Adalet Kurultayı'nda son gün: Bir tuğla da Kılıçdaroğlu'ndan

CHP öncülüğünde Çanakkale’de düzenlenen Adalet Kurultayı 4’üncü gününe girdi. Kurultay'da Semih Özakça’nın annesi Sultan Özakça’nın oğluna refakat ettiği Kampus Hastanesinden yazdığı mektup okundu. Bugün ayrıca 10 Ekim Gar Katliamı’nda oğlu Mehmet Ali Kılıç'ı kaybeden baba Kemal Kılıç da konuştu.

Google Haberlere Abone ol

ÇANAKKALE - Çanakkale Eceabat Kocadere Kamp Alanı’nda düzenlenen Adalet Kurultayı’nda son güne girildi. Kurultay sonuç bildirgesinin açıklanacağı gün, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kampın düzenlendiği yere de adını veren Kocadere köyüne ziyaretiyle başladı.

CHP lideri sabah kahvaltısını Kocadere köylüleriyle yaptı.  Köy muhtarının daveti üzerine gerçekleşen buluşmada CHP lideri köyde yaşayan vatandaşlarla sohbet etti, fotoğraf çektirdi.

'HAYATIMIN EN MUTLU GÜNLERİNDEN BİRİ'

Kılıçdaroğlu, kahvaltının ardından, Kocadere Köyü'nde bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Yaşamının en mutlu günlerinden birini yaşadığını belirten Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Efendim güzel bir sabah. Sayın Muhtarımız bizi sofrasına davet etti, kapılarını açtı. Kendisine yürekten teşekkür ediyorum, sağolsun, var olsun. Emin olun benim hayatımın en mutlu günlerinden biri bugün. Böylesine güzel bir sabah, güzel insanlarla beraber olmak, onlarla sohbet etmek, yaşlıları dinlemek, onların sesine kulak vermek. Duayla başladık, duayla sonlandırdık soframızı. Dolayısıyla son derece mutluyum, son derece memnunum.

Kılıçdaroğlu kahvaltının ardından köy meydanındaki Yüceliş Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Kılıçdaroğlu kahvaltının ardından köy meydanındaki Yüceliş Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

adaletB

Köyün tarihini az önce muhtarımıza sordum. Çok eski bir tarihi var. Böylesine köklü bir köyde muhtarımla, köylülerle beraber olmak, onların çayını içmek, ekmeğini yemek benim için dünyanın en mutlu günlerinden birisi. Bu vesileyle hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Sağolun, var olun diyorum. Çayınızı içtik, lokmanızı yedik, helal edin diyorum. Sağolun, var olun."

'BURADA SOYADIM YANLIŞ YAZILMIŞ'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale’nin köylülerle kahvaltı yaptıktan sonra geceleri konakladığı alandaki karavanına geçti. Adalet Kurultayı’na katılanların anı olarak bir plakete isimlerini yazdırıp, tuğlaya yapıştırarak heykelin önüne bıraktıkları çok sayıdaki kırmızı tuğlaya CHP liderinin isminin yazılı olduğu tuğla da eklenecekti. Ancak Kılıçdaroğlu plaketlere isimlerin yazıldığı çadıra girerek görevliden kendi isminin yazılı olduğu plaketi aldığında bir hatayı fark etti. Plakete soyadının 'Kılıçtaroğlu' diye yazılı olduğunu gören Kılıçdaroğlu, görevliye tebessümle "Burada soyadım yanlış yazılmış, tekrar yazar mısınız?" dedi.

chp

ADALET ANITINA TUĞLA KOYDU

Panellerin ve çalıştayların yapıldığı kamp alanına Adalet Anıtı inşa edilecek. Kurultay katılımcılarının isteğe bağlı olarak üzerilerine isimlerini yazdırdığı tuğlalarla yapılacak anıta CHP Genel Başkanı da bir tuğla koydu. Kılıçdaroğlu Kurultay programını izlemek için panel yapılan çadıra geçti.

heykel

SULTAN ÖZAKÇA'NIN MEKTUBU OKUNDU

Kurultay'da Semih Özakça’nın annesi Sultan Özakça’nın oğluna refakat ettiği Kampus Hastanesinden yazdığı mektup okundu. Oğlunun büyüme öyküsünü ve ihraç edildikten sonra yaşadıklarını anlatan Sultan Özakça şunları söyledi:

"Üzerine titreyerek büyüttüğüm gözümün nuru, canımın parçası, erimiş bir deri, bir kemik kalmış. Zor yürüyor, ağrıları çok onun gözüne baktıkça içim kan ağlıyor yüreğim dayanmıyor. 171 gündür açlık grevinde dile kolay ama yaşaması zor. Bu kadar mücadele neden? Anlının teriyle, emek vererek hak etmiş olduğu mesleğinin bir gecede elinden alınmasını onuruna yediremedi. Savaşını verdiği mücadele hak, hukuk, adalet savaşıdır. Eğer birazcık vicdanları kaldı ise yetkililere sesleniyorum. Haksız yere yaşattığınız işkence bitsin. Oğlum Semih ve Nuriye işlerine geri alınsınlar. Açlık grevleri bitsin. Oğlum zorla müdahale tehditleriyle rahatsız ediliyor. Zorla müdahale, sakat kalmak demek, ölüm demek buna izin vermeyelim."

Kurultaya Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan da katıldı. Kurultaya Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan da katıldı.

BERKİN ELVAN'IN ALİ İSMAİL'İN BABASIYIM...

Kürsüden 10 Ekim Gar Katliamı’nda oğlu Mehmet Ali Kılıç'ı kaybeden baba Kemal Kılıç da konuştu. Kılıç, “Benim çocuğum oraya barış demek için gitti ve benim çocuğum öldü. Ben bir babayım. Ben Berkin Elvan’ın, Ali İsmail Korkmaz'ların da babasıyım. Ben Soma’da hayatını kaybeden madencilerin, ben Silivri’de tutuklu yatan gazeteci, yazar ve aydınların da babasıyım ve sadece adalet talep ediyorum” diye seslendi.

kurultay

AK PARTİ KURUCUSUNDAN ELEŞTİRİLER

'Devlette Adalet' konulu panelde AK Parti kurucusu ve eski milletvekili ile Ertuğrul Yalçınbayır, eski ANAP milletvekili ve eski Devlet Bakanı Yüksel Yalova, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, HDP eski Milletvekili ve EMEP yöneticisi Levent Tüzel, MHP eski Milletvekili Gürcan Dağdaş ve eski Milletvekili Abdülbaki Erdoğmuş konuştu. Ertuğrul Yalçınbayır, “Ben bir partinin kurucusu oldum. Partinin ‘Hukuk devleti’ bölümünün yazılmasında katkılarım oldu. Neyi yazdı neyi yaptı. Açık ara sınıfta kaldığımızı göreceksiniz. Manipülasyonlarla, aldatma, kandırma ile halkı ikna edemezsiniz. Sonuna kadar hakkınızı arayın. ABD vatandaşlığı üzerine yemin eden, 13 günlük Türkiye vatandaşı kişi Türkiye’yi temsil ediyor. Bu keyfiliğin daniskası. Meclis Başkanı, bu maaşı devlet millet adına bağlayamaz. Meclis Başkanını dava edilmesi gerekir” dedi.

ÖDP'Lİ TAŞ'TAN DEMİRTAŞ'A SELAM

Devlette Adalet paneline programa sonradan eklenen ÖDP Başkanlar Kurlu Üyesi Alper Taş da katıldı. Konuşmasına "Adaletsizliğe karşı bedenini açlığa yatıran, mahkeme salonlarında olmayan adalet çığlığını haykıran Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel ve adalet yürüyüşü yapmamazı vesile olan Berberoğlu ve ''Seni Başkan yaptırmayacağız" dediği için Saray'ın hışmına uğrayan Demirtaş'lara sevgiler saygılar sunuyorum" dedi.

Taş şöyle devam etti: “Adaletsizliğin bu kadar tavan yaptığı bir dönem yaşanmadı. Soru şu; biz devlette adaleti tartışırken eski devleti mi yoksa yeni bir devlet anlayışını mı ortaya koyacağız. Adalet istiyorsak her şeyden önce bu devletin sol bir devlet olması gerekiyor.”

MEDYADA ADALET KONUŞULDU

Kurultay'ın son oturumu gazeteci Oktay Ekşi’nin yönettiği ‘Medyada Adalet’ paneli oldu. Gazeteciler Ahmet Takan, Doğan Tılıç, Mustafa Kurdaş, Musa Kart, Murat Aksoy’un eşi Şehriban Aksoy konuştu.

Çalıştaylarda ise “Tutuklu Gazeteciler”, “Alternatif Medya”, “Medya ve Siyaset İlişkisi”, “İşsiz Gazeteciler”, “Tutuklu Gazeteciler ve Kapatılan Yayın Kuruluşları”, “Yerel Medya ve İnternet Medyası”, “Gazetecilik ve Sendika”, Sosyal Medyada Adalet” gibi konular masaya yatırıldı. Kapatılan yayın kuruluşları çalıştayına katılan IMC TV Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Burç toplantı sonrası rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANACAK

8 panel, 60’a yakın çalıştayın yapıldığı Adalet Kurultayı sonuç bildirgesinin açıklanması ile son bulacak. Sonuç bildirgesini panel ve çalıştayların tamamlanmasının ardından saat 17.00’de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu açıklayacak.