Kabinede büyük revizyon beklentisi: Sadece 5 bakanın koltuğu garanti

AK Parti’de taşlar yerinden oynuyor. Kongrenin ardından bu hafta Bakanlar Kurulu’nda değişim ve yeni MYK’nın belirlenmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti Kongresi bitti, sırada yeni Genel Başkan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partideki A takımı olacak MYK seçimi ve Kabine değişikliği var.

AK Parti 3. Olağanüstü Kongresi seçimlerine itiraz süresi Salı günü doluyor. Sonuçların kesinleşmesinin ardından AK Parti çarşamba günü kapalı grup toplantısı yapacak. Basına kapalı yapılacak toplantıda Başbakan Binali Yıldırım “Grup Başkanı” seçilecek.

MECLİS’TE GRUP KONUŞMASINI KİM YAPACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genel başkan seçilmesinin ardından Meclis grubunda konuşup konuşmayacağı bilinmiyor. Ancak kulislerde grup konuşmalarını daha çok Başbakan Binali Yıldırım’ın yapacağı, ihtiyaç duyduğunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Meclis’e gelip grup toplantısı yapacağı konuşuluyor.

KABİNE REVİZYONU VE MYK SEÇİMİ VAR

AK Parti’nin en üst karar organı MKYK’nın (Merkez Karar ve Yönetim Kurulu) ne zaman toplanıp MYK’yı (Merkez Yürütme Kurulu) seçeceği henüz belli değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi için 24-25 Mayıs’ta Brüksel’de olacak. Eğer yurt dışı ziyareti öncesi bu süreç işlerse çarşamba akşamı bir Bakanlar Kurulu ve MYK değişimi söz konusu olabilir. Ancak Erdoğan’ın cuma günü Türkiye’ye dönüşünün ardından da bir değişiklik mümkün. Ama hem MYK hem de Bakanlar Kurulu’ndaki değişikliğin bu hafta sonuçlanması bekleniyor.

KABİNE YARI YARIYA DEĞİŞECEK İDDİASI

Kulislere göre, ilk olarak Bakanlar Kurulu’nda bir revizyona gidilecek. Yarı yarıya kabinenin değişebileceği, Cumhurbaşkanının danışmanları başta olmak üzere Meclis dışından da Bakan atanabileceği konuşuluyor. Bakanlar Kurulu’ndaki değişimde kadın sayısının arttırılması ve gençleşmesine dönük beklenti hakim.

Partinin MKYK’sından çıkarılan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun bakanlıklarını da kaybedeceği konuşuluyor.

KABİNEDE KESİN KALACAK İSİMLER

Başbakan hariç 26 kişilik kabinede birçok ismin değişebileceği konuşuluyor. Değişen isimlere dönük rivayet çok ama kulislere göre 5 ismin koltuğu garanti. Bu isimler Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi.

AK Parti Kongresi’nde Başbakan Binali Yıldırım’ın MYK’da yer alabilmesi için Genel Başkan ile yardımcıları arasında yer alan “başkan vekilliği” getirildi. Bu makama Başbakan Binali Yıldırım’ın genel başkan tarafından seçilmesi bekleniyor.

PARTİ YÖNETİMİNİN İLK İŞİ TEŞKİLATLARI YENİLEMEK

AK Parti olağanüstü kongresinin ardından Ramazan sonrası olağan kongre startı verilecek. Seçilen yeni parti yönetiminin asıl işi de partinin il ve ilçe teşkilatlarının sil baştan yenilenmesini sağlamak olacak. AK Parti 6. Olağan Kongresi’nin Eylül 2017-Eylül 2018 arasında yapılması gerekiyor. Asıl Ak Parti’yi 2019 seçimlerine taşıyacak kadro da o kongrede belirlenecek.