KHK'yle kapatılan Dihaber ve Şûjin: Gerçekler karanlıkta kalmayacak

693 sayılı KHK ile dihaber, Gazete Şûjin ve Rojeva Medya kapatıldı. Açıklama yapan basın kuruluşları 'Gerçekler karanlıkta kalmayacak' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 693 ve 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Gece yarısı çıkarılan KHK'larla 6 basın kuruluşu kapandı. 693 sayılı KHK ile kapatılan dihaber, Gazete Şûjin ve Rojeva Medya'dan yapılan açıklamalarda 'vardık, varız, var olacağız' vurgusu yapıldı.

DİHABER: ÖZGÜR BASIN GELENEĞİ SÜRÜYOR

Dihaber’den konuya dair yapılan açıklama şöyle:

14 Kasım tarihinde 'gerçekler karanlıkta kalmayacak' sloganı ile yayın hayatına başlayan Dihaber, "Dihaber gecenin en karanlık saatinde yayınlanan, 25 Ağustos 2017 tarihli 693 sayılı KHK ile kapatıldı. OHAL ve KHK rejimiyle varlığını sürdürmeye çalışan iktidar, Dihaber’in hakikati ortaya çıkarma çabasına ancak 9 buçuk ay dayanabildi. Bu süre boyunca da 15 kez internet sitesine yayın yasağı getirilen, çalışanları saldırıya uğrayan, gözaltına alınan ve tutuklanan Dihaber, bütün KHK ve OHAL karanlığına karşı kararlı bir şekilde Özgür Basın geleneğini sürdürdü ve bundan taviz vermedi. Yayına başladığı ilk günden itibaren “gerçekleri açığa çıkarmak” için OHAL kuralları yerine, “gazeteciliğin evrensel ilkelerini” esas alan Dihaber kapatıldı. Ancak gazetecilik ilkelerini kendi özgür basın deneyimleriyle buluşturan ve gazetecilik ilkelerine bağlı gazetecilerin “Gerçekler karanlıkta kalmayacak” ısrarı daha büyük bir kararlılıkla sürecek" açıklamasını yaptı.

ŞÛJİN: VARDIK, VARIZ, VAR OLACAĞIZ

Aralık ayında yayın hayatına başlayan Gazete Şûjin'in açıklamasında ise  ''Kadın yazınını, kadın sözünü ve gazeteciliğini kalıcı kılmak isteyen Rosa Lüksemburg, Gurbetelli Ersöz, Emma Goldman, Virginia Woolf, Ayfer Serçe, Ulrike Meinhof ve Deniz Fırat gibi kadınlardan devraldığımız birikim, inanç ve inatla, bizden önceki kadınların “Erkekler ne hüküm verir demeden yazmaya devam edeceğiz” sözünü yineliyoruz" denildi.