Cekete seçim kaybettiren Fakıbaba kabinede!

Kabine revizyonu beklentinin üzerinde oldu. 4 Başbakan Yardımcısı değişirken uzun aradan sonra Kabine’de 2'inci bir kadın bakan görevlendirildi. 2009'daki seçimlerde "Ceket koysak kazanırız" denilerek AK Parti'den aday gösterilmeyen Fakıbaba, kabineye giren sürpriz isimlerden oldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa değişikliğinin ardından yapılan AK Parti Kongre sürecinde beklenen Kabine değişikliği, kongreden 2 ay sonra gerçekleşti. Bakanlar Kurulu’ndaki revizyon da beklentinin çok üzerinde oldu.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan yeni Kabine’de 5 bakanın yeri değişti, 6 yeni bakan atandı.

4 BAŞBAKAN YARDIMCISI DEĞİŞTİ

En önemli değişiklik Başbakan Yardımcılığı görevlerinde oldu. Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ve Veysi Kaynak Kabine dışı kaldı. Kabine içinde kalan Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Kültür Bakanlığına, Nurettin Canikli ise Milli Savunma Bakanlığına getirildi. Yeni Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen isimler Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ oldu.

Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen en sürpriz isim Hakan Çavuşoğlu oldu. Meclis Adalet Komisyonu üyesi olan Çavuşoğlu, Yunanistan Gümilcine doğumlu. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği yöneticiliği ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı görevlerinde bulunan Çavuşoğlu’nun Tuğrul Türkeş’ten boşalan Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenmesi sürpriz olmayacak.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ DEĞİŞİYOR

Hükümet sözcülüğü görevini Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yürütüyordu. Değişikliğin ardından bu görevi yeni Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın yürütmesi bekleniyor.

GÜL’E ANAYASA ÖDÜLÜ!

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül yeni Kabine’de Adalet Bakanı olarak görevlendirildi. Partili Cumhurbaşkanlığı içeren Anayasa değişikliği sürecini MHP’li Mehmet Parsak ile birlikte Abdülhamit Gül yürütmüştü. Yine Gül, şu an Meclis’te görüşülen İçtüzük değişikliği sürecinde de MHP ile çalışan isim olmuştu.

Hükümet değişikliği açıklandıHükümet değişikliği açıklandı

KABİNEDE 2 KADIN BAKAN

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya yerini korurken Kabine’ye bir yeni kadın bakan daha girdi. Jülide Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı oldu. 1979 doğumlu Eroğlu, kabinenin en genç ikinci bakanı oldu. AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları MKYK Üyeliği, İstihdam Komisyonu Başkanlığı, Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı, Teşkilat İşleri Başkan Yardımcılığı, Doğu ve Güneydoğu Koordinatörlüğü ve Halkla İlişkiler Başkanlığı görevlerinde bulunan Eroğlu, sendikalara da danışmanlık yaptı.

Hükümette kimler geldi kimler gitti!Hükümette kimler geldi kimler gitti!

DOPİNGLE MÜCADELEDEN GENÇLİK BAKANLIĞINA

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndaki değişiklik de dikkat çekti. 3 AK Parti hükümetinde görev yapan Bakan Çağatay Kılıç bu kez kabine dışı kaldı. Kılıç’ın yerine Makine Mühendisi olan Dışişleri Komisyonu'ndan Osman Aşkın Bak getirildi. Bak çeşitli spor kulüplerinde genel sekreterlik ve başkanlık görevleri ile federasyonlarda yönetim kurulu üyeliği, kurul üyeliği, genel kurul delegeliği ve başkanlık görevlerinde bulundu. Bak ayrıca Dopingle Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanlığı yaptı.

CEKET KAVGASINDAN KABİNEYE

Kabindeki bir sürpriz değişiklik ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda oldu. 3 ayrı hükümette Çalışma Bakanı, son hükümette Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapan Faruk Çelik kabine dışı kaldı. Çelik’in yerine gelen isim de yine aynı seçim bölgesinden Şanlıurfa’dan oldu. Ahmet Eşref Fakıbaba yeni Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görevlendirildi. Fakıbaba, Şanlıurfa Belediye Başkanlığı adaylığı sürecinde Ak Parti ile karşı karşıya gelmişti. AK Parti’nin 2009'daki yerel seçimlerde Şanlıurfa milletvekillerinin “Ceket koysak kazanırız” sözleri nedeniyle tekrar aday göstermediği Fakıbaba bağımsız aday olmuş ve seçimi kazanmıştı. Fakıbaba daha sonra partisiyle arasını düzeltip milletvekili olarak seçildi.

Ahmet Eşref Fakıbaba kimdir?Ahmet Eşref Fakıbaba kimdir?

EKONOMİDE DEĞİŞİKLİK YOK

Bakanlar Kurulu’nda ekonomi yönetiminde değişiklik bekleniyordu. Ancak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başta olmak üzere ekonomiden sorumlu tüm bakanlar yerini korudu.

6 ÇOCUKLU 2'NCİ BAKAN

Sağlık Bakanlığından Başbakan Yardımcılığı koltuğuna oturan Recep Akdağ, 6 çocuk babası olma rekorunu yerine getirilen Ahmet Demircan ile paylaştı. Refahyol hükümeti döneminde devlet bakanlığı görevinde bulunan Demircan'ın da 6 çocuğu bulunuyor. Demircan'ın dikkat çeken bir başka özelliği de selefi Recep Akdağ gibi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olması.