AK Parti'de zeytin için yeni hesap

Tepkiler üzerine Meclis'te Komisyon’a geri çekilen zeytinlik düzenlemesinde formül arayışı sürüyor. Gelecek hafta toplanacak Komisyon’da AK Parti iki koldan ara formül ararken muhalefet tamamen geri çekilmesinden yana.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Zeytinlik alanların 'kamu yararı' gerekçesiyle bir kurul aracılığıyla yatırıma açılmasını öngören  düzenlemenin tartışmaları sürüyor. Muhalefet partileri, üreticiler ve çevre örgütlerinin tepkileri üzerine Meclis Genel Kurulu'ndan Komisyon’a geri çekilen tartışmalı madde gelecek hafta Sanayi Komisyonu’nda yeniden ele alınacak.

Gelecek hafta salı günü yapılması beklenen toplantı öncesi AK Parti kanadında çözüm arayışı iki koldan sürüyor. Bir tarafta Tarım, Orman ve Sanayi Bakanlıklarının tekrar görüşü alınıyor, diğer taraftan üreticilerle değerlendirmeler yapılıyor. Maddeyi tasarıdan tamamen çıkarmayı düşünmeyen AK Parti, 'üreticilerin bazı hassasiyetlerini giderecek' değişikliklerden yana. Masada kıyılarda yatırım tesislerine imkan tanıyan düzenlemede olduğu gibi yatırım planı yapılan zeytinlik alanlarının önceden ilanı ve yatırım kararı verecek kurul yapısının genişletilmesi yönünde öneriler var.

CHP: TAMAMEN ÇIKARILMASINDAN YANAYIZ

Muhalefet cephesi ise farklı düşünüyor. CHP ve HDP tartışmalı maddenin tamamen tasarıdan çıkarılmasından yana. Sanayi Komisyonu Üyesi CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, “Biz tamamen çıkarılmasında ısrarcıyız” diyerek şunları söyledi:

“Bu ne Üretim Reformu Yasa Tasarısı’nın kapsamıyla ne de sanayileşmenin iyileştirilmesi, üretimin desteklenmesiyle ilgili. Bir taraftan üretimin desteklenmesi derken diğer taraftan zeytin üretiminin kösteklenmesi söz konusu. Kesinlikle bu madde bu tasarı içinde görüşülemez. Geri çekilmesi içerisinde bazı faydalı maddelerin bulunduğu tasarının geçmesini de kolaylaştıracaktır.”

Zeytinci kararlı: Zeytinlik satılmaz!Zeytinci kararlı: Zeytinlik satılmaz!

Maddenin Komisyon’a çekilmesini olumlu bulan Kazım Arslan, “tasarıdan çıkarılması” noktasında ise çok iyimser değil. Arslan, “Belirli kesimlerden, şirketlerden, madencilerden baskılar olduğunu tahmin ediyorum. Belki uluslararası şirketler de var işin içinde” dedi.

Tasarıda meralar ve kıyıların yatırıma açılması da vardı. Arslan tüm kıyıların yatırıma açılmasına yol açacak düzenlemenin mutabakatla sınırlandırıldığını, meralarla ilgili de yine sınırlama getiren değişiklikler yapıldığını söyledi.

HDP'DEN TOPLUMSAL MUTABAKAT VURGUSU

HDP de söz konusu maddenin tamamen çekilmesinden yana. “Biz zeytinliklerin bugün bulunduğu halden daha ileriye götürülmesi ve bunların korunması için yasa çıkarılmasını istiyoruz” diyen HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım şunları söyledi:

“Palyatif olarak madde değiştirilerek müdahaleye açık hale getirilmesini kabul etmiyoruz, tamamen çıkarılmasını istiyoruz. Toplumsal mutabakat da iktidarın önüne bunu koydu. İktidarın da bu doğrultuda tamamen çekmesini bekliyoruz.”

Etiketler zeytin meclis yasa