Türkiye-ABD ilişkilerinde ‘geçici mutabakat’ sağlanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15-17 Mayıs tarihlerini kapsayan ABD ziyaretini ve yarın ABD Başkanı Trump’la yapacağı görüşmeyi, Türkiye’nin eski Vaşington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu ile konuştuk. "İkili ilişkilerde bir kopuş yaşanmayacak, iki ülke arasında geçici bir mutabakat sağlanacak" diyen Loğoğlu, Erdoğan’ın itirazlarını aşağı çekeceğini, Türkiye yönetiminin PYD konusundaki söyleminde değişiklik olabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Emekli diplomat Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı ile Türkiye’nin Vaşington Büyükelçiliği görevlerinde bulunmuş, CHP milletvekili olduğu dönemde Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliği yapmış, iki ülke ilişkilerini iyi bilen bir isim.

Loğoğlu, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından AK Parti iktidarını ve Türkiye’yi bekleyen olası ‘riskleri’ detaylıca anlatan yazılar kaleme almıştı Gazete Duvar için. Erdoğan-Trump görüşmesi öncesi Loğoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretini değerlendirdik, siyasi kulislerde konuşulanları masaya yatırdık.

Loğoğlu’nun açıklamaları şöyle:

ERDOĞAN’IN PYD SÖYLEMİNDE DEĞİŞİKLİK OLABİLİR

Erdoğan Türkiye’ye dönerken ABD –Türkiye ilişkilerinde bir kopuş olmayacak, iki ülke arasında bir geçici mutabakat sağlanmış olacak. Erdoğan’ın PYD konusundaki söyleminde de bir değişiklik olabilir. Kimilerinin gündeme getirdiği ‘PYD ile YPG’yi birbirinden ayırma stratejisi’ gerçekçi değil. Bunu yaparsanız birbirlerine daha fazla yaklaşırlar. Türkiye’nin yapması gereken şey, konuya Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde yaklaşmaktır.

ERDOĞAN İTİRAZLARINI AŞAĞI ÇEKECEK

Trump, PYD-YPG’ye yapılan silah yardımı konusunda kararlı. Erdoğan’ın Trump’ı ikna etme şansı olmayacak. ABD, YPG’yi neredeyse düzenli bir orduya dönüştürecek biçimde destekliyor. Kuzey Irak’ta Peşmergeye nasıl bir düzenli ordu kurdurulduysa YPG de Suriye’de benzer bir konuma gelecek. Sadece hava kuvvetleri olmayacak. Erdoğan da Suriye konusunda Vaşington’dan eli boş dönmek istemeyecek. Erdoğan, PYD konusundaki itirazlarını aşağı çekecek. ABD, ‘PKK’ya silah vermeyeceğiz’, ‘Rakka, YPG ile alındıktan sonra oranın idaresi Kürtlere teslim edilmeyecek’ diyor. Türkiye’nin rahatsızlıklarını anladıklarını ve Türkiye’nin terörle mücadele hakkının olduğunu söyleyecekler.

TÜRKİYE BÖLGEDEKİ KÜRTLER İLE İYİ GEÇİNMELİ

AKP iktidarının ve Erdoğan’ın Esad saplantısına YPG saplantı da eklendi. Türkiye’nin kendi Kürtlerinden başlayarak bölgedeki Kürtler ile iyi geçinmesidir doğru olan. Bölgedeki tüm Kürtlere karşı Türkiye’nin söyleminin daha kucaklayıcı olması lazım. AKP iktidarı Irak’ta yanlış yaptı. Barzani ile iyi ilişkiler, Bağdat’la kötü ilişkilere rağmen oldu. Bağdat’ı karşımıza almak yanlıştı. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi adım adım bağımsızlığa yaklaşıyor. Suriye’de Esad’la, Irak’ta da Bağdat rejimiyle ilişkileri tekrar başlatmak ve bu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde bir yol izlemek gerekir. Olması gereken, PYD-YPG’nin karşısında, Suriye rejimini yanınıza almaktır. Federasyon olur, başka bir şey olur. Irak’ta bu nasıl yapıldıysa Suriye’de de yapılabilmeli. Rusya ve ABD’nin elinden bu kozu almak için Türkiye’nin bu insanları sahiplenmesi lazım. ABD, ‘Büyük Kürdistan’ hayalini gerçekleştirmeye çalışırken Türkiye’nin komşu ülkelerin toprak bütünlüğünden yana tavır alması lazım.

TRUMP, ‘KAYGILARINIZI ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ’ DER

Cumhurbaşkanı, Fethullah Gülen konusunu ısrarla gündeme getirecek. Karşısında fazla bir söylemeyen ‘kaygılarınızı anlayışla karşılıyoruz’ diyen bir Trump olur. En fazla söyleyecekleri, ilgili makamlar tarafından araştırma konusu yapılır derler."

Trump'a Erdoğan için beş YPG önerisiTrump'a Erdoğan için beş YPG önerisi