'Erdoğan Trump'la Zarrab'ı görüşecek'

Doç. Dr. Hakan Güneş: Erdoğan’ın Trump'la yapacağı görüşmenin gündemi Zarrab davası.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yarın ABD Başkanı Donald Trump ile bir görüşme gerçekleştirecek. Trump ve Erdoğan görüşmesi son olarak 4 ay önce, mayıs ayında gerçekleşmişti.  Erdoğan’ın yarın yapacağı görüşmeyi değerlendiren Doç. Dr. Hakan Güneş, Ankara’nın en somut gündeminin Bakan Çağlayan’ın, Zarrab dosyasına eklenmesi görüşünde.

Evrensel'den Çağrı Sarı'nın haberine göre, Güneş Cumhurbaşkanının en önemli görüşmesini iki başlıkta yapacağını belirtti: Mayıs ayında gerçekleştirdiği ziyarette Erdoğan’ın korumalarının Erdoğan’ı protesto edenlere saldırması nedeniyle ABD yargısının korumalar için 15 yıla kadar hapis istemesi, yine ABD yargısının Zarrab davasına ek iddianame olarak Eski Bakan Zafer Çağlayan’ı ‘para aklama’ suçundan eklemesi.

Güneş Erdoğan’ın görüşmek istediği diğer konuların da ABD yönetiminin Suriye Demokratik Güçleri ve PYD’ye vermiş olduğu destek ve Gülen’in iadesi olduğunu ifade etti. Gülen’in iadesi konusunun da neredeyse bir çıkmaza girdiğini söyleyen Hakan Güneş, bu konuda ABD’den Erdoğan’ın istediği yanıtı alamadığını söyledi.  Erdoğan’ın bu görüşmeden olumlu sinyaller alacağını düşünmediğini söyleyen Güneş şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanının bu konudaki iyimserliği neye dayanıyor anlamış değilim. Trump seçildikten sonra da seçilmeden önce de bu iyimserlik ifade edildi ve bu ‘iyimser’liğin karşılığı Erdoğan tarafından alınmadı. Yine iktidara yakın medya kuruluşları gazeteciler ‘Bu işleri Erdoğan ve Trump çözer’ diye analiz yazıyorlar. Diyorlar ki ‘Türk Amerikan ilişkileri neredeyse bir çıkmaz içerisinde ancak kişi olarak Trump ile çözebiliriz. O zaman hemen değerlendirelim Trump işleri kişi olarak devralacak durumda değil. Hâlâ kendisi üzerindeki azledilme durumu sabit. Dolayısıyla bu ziyaretten de Trump sözü, kararı çıkmaz. En fazla Çağlayan ile ilgili yeniden üzüntülerini iletir (Erdoğan öyle aktarmıştı) Bununla sınırlı kalır. Fakat mahkeme kararı konusunda bir Amerikan başkanının yapabileceği bir şey yok.