'Tek tip elbise'de AİHM uyarısı: Temyiz gerekçesi oluşturmayacak bir düzenleme yapılmalı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, FETÖ sanıklarının tek tip kıyafetle mahkemeye çıkarılması girişimine karşı hükümeti üstü kapalı uyardı. Yeneroğlu, “Sanıklar için temyiz gerekçesi oluşturmayacak bir düzenleme yapılmalı” dedi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan "Artık bunlar (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo'da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım" önerisi getirmişti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın FETÖ sanıklarına mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi “tek tip elbise” giydirilmesiyle ilgili sözlerinin ardından Adalet Bakanlığı çalışma başlattı. Bir genelge ile bu düzenlemenin yapılabileceği konuşulurken Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu’ndan uyarı geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise 'Kapsamı daha henüz kesinleştirmedik' açıklaması yaptı.

'TEMYİZ SÜRECİ DİKKATE ALINSIN'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplumun hissiyatına tercüman olduğunu belirten Yeneroğlu, “250 şehidimiz var. Tüm demokratik kurumlar totaliter bir saldırıya maruz kalmış. Bu durumda inanılmaz bir küstahlıkla, orada sanıkların kahraman edasıyla yürümesi tabii toplumda olağanüstü bir tepkiye yol açıyor” dedi. Bu durumun regüle edilmesi gerektiğini belirten Yeneroğlu, ama bunun nasıl yapılacağı, ne şekilde düzenlenmesi gerektiği konusunda temyiz sürecinin de dikkate alınması gerektiğine işaret etti. Yeneroğlu, “Yargı, Adalet Bakanlığı dikkate alacaktır. Sonuçta yargılanan kişiler, sanıklar için temyiz gerekçesi oluşturmayacak bir düzenleme üzerinde durmak gerekiyor” dedi.

BOZDAĞ: KAPSAMINI AÇIKLAYACAĞIZ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise tutuklu yargılananlara tek tip kıyafet önerisine ilişkin, "Şimdi bir adım atacağız. Kapsamı daha henüz kesinleştirmedik. Şu anda çalışmamız sürüyor. Hem kapsamını hem de diğer bütün detayları bu çalışmanın sonunda açıklayacağız" açıklaması yaptı. Bozdağ bir gazetecinin, "Ceza İnfaz Kanunu'nun 64. maddesinde 'tek tip üniforma niteliğindeki giysiler giydirilemez' diye bir hüküm koymuştunuz" ifadesi üzerine ise, "Öyle bir hüküm yok. Yani iklim şartlarına ve sağlık koşullarına uygun kıyafetlerden bahsediyor. Onun ne olduğunu belirleme yetkisi Adalet Bakanlığındadır" açıklamasını yaptı.