CHP-SP buluşmasında 1974 koalisyonuna gönderme

Kılıçdaroğlu-Karamollaoğlu görüşmesinde öne çıkan başlık ülkede artan kutuplaşma oldu. İki lider birbirinden çok uzak iki ayrı siyasi geleneğin Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda hareket edebildiğini belirterek 1974 yılındaki CHP-MSP koalisyonuna gönderme yaptılar.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu referandum sonrası Saadet Partisi Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Temel Karamollaoğlu’nun genel başkanlık koltuğuna oturmasının ardından yapılan ziyaret hem bir tebrik hem de referandum sürecinden dolayı teşekkür ziyareti oldu.

Liderlerin görüşme sonrası yaptığı açıklamada da belirttiği gibi 2019 seçimi ve adaylık konusu gündeme gelmedi. Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu’na, referandum boyunca ortaya koyduğu yumuşak, ılımlı, kutuplaştırmayı azaltıcı tavrın çok önemli olduğunu sadece referandum değil bundan sonra da anlamlı olacağını söyledi.

LİYAKATA DEMİREL-ERBAKAN ÖRNEKLERİ

Görüşmede karşılıklı olarak hukuk devleti ile ilgili endişeler konuşuldu. Demokratik siyasetin olması için her şeyden önce hukuk devleti ve seçim güvenliğinin önemli olduğu ifade edildi. İki lider devlette liyakatin önemini de konuştu. Demirel-Erbakan dönemlerinde liyakata verilen önemi gösteren örnekler verildi.

CHP’DEN UYUM YASALARI TEKLİFİ

Görüşmenin tek somut teklifi uyum yasalarıyla ilgili oldu. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bu yasalarla ilgili Saadet Partisi’nin önemsediği konuları Meclis’e taşıyabileceklerini söyledi.

'YÜZDE 50-50 BÖLÜNMEDİĞİMİZ BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ'

Görüşmede, Karamollaoğlu’nun bir gün önce sosyal medya hesabından paylaştığı tüm bloklaşmalara karşı olduğu yönündeki açıklaması da konuşuldu. Saadet Partisi yetkilileri bu sözlerin Kılıçdaroğlu ile görüşmeye dönük bir mesaj içermediğini belirterek, “Bölünme ve kamplaşmanın nedeni muhalefet partisi değil. Böyle bir şey söylenecekse bunun muhatabı Kılıçdaroğlu değil” sözleriyle açıkladı. Aynı yetkilinin verdiği bilgiye göre Kılıçdaroğlu da bu açıklamayı “doğru bir ifade” olarak yorumladı. Liderler, “Kutuplaşma ve bloklaşma problem. Yüzde 50-50 bölünmediğimiz bir ülkede birlikte yaşamalıyız” görüşünde birleşti.

'Kim başkan olacak konuşmadık''Kim başkan olacak konuşmadık'

1974 CHP-MSP KOALİSYONUNA GÖNDERME

Samimi bir ortamda geçtiği belirtilen görüşmenin detaylarından biri de, 1974 yılında Bülent Ecevit Başkanlığında kurulan CHP-MSP koalisyonu oldu. Kıbrıs Barış Harekatı'nın da gerçekleştiği yaklaşık 10 ay süren bu koalisyonu hatırlatan Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu oldu.

O dönem bürokrat olan ama Milli Selamet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile yakın dost olan Karamollaoğlu, çok farklı gelenekten gelen iki siyasi yapının o dönemin koşullarında bir araya gelmesinin bir ilk olduğunu ve kurulan koalisyonun imzalanan protokole sadık kalarak Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda nasıl birlikte hareket edilebildiğini gösterdiğini söyledi.

SIRADA İADE-İ ZİYARET VAR

Bundan sonrası içinse görüşmelerin sürmesi, fikir alışverişinin devamı konusunda prensipte anlaşıldı. Şimdi Saadet Partisi’nin CHP’ye iade-i ziyarette bulunması bekleniyor. (DUVAR)