HDP'li Özsoy: Artık Türkiye'nin bir Kürt sorunu yok

HDP Dış Politikadan Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, “Türkiye’nin bir Kürt sorunu yok, bir Kürt sorunu var, Türkiye artık onun parçası” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yarın ABD'de olacak. ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'la yapılacak ilk görüşme, ziyaretin hemen öncesinde YPG'ye ağır silah verilmesi kararının gölgesinde gerçekleşecek. Erdoğan'ın bu görüşmede IŞİD'e karşı YPG'yle çalışmaya karar veren ABD'nin tutumunu ne kadar değiştireceği merak konusu. HDP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkanı Hişyar Özsoy'a göre, "Atı alan Rojava'da Üsküdar'ı geçti."

ABD'nin YPG'ye silah kararı sonrası gazete sayfalarına Suriye politikasının değişebileceği, Kürtlerle işbirliğine gidilip PYD üzerinden Barzani tarzı bir ilişki geliştirilebileceği yönünde analizler yansıdı. Hükümet kanadından bu analizlerin temeli olacak bir politik dönüşüm işareti almadıklarını söyleyen Özsoy, "Kürtlerle kavga etmek yerine yanlarında yer alınmasını, dostane ilişkiler kurulmasını istediklerini ama Erdoğan'ın işini gücünü bırakıp ABD’nin Kürtlerden desteğini çekmek için uğraştığını" söyledi.

'EYY TRUMP' DENİLMEDİ'

Trump görüşmesi sonrasında da büyük bir değişim beklemediklerini söyleyen Özsoy'un değerlendirmeleri şöyle: "Trump’ı alttan alan bir yaklaşım var. 'Eyy Trump' denilmedi çünkü 'Kürtlere desteği durdurabilir miyim' umudu vardı, ama pratikte öyle olmadı. Şimdi çıta bu kadar yükseltilince Erdoğan’ı orada biraz ağırlamaları gerekecek. Bu durumu hazmetmesine destek olacaklar. Türkiye’yi bir tarafa atacak durumda değiller ama Erdoğan’a IŞİD’e karşı en etkili güç olan Kürtlerle çalışma mesajını en net şekilde verdiler. Türkiye’ye de 'bunu tanı, yeniden pozisyon al' diyorlar. Ama bizim gördüğümüz Kürt karşıtlığında ısrar."

'AFRA TAFRA İLE OLMAZ'

Türkiye'nin Kürt karşıtlığında ısrar yerine Ortadoğu’daki gelişmelere esnek cevaplar üretmesi gerektiğini söyleyen Özsoy, şöyle devam etti: "Bu afra tafra ile olmaz. 'Herkes Suriye’de hak sahibi ama biz Kürtleri tanımıyoruz' tavrı rasyonel ve sürdürülebilir olmayan bir tavır. Rojava’da durum tersine çevrilemez. Dinamikleri olan bir süreç bu. Ruslar, ABD, Avrupa herkes Kürtlerle çalışıyor. Ama en çok Kürt nüfusuna sahip Türkiye hem kendi topraklarında hem de Suriye’de yaşayan Kürtlerle kavga ediyor. Bu bir süre daha devam edebilir, ama eninde sonunda sahanın gerçeğini kabul etmek zorunda kalacaklar."

'TÜRKİYE'NİN KÜRT SORUNU YOK'

Kürt sorununun artık uluslararası bir sorun olduğunun altını çizen Özsoy şöyle devam etti: "Kürt sorunu artık sadece Türkiye ile ilgili bir durum değil. Türkiye’nin bir Kürt sorunu yok. Bir Kürt sorunu var, Türkiye onun parçası. Artık sorun bölgesel ve uluslararası ölçeğe kavuşmuş durumda. Bu noktadan sonra entegre bir proje olmazsa sıkıntı. Hem Türkiye hem Suriye’de aynı anda ilişkilerini düzenlemek zorunda. Salık verdiğimiz budur ama olmazsa bunun faturasını herkes öder."

ABD'nin son kararı için "Atı alan Rojava'da Üsküdar’ı geçti" yorumu yapan Özsoy, bunun değişmeyeceğini söyledi. Erdoğan'ın Rojava takıntısı yüzünden bütün barış sürecini de bitirdiğini savunan Özsoy, çözümün Kürtlerle savaştan değil barıştan geçtiğini söyledi.