Adalet Yürüyüşü'nde yeni durak: Adalet Kurultayı!

Ankara’dan İstanbul’a yapılan Adalet Yürüyüşü, Adalet Kurultayı ile son bulacak. Çanakkale Gelibolu ormanlık alanında yapılacak Kurultay’da yaşanan adaletsizliklere karşı çözüm önerileri tartışılacak. Adalet arayışındaki farklı toplum kesimlerinden katılıma açık olan Kurultay’dan adaletsizliklere karşı ne yapılacağını içeren bir çözüm paketi hazırlanması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara’dan İstanbul’a 25 gün süren Adalet Yürüyüşü’nün ardından gözlerin çevrildiği CHP’den bu kez Adalet Kurultayı düzenleme kararı çıktı. 'Yürüyüş boyunca yaşanan adaletsizlikler'e dikkat çeken CHP, herkesin katılımına açık Kurultay'la çözüm önerilerini tartışmaya açacak.

26-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek Kurultay’ın adresi Çanakkale olarak belirlendi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu “Neden Çanakkale?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Çanakkale, bağımsızlık savaşının temelinin atıldığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük fedakarlıklar gösterdiği, bu ülkede yaşayan herkesin atasının, dedesinin şehit olduğu, hepimizin bir yandan gurur, diğer yandan hüzünle hatırladığı ama büyük bir savaşla büyük bir kardeşliği iç içe geçiren bir kavram. Bugün ülkenin bekası tehdit altındaysa, bütün halk huzursuz, bütün millet kederli ise o toprakları bize canları uğruna miras bırakanların huzurunda yaşananları tartışmak en doğrusu olacaktır. Çanakkale, hepimizin hatırlaması gereken fedakârlıktır. Sahip olduklarımızın değerini anlamaktır. Eşitlik, özgürlük vurgusudur. Bu nedenle Çanakkale’de bir Adalet Kurultayı çok anlamlı olacaktır.”

ORMANLIK ALANDA ÇADIRLAR KURULACAK

Adalet Kurultay, Çanakkale merkezde tutulan bir salonda yapılmayacak. Gelibolu’da ormanlık alanda katılımcılar için çadırlar kurulacak. Kurultay da yine kurulacak büyük bir çadırda yapılacak. Partiler üstü yapılacak Kurultay’a toplumun farklı kesimlerinden adalet talebi olan herkes katılabilecek. Bu konuda genel bir çağrı yapacaklarını anlatan Erdoğdu şunları söyledi: “Hiçbir siyasi önyargı olmadan herkesin kendi dünya görüşünü, kendi ilkelerini, önceliklerini koruduğu ama sözümüzü ortaklaştıracağımız bir kurultay düşünüyoruz. Biz CHP olarak bunun altyapısını sunuyoruz. Herkesin yaşadığı adaletsizliği konuşması için bir platform olacak.”

ATÖLYE VE FORUMLAR DÜZENLENECEK

Kurultay, katılımcı grupların kendi yaşadığı adaletsizliğe çözüm araması için bir ortam olacak ama ortak başlıklar belirlenecek, çalışmalar daha çok çözüm önerileri üzerine yoğunlaşacak. Erdoğdu’nun verdiği bilgiye göre, seçim adaleti, gelir dağılımı adaleti gibi ana başlıklar, akademisyenler, yazarlar, düşünürler, çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından bilimsel olarak ele alınacak. Çok sayıda konuda atölye çalışmaları yapılması, forumlar düzenlenmesi bekleniyor.

ADALETSİZLİKLERE KARŞI ÇÖZÜM PAKETİ

CHP’li Erdoğdu, Kocatepe, Anafartalar, Conkbayırı’nda, “Şühedanın huzurunda” yapılacak Kurultay’ın Adalet Yürüyüşü’nün devamı olacağını, Kurultay’ın bitiminde yaşanan adaletsizliklere karşı ne yapılacağını içeren bir çözüm paketi ortaya çıkacağını söyledi.