Cumhurbaşkanlığı: Hatun Tuğluk'un cenazesine saldırı kabul edilemez

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Hatun Tuğluk'un cenazesine saldırının gayri insani bir tutum olduğunu belirterek, Biz de ilgili birimlerimizce takipçisi olacağız" dedi. Kalın, Kerkük'ün de referandum kararına dahil edilmesine ise Türkiye olarak sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistanı'nda 25 Eylül'de yapılacak referanduma Türkiye'den tepkiler gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, haftalık basın toplantısında, özellikle Kerkük konusunda mesajlar verdi.

Kalın'ın konuşmasında şu başlıklar öne çıktı:

KERKÜK'ÜN DAHİL EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ: Erbil'in bu yanlış karardan bir an önce dönmesini bekliyoruz. Bu karar sorunları daha da karmaşık hale getirecektir. İsrail dışında tek bir ülke yok. Bağdat'ın aldığı karar da bu çerçevede önem arz ediyor. Kuzey Irak ile iyi ilişkiler içinde olduk ama bunu baltalayacak adımlardan uzak durmaları gerekiyor. Kerkük'ün referanduma dahil edilmesi de kabul edilemez. Her türlü adıma karşı olduğumuzu ve sessiz kalmayacağımızı da ifade etmek isteriz. Orada bir kaos ortamının oluşturulmasına göz yumacak değiliz. Kerkük Valisi görevden alındı. Bu sonucun oluşmasında kendisi doğrudan etkili olmuştur. Bu referandum kararından derhal vazgeçilmeli.

NATO'NUN AÇIKLAMASI MEMNUNİYET VERİCİ: Sayın Cumhurbaşkanı'nın S-400 açıklamaları yine belli çevrelerde temelsiz tartışmalara yol açmış görülüyor. Türkiye ulusal güvenliğinin gerektirdiği bütün adımları bundan sonra da atmaya devam edecektir. NATO'nun yaptığı açıklamayı da memnuniyetle karşıladık. Bizce bu tartışmanın artık bitirilmesi gerekir.

SİHA: Sadece teröristleri ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır SİHA'lar. Ne zaman terörle mücadelede belli bir adım atılsa bu tür konular gündeme getiriliyor.

CENAZEYE SALDIRIYI CUMHURBAŞKANLIĞI OLARAK KINIYORUZ: (Aysel Tuğluk'un annesinin cenazesinde yaşanan saldırı) Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesinde yaşanan hadiseleri Cumhurbaşkanlığı adına en net bir şekilde kınadığımı ifade etmek istiyorum. Bu gayri insani tutumu kabul etmek mümkün değil. Bu kültür medeniyet değerlerimizle bağdaşmaz. Ölüye saygı medeniyet unsurlarımızın temellerinden biridir. Soruşturma devam ediyor. Bunun biz de ilgili birimlerimizce takipçisi olacağız.

Süleyman Soylu: Gözaltına alınanlar varSüleyman Soylu: Gözaltına alınanlar var

ALMANYA: 24 Eylül'de Almanya'da seçimler yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız şahsında Türkiye'ye yönelik asılsız iftiraları reddediyoruz. İç siyaset malzemesi yaparak Türkiye'yi karşısına almak Alman siyasetinin yararına değil. Son yıllarda ne kadar Türkiye karşıtı varsa Almanya'da olması, para toplaması kabul edilemez. Almanya gibi bir ülke hukukun üstünlüğüne inanıyorsa terör örgütlerine faaliyet izni vermez. Demokratik bir devletten beklentimiz budur.

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜMESİ: Sayın Trump ile Sayın Cumhurbaşkanımızın New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında bir görüşmesi olacak. Şu anda gün ve saati üzerinde çalışıyor.

ABD'DE ERDOĞAN'IN KORUMALARINA AÇILAN DAVA: Davaya gelince siyasi olduğu çok açık. Washington'da yaşanan hadisede oradaydık. Yani bir konuk devlet başkanına göstericilerin 30-35 metre mesafede tutulması gerekirken 10 metre mesafeye kadar gelebilmesi, oradan bırakın slogan atmalarını, su şişelerini fırlatmaları kabul edilebilir bir şey değil. Bizim korumaların görevini yapmalarıyla ilgili dava açılması kabul edilebilir bir şey değil. Trump Türkiye'ye gelse böyle bir şeye müsaade eder miyiz? Oradaki güvenlik zaafı bu neticeyi doğurmuştur. Kendi kusurlarını örtbas etmeye çalışıyorlar. Orada bulunmayan arkadaşlarımız da bu davaya dahil edildi, akılalmaz bir şey. Bununla ilgili hukuki süreçleri en etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz.

Baydemir: Faşizme karşı birleşmezsek ülke mezarlığa dönerBaydemir: Faşizme karşı birleşmezsek ülke mezarlığa döner

ÇAĞLAYAN'A TUTUKLAMA KARARI: Zafer Çağlayan'ın davaya dahil edilmesi de siyasidir. Çünkü ortada hukuki açıdan sorulması gereken çok önemli sorular var: Bir; bu iddianameye konu olan güya deliller, telefon dinlemeleri vesaire Amerikan savcısının eline nasıl geçmiştir, bunları kim onlara vermiştir? Bu soruların sorulması gerekiyor. Türkiye Ekonomi Bakanı hakkında böyle dava açılması bir hukuk skandalıdır. Bütün bunları Türkiye'ye cezalandırmak amacıyla hukuk davası konusu yapması olayın siyasi saiklerle yapıldığını gösteriyor.

(HABER MERKEZİ)