HDP'den AYM'ye 'kör kuyu' uyarısı

HDP'liler Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bir kez daha çağrıda bulundu. AYM önünde açıklama yapan Mithat Sancar, "Eğer hukuk ayaklar altına alınırsa, ülke ve sistem kör bir kuyuya dönüşür" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'liler, tutuklu milletvekillerinin tahliyeleri için yaptıkları başvuruları gündemine almayan Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) tepki gösterdi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Berdan Öztürk, Ertuğrul Kürkçü, Leyla Birlik, Mithat Sancar, Müslüm Doğan, Nihat Akdoğan ve Leyla Birlik'ten oluşan bir heyet, Anayasa Mahkemesi  önünde açıklama yaptı.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın 217 gündür tutuklu olduğu hatırlatılan açıklamada heyet adına Filiz Kerestecioğlu ve Mithat Sancar söz aldı.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINA TEPKİ

"Vekillerimizin tutukluluğunun 217'nci günü ve Anayasa Mahkemesine ilk başvuruyu yapmamız üzerinden 203 gün geçti. Biz halka hukuka olan inancımızla adalet arıyoruz ve Anayasa Mahkemesinin kendi içtihadını uygulamasını bekliyoruz" diyen Filiz kerestecioğlu, şunları söyledi:

"Dün hukukun ciddi bir şekilde ayaklar altına alındığı AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın açıklamalarını duyduk. Üstelik iftar sırasında yapıldı. Hepsi suç oluşturan açıklamalardı. Milletvekillerimize terörist demek, Gülen yargılamalarında tutuklu insanlar için 'cezalarını çekseler bile çıktıklarında halkımız cezalarını verecek' demek yargının yerine geçmektir. Gerçekten hukuk olsaydı savcıların harekete geçmesi gerekirdi. Biz işletilmek istenen bu hukuku reddediyoruz ve hakimleri savcıları cesaretle davranmaya, vekillerimizi serbest bırakmaya çağırıyoruz."

'KÖR KUYUYU DERİNLEŞTİRİR'

Kerestecioğlu'nun ardından söz alan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise şunları söyledi: "Aslında artık konuşması gereken Anayasa Mahkemesi'dir. Bizim tekrar buraya gelmemizin nedeni AYM’ye görevini hatırlatmaktır. Eğer hukuk ayaklar altına alınırsa, ülke ve sistem kör bir kuyuya dönüşür. Hatta acımasız bir girdapla herkesin canını acıtır. En fazla zarar görecek olan da bu kuyunun körleşmesine sebep olanlar olacaktır. Hakimler biat ettikçe ülkedeki karanlığı da kör kuyuyu da daha derinleştirirler."

'VİCDANLARINA DEĞİL AKILLARINA SESLENİYORUZ'

AYM üyelerine bir kez daha seslendiklerini belirten Sancar, şöyle dedi: "Vicdanlarına değil akıllarına sesleniyoruz. Hakimlerin iktidara her biat eylemi bu ülkede milyonları yeniden mağdur etmek gibi bir sonuç doğurur. Vebali elbette siyasal iktidarındır. Dur demeyen yargı mensupları da bu vebalin ortaklarıdır. AYM’nin içtihadı bellidir. Vekillerimiz ve eşbaşkanlarımızla ilgili davanın ne olduğu da bellidir. İçtihatlarınıza ve evrensel hukuka uygun kararı bir an önce verin. Aksi takdirde iktidara biat ettiğiniz ithamı hep canlı kalacaktır."

'BU BÜYÜK BİR GÜNAH VE AYNI ZAMANDA SUÇ'

Sancar, şöyle devam etti: "İktidar özellikle HDP’yi susturmak söz konusu olunca akla gelmesi zor yöntemleri piyasaya sürüyorlar. Bir insanı yurttaşlıktan atmak İkinci Dünya Savaşı'nda görülen en temel insan hakları ihlalidir. İnsan hakları hukuku ve mücadelesi, yurttaşlığı iktidarların kendi tasarruflarından çıkarmak için pek çok tedbir aldı. İktidar bunu yok saymakla konumunu da netleştiriyor. İkinci Dünya Savaşı yıllarının otoriter zihniyetine sığınıyor. Bu büyük bir günahtır ve aynı zamanda suçtur." (HABER MERKEZİ)