TBMM'de Aydoğan tartışması: 'Bir Kürt'e okuttukları için ayrıca mutlu olun!'

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP'li Nursel Aydoğan'ın milletvekilliğinin düşmesine yol açan kararı okuyan Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın'a, "Size, bir Kürt'e okuttukları için ayrıca mutlu olun! Tarih sizi affetmeyecek, çocukların bile senden utanacak" diye tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın milletvekilliğinin düşmesine yol açan kararın Meclis Genel Kurulu'nda okunması sırasında HDP milletvekillerinin gösterdiği tepki tutanaklara geçti. Karar okunurken sıra kapaklarına vurarak kararı protesto eden HDP milletvekilleri, "Utanın", "Bunun altında kalacaksınız", "Bedel ödeyeceksiniz" diye bağırdı.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Adıyaman Milletvekili olan Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın'a seslenerek, "Size, bir Kürt'e okuttukları için ayrıca mutlu olun! Tarih sizi affetmeyecek, çocukların bile senden utanacak sonunda!" dedi. Meclis Başkanvekili Aydın bu sözler üzerine, "Herkes yaptığının karşılığını görür arkadaşlar, kusura bakmayın" dedi.

Aydoğan'ın milletvekilliğini düşüren karar okunurken tutanaklara yansıyan tepkiler şöyle oldu:

'SUÇ YOK SİZE DİZ ÇÖKMEMEK VAR'

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın: Başbakanlığın Anayasa'nın 84'üncü maddesini göre Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın kesin hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında bir tezkeresi vardır, okutup bilgilerinize sunuyorum

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul: Bu ayıp sana yeter, bu ayıp! BU ayıp size yeter.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik: Nerede AK PARTİ Grubu?

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul: Bunun altında kalacaksınız!

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran: Suç, ceza yok, size muhalefet var, size diz çökmemek var; suç yok.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın: ...kesinleşmiş mahkeme kararı doğrultusunda Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın milletvekilliği düşmüştür.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul: Utan, utan! Sen niye okuyorsun?

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın: Sayın milletvekilleri, sıralara vurmanın bir anlamı yok, lütfen.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul: Vuracağız.

HDP'li Nursel Aydoğan'ın vekilliği düşürüldüHDP'li Nursel Aydoğan'ın vekilliği düşürüldü

'TERÖRİSTLERDEN MEDET UMAN BİR İKTİDAR'

Kararın okunmasının ardından HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım söz aldı. Aydın okunan kararla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Okuduğunuz o hukuk garabeti olan kararın bir kısa öyküsünü söyleyeyim. 18 Mayıs 2011, suça konu söz: "Artık canlar ölmesin, özgürlük yeşersin." Davayı açan savcı: Ahmet Karaca; MİT tırlarını durduran ve bugün 302'den yargılanan savcı. Kararı alan mahkeme, üçü de ihraç. İktidarın arkasına sığınmış olduğu hukuk bu hukuk. Tamamı iktidar tarafından terörist olarak nitelendirilen, savcıların ve hâkimlerin arkasına sığınmış bir iktidar gerçekliği ve Başbakanlık tezkeresiyle karşı karşıyayız. Bu utancın bu iktidara yeteceğini düşünüyoruz. İktidar, halkın seçtiği, halkın iradesini, bu şekilde müdahaleyle, siyasi kararla kaldıran bir noktaya düşmüştür. Tamamı teröristlerin almış olduğu kararların arkasına sığınan ve teröristlerden medet uman bir iktidar. İşte Başbakanlık tezkeresi bu."

'HERKES YAPTIĞININ KARŞILIĞINI ÖDER'

HDP Milletvekilleri bu açıklamanın ardından Genel Kurul salonunu terk etti. Bu sırada HDP milletvekilleri ile Meclis Başkanvekili Aydın arasındaki diyalog da tutanaklara şöyle geçti:

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran: Size, bir Kürt'e okuttukları için ayrıca mutlu olun! Tarih sizi affetmeyecek, çocukların bile senden utanacak sonunda!

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul: Bu utanç sana yeter, sana yeter! Bedel ödeyeceksiniz!

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın: Herkes yaptığının karşılığını görür arkadaşlar, kusura bakmayın.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul: Evet, evet, bedel ödeyeceksiniz!

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran: Aynen öyle! Boşuna kendilerine yaranmaya çalışma! Nihayetinde sen de bir Kürt'sün!