce sunulan tezkerede bağımsızlık referandumu, “etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişim” olarak nitelendirildi, "Bütün bu gelişmeler çerçevesinde; terör ile Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldu bittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması, milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir" denildi.

LİDERLER GENEL KURUL'DA OLACAK

AK Parti ve MHP başta olmak üzere tüm siyasi partilerin tam kadro katılması beklenen olağanüstü toplantıda Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de gruplarının başında olacak. Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın yönetmesi beklenen Genel Kurul'da ilk sözü hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli alacak. Bakan Canikli, 20 dakikalık konuşmasında gelişmelerle ilgili bilgi verecek, tezkerenin gerekçelerini anlatacak. AK Parti adına da eski AB Bakanı Volkan Bozkır’ın konuşması bekleniyor.

MHP’DEN TAM DESTEK

MHP, olağanüstü toplantı çağrısının hemen ardından tezkereye destek vereceğini duyurmuştu. Grup Başkanvekili Erhan Usta da son açıklamasında "Dosta düşmana kararlılığımızı göstermek için hem bu tezkere hem sınırda yapılan tatbikatlar hem de Milli Güvenlik Kurulu'ndan çıkacak net kararın çok önemli olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin tavrını bütün uluslararası camia görmek zorunda” dedi.

CHP’DEN ŞARTLI KABUL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, olağanüstü toplantı çağrısının ardından yaptığı açıklamada tezkerenin içeriğine baktıktan sonra değerlendirme yapacaklarını söyledi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, "TSK'nın elini güçlendirecek, terör örgütlerini bertaraf edecek içerikte ise destek veririz" dedi. Genel Kurul’da CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ve Grup Başkanvekili Engin Altay’ın konuşması bekleniyor.

TEK HAYIR HDP’DEN GELECEK

Tezkereye 2016 yılında AK Parti, CHP ve MHP destek vermiş, HDP ise karşı çıkmıştı. Bu yıl da tablo değişmeyecek. HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, "Tezkereye evet demek tek adam rejimine onay vermektir" derken, tezkere görüşmelerinde HDP adına söz alacak olan Osman Baydemir ise, "Bu tezkereye evet diyenler, aynı zamanda OHAL’e evet diyeceklerdir” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından tezkere için işaretle açık oylama yapılacak. Görüşmelerin tartışma yaşanmazsa yaklaşık 2.5 saat içinde tamamlanması bekleniyor.